BVB: Volatilitate mare, pe lichiditate "de vacanță"

BVB: Volatilitate mare, pe lichiditate "de vacanță"

Sursa foto: Kiattisak Lamchan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 sep 2022

Deși a început luna septembrie, investitorii nu au revenit cu apetit de tranzacționare la BVB și lichiditatea rămâne una foarte slabă, specifică mai degrabă periodelor estivale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Piețele financiare internaționale au avut o zi de volatilitatea ridicată, fără o direcție concludentă, într-o zi în care Banca Centrală Europeană a avut decizia de politică monetară. Dobânzile reprezentative au fost majorate cu 0,75 puncte de bază, la 1,25%, de la 0,75%, conform așteptărilor generale din piață.

La Bursa de Valori București reacția la mișcările de capital din piețele externe a fost din nou slabă. Piața locală a rămas în zona unor volume foarte mici, așa cum de regulă este peste vară. Începutul lunii septembrie nu a adus investitorii la butoane. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 36,11 milioane lei (7,41 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a OMV Petrom (SNP), adunând transferuri de doar 6,38 milioane lei într-o sesiune în care cotația a pierdut 1,18%, până la prețul de 0,4590 lei/acțiune.

EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

De fapt, activitatea a fost atât de modestă încât, cu tranzacții de 4,79 milioane lei, titlurile de stat cu scadența în decembrie 2023 (R2312A) a fost instrumentul financiar cu a 2-a lichiditate a zilei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au cumulat schimburi de numai 2,07 milioane lei, pe fondul unei deprecieri de 0,21%, până la prețul de 19,46 lei/acțiune.

Este un declin apropiat de cel de 0,30%, până la nivelul de 11.892,78 puncte, al indicelui reprezentativ BET care din punct de vedere tehnic apare ca înscris pentru atacarea unor noi minime ale perioadei.

BVB: Volatilitate mare, pe lichiditate

Ecou al fluctuațiilor puternice de pe bursele dezvoltate, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au avut un salt de 5,04%, pe volume echivalente cu 1,63 milioane lei.

Nervozitatea latentă din piață este trădată de închiderea divergentă a indicilor sectoriali. Astfel, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,87%, în timp ce indicele financiar BET-FI a câștigat 2,07%, până la nivelul de 51.498,77 puncte.

Cel mai important titlu din structura acestuia, cel al Fondului Proprietatea (FP), s-a retras cu 0,10%, până la prețul de 1,9520 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,39 milioane lei. La închiderea pieței, emitentul a comunicat că a selectat  consorțiul de bănci internaționale, regionale și locale de renume intermedierea ofertei publice primare de la Hidroelectrica

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
erste
hidroelectrica