Companii mari de pe Wall Street vor înființa o bursă low-cost pentru a concura NYSE și Nasdaq

Companii mari de pe Wall Street vor înființa o bursă low-cost pentru a concura NYSE și Nasdaq
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2019

Companii mari de pe Wall Street, între care se numără Morgan Stanley, Fidelity Investments, Citadel Securities și o serie de alte firme financiare au convenit să înființeze o bursă low-cost care să concureze New York Stock Exchange (NYSE) și Nasdaq, relatează Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa se va numi Members Exchange, sau MEMX, și va fi finanțată și controlată de nouă companii, între care Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial, TD Ameritrade Holdings, UBS și Virtu Financial, scrie News.ro.

Inițiativa a apărut în urma plângerilor de ani de zile din partea brokerilor și a traderilor din cauza comisioanelor prea mari practicate de operatorii burselor americane pentru tranzacțiile cu date și acțiuni.

Londra încearcă să obțină o amânare a datei Brexitului CITEȘTE ȘI Londra încearcă să obțină o amânare a datei Brexitului

În 2018, Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a cerut operatorilor bursieri să justifice mai bine comisioanele pentru datele de pe piața bursieră. Totodată, SEC a respins pentru prima oară, în luna mai, două modificari de prețuri pentru tranazacțiile cu date, pentru titlurile listate la bursele Nasdaq și NYSE.

MEMX, care urmează să ofere un model simplu de tranzacții, cu tipuri de ordine de bază și cea mai recentă tehnologie disponibilă, va reprezenta interesele bazei de clienți a fondatorilor, formați din investitori de retail și instituționali.

Noua bursă va oferi ”prețuri scăzute pentru date de piață și comisioane mici pentru conectivitate și tranzacții”, au anunțat inițiatorii proiectului.

Cele trei mari burse americane sunt criticate pentru creșterea comisioanelor pentru servicii precum furnizarea de date brokerilor, utilizate pentru monitorizarea  fluctuației prețurilor acțiunilor.

Intercontinental Exchange (ICE) deține New York Stock Exchange, Nasdaq este operată de compania Nasdaq, iar cealaltă bursă este Cboe Global Markets.

Acțiunile ICE au scăzut cu 2,6%, oar Nasdaq cu 2,8%.

MEMX va face o cerere la SEC pentru aprobarea activității de operator al unei burse naționale la început l acestui an, potrivit unui comunicat.

Federația Mondială a Burselor (World Federation of Exchanges  - WFE) a reacționat luni  la critici, afirmând că prețurile și comisioanele se stabilesc între bursă și clienți.

”Prețul la care informația este licențială este o chestiune comercială între fiecare consumator și bursă. WFE este gata să asiste orice autoritate de reglementare care este îngrijorată de rolul și natura datelor referitoare la piață”, potrivit WFE.

Băncile au încercat o inițiativă similară în Europa, prin înființarea bursei Turquoise, pentru tranzacționarea transfrontalieră a acțiunilor, ca mijloc de a convinge bursele să taie comisioanele pentru date.

Turquoise și-a atins parțial obiectivul, dar până la urmă a fost cumpărată de London Stock Exchange.

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
bursa
nyse
nasdaq