Contestația față de suspendarea AGA de la SIF Transilvania, respinsă de instanță

Contestația față de suspendarea AGA de la SIF Transilvania, respinsă de instanță
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 ian 2016

Curtea de Apel Brașov a respins astăzi cererea de suspendare a ordonanței președințiale a Tribunalului  Brașov în baza căreia președintele Mihai Fercală a anulat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor programată pentru 15 februarie 2015 la SIF Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actuala conducere a SIF Transilvania (SIF3) mai smulge în justiție o decizie prin care se amână confruntarea în AGA cu grupul de acționari care îi contestă activitatea. Curtea de Apel Brașov nu a dat curs cererii de suspendare a executării deciziei din 6 ianuarie a Tribunalului Brașov prin care Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor convocată pentru jumătatea lunii viitoare a fost anulată. Contestarea era semnată de Constantin Frățilă, Maria Alexandra Frățilă și Gabriela Alexe, conform informării postate de emitent pe portalul Bursei, însă la care au aderat toți reprezentanții grupului de acționari contestatari, potrivit unor informații obținute de Profit.ro

La jumătatea lunii decembrie, acționari controlând 8,09% din titlurile SIF Transilvania - alături de Frățilă fiind fondurile Certinvest, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiții Broadhurst Investments și Radu Toia, fost director în cadrul reglementatorului pieței și fost vicepreședinte al SIF Transilvania - au solicitat convocarea AGA. Cererea lor era revizuirea modelului de business și atragerea răspunderii directoratului.

Managementul a convocat AGOA, însă chiar în aceeași zi a contestat convocatorul la Tribunalul Brașov, de unde a obținut o sentință favorabilă, în baza căreia Fercală a anulat Adunarea Generală a Acționarilor. Grupul de acționari a contestat pe data de 12 ianuarie atât în instanță, cât și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ordonanța președințială de suspendare respectivă.

AGOA încă poate fi convocată. Mai este un apel

Astăzi a venit o hotărâre a Curții pe chestiunile de procedură, însă pe rol mai este și un apel formulat care, de asemenea, trebuie să intre în scurt timp la judecare. Autorii apelului spun că acțiunea solicitată la sfârșitul anului trecut de managementul SIF Transilvania în frunte cu Mihai Fercală la Tribunalul Brașov reprezintă "concretizarea atitudinii abuzive a directoratului, care se folosește de semnatura socială pentru a-și conserva poziția și avantajele personale decurgând din aceasta".

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

Într-o comunicare publică aceștia caracterizaseră drept "un precedent periculos" faptul că directoratul refuză să convoace AGA, încălcând astfel un drept al acționarilor minoritari. "Punem în mâna managementului un instrument de abuz", declara atunci pentru Profit.ro un reprezentant al grupului de acționari.

În același timp, președintele Fercală era încrezător că va obține câștig de cauză în instanță: "E dreptul lor să conteste. (...) Ei trebuie să înțeleagă că în România justiția mai face și dreptate", afirma atunci Fercală, contactat telefonic de Profit.ro.

Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova

În solicitarea de convocare a AGA, contestatarii afirmau că managementul "defectuos" al societății ar fi produs în ultimii ani pagube de aproximativ 50 de milioane de euro numai prin slaba gestionare a companiilor activând în industria hotelieră ale SIF Transilvania. Alternativa acestora era o nouă strategie investițională care să aibă la bază o abordare de tip private equity pentru mai buna administrare a societăților de turism din portofoliul societății.

Acțiunile cu simbolul SIF3 au închis ședința de astăzi la prețul de 0,27 lei/acțiune, în scădere cu 0,74%, ceea ce situează capitalizarea bursieră a companiei la 589,76 milioane lei (130,10 milioane euro). Față de activul net de 1,15 miliarde lei raportat de societate în luna decembrie, acțiunea SIF Transilvania se tranzacționează cu un discount de piață de 48,62%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bursa
bvb
certinvest
mihai fercala
broadhurst
fratila