Care mai sunt șansele să revedem petrolul la prețurile din ianuarie?

Care mai sunt șansele să revedem petrolul la prețurile din ianuarie?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2016

Dan Rusu de la Banca Transilvania se așteaptă, având la bază argumente de ordin tehnic, la continuarea avansului cotației petrolului Brent în următorii ani chiar până la niveluri de 65-80 dolari/baril. Trendul favorabil de forță survine după o regrupare puternică a cumpărătorilor la suportul de 35 dolari/baril și chiar sub acest nivel în luna ianuarie. Analistul financiar spune că acela a fost finalul pieței „bear” pe țiței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețul petrolului Brent s-a apropiat săptămâna trecută de pragul psihologic de 50 dolari/baril, valoare aproape dublă față de minimul de 27,1 dolari/baril consemnat în luna ianuarie a acestui an. Este valoarea maximă din acest an, dar aprecierea ar putea continua, conform lui Dan Rusu, Senior Financial Anayst la Banca Transilvania.

El se așteaptă pentru această vară la o consolidare la actualele niveluri sau chiar la noi creșteri, mai temperate, dar nu exclude o corecție după avansul susținut din ultimele luni. Ceea ce devine, în opinia sa, tot mai puțin probabil este reîntoarcerea către minimele de la începutul de an. „Minimele din ianuarie 2016 au consemnat finalul pieței bear pe țiței”, a declarat Rusu pentru Profit.ro.

Având certificarea internațională de tehnician din partea organizației de profil Market Technicians Association, argumentele sale sunt de ordin tehnic. Ricoșeul cotației i se pare foarte credibil din zona de 35 dolari/baril, un prag de referință important care s-a constuit ca maxim al anilor 1990, 2000 și 2003, pentru a fi apoi suport pe fondul prăbușirii cotației petrolului în timpul crizei finanicare, la cumpăna anilor 2008-2009.

Cum rareori piața reacționează la punctele-cheie, acest reper chiar a fost doborât la început de an. Nu schimbă însă configurația graficului lunar pe care analistul de la Banca Transilvania semnalează o divergență pe indicatorul RSI (Real Strength Index) al graficului lunar atașat., cu tendință de creștere pe oscilator, în paralel cu marcarea unor noi minime în piață.

Care mai sunt șansele să revedem petrolul la prețurile din ianuarie?

Reperul de 35 dolari/baril a rezistat și a dat o reacție puternică, în pofida alertelor declanșate la coborârea sub minimele crizei anterioare de 36,2 dolari/baril, într-un moment în care analiștii din piețe vorbeau de atingerea unui nivel de 20 dolari/baril.

Cotația a urcat în perioada februarie-martie cu 80%, către reperul de 50 dolari/baril unde întâlnește atât o retragere Fibonacci importantă, cât și o limită a unui canal ascendent. „Peste vară e posibil să vedem țițeiul stabilizându-se în aceasta zonă sau poate chiar o perioadă de corecții”, avertizează Rusu, care face parte din Direcțiai Strategie-Coordonare Grup a Băncii Transilvania.

Eventualul parcurs corectiv nu ar schimba cu nimic perspectiva de ansamblu pentru o continuare a tendinței de recuperare, probabil către nivelul de 65 dolari/baril, poate chiar la 80 dolari/baril în următorii ani.

Care mai sunt șansele să revedem petrolul la prețurile din ianuarie?

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
titei
brent
dan rusu
analiza tehnica
at
banca transilvania