Debut de săptămână în forță la bursă: aprecieri ale cotațiilor până la un nou maxim al anului, tranzacții de tip deal de peste 37 milioane de lei și combustibil pentru piață pe țevile Transgaz

Debut de săptămână în forță la bursă: aprecieri ale cotațiilor până la un nou maxim al anului, tranzacții de tip deal de peste 37 milioane de lei și combustibil pentru piață pe țevile Transgaz

Sursa foto: Darkworks / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 apr 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat peste jumătate de procent într-o sesiune cu o activitate de tranzacționare care a depășit 70 milioane lei. Raliul robust al acțiunilor Băncii Transilvania și propunerea statului pentru o distribuire de dividende în creștere sunt de natură să sporească sentimentul pozitiv față de randamentele din piața românească de capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una antrenată la Bursa de Valori București, cu aprecieri aproape generalizate ale cotațiilor, o activitate sporită în piața deal și o reactivare a interesului pe segmentul energetic.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,56%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, atingând la nivelul de 8.248,40 de puncte un nou vârf al acestui an. Indicele acțiunilor blue-chip a rupt definitiv secvența tehnică negativă marcată de așa-numita „taxă pe lăcomie” promovată de guvernanți la sfârșitul anului trecut.

Debut de săptămână în forță la bursă: aprecieri ale cotațiilor până la un nou maxim al anului, tranzacții de tip deal de peste 37 milioane de lei și combustibil pentru piață pe țevile Transgaz

Practic, piața este la doar un avans de 2% pentru a anula integral scăderea precipitată de ordonanța de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ. Pentru un probabil parcurs pozitiv, cotația este susținută din punct de vedere tehnic de mediile mobile relevante în proporții Fibonacci, aflate în urcare.

Statul \ CITEȘTE ȘI Statul "decerebrat", la lucru. Ministerul Energiei își asumă o propunere pentru acordarea "dividendului enervant" de la Oil Terminal

Acțiunea Băncii Transilvania (TLV), cea care dă pulsul sentimentului pieței de capital românești, a supraperformat pieței, cu un avans de 0,92%, până la prețul de 2,1900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,58 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe același emitent s-a realizat și cea mai importantă tranzacție din piața deal, în valoare de 24,18 milioane lei.

A fost, de altfel, cu activitate pe acest segment al transferurilor speciale care au asigurat nu mai puțin de 53,22% din rulajul de 70,39 milioane lei (14,82 milioane euro) al piețe de acțiuni. Astfel, au fost schmbate acțiuni SIF Oltenia (SIF5) însumând 7,56 milioane lei și titluri Electrica (EL) de 5,72 milioane lei.

Propunere pentru dividende aproape duble la Transgaz

În piața regular, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 4,95%, până la prețul de 10,18 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,05 milioane lei, semnificativ peste media de tranzacționare pe acest emitent. Tot la capitolul energetic, al cărui indice BET-NG s-a apreciat cu 0,90%, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 2,81%, până la prețul de 347,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,65 milioane lei.

Este un impuls care a venit urmare a propunerii alternative de dividend pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie. Astfel, acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Economiei, cu o deținere de 58,51% din titlurile transportatorului de gaze naturale, a solicitat completarea convocatorului cu o propunere pentru distribuire de dividend brut de 37,89 lei/acțiune, o variantă concurentă pentru cea inițială a Consiliului de Adminstrație pentru un dividend de 21,66 lei/acțiune care rămâne deopotrivă pe ordinea de zi. La prețul de închidere de astăzi al titlurilor Transgaz, randamentele nete ale acestor dividende sunt de 10,36% și, respectiv 5,92%.

Ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%... Conducerea societății - gata să schimbe 6% din titluri pe un pachet la COMCM pe care anul trecut îl evalua la 2 milioane lei. Explicația directorului Fercală CITEȘTE ȘI Ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%... Conducerea societății - gata să schimbe 6% din titluri pe un pachet la COMCM pe care anul trecut îl evalua la 2 milioane lei. Explicația directorului Fercală

Aprecierile titlurilor cu politici generoase de dividend arată că povestea de creștere de astăzi este a pieței românești într-un context al unei sesiuni europene indecise, cu închideri divergente la nivelul indicilor și deviații minore față de nivelurile de referință: -0,27% indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,39% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15 % pentru indicele PX de la Praga.

Și la BVB închiderea a fost întrucâtva neconcludentă întrucât indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,29%, până la nivelul de 35.993,05 puncte. Cel mai important emitent din structura acestuia, cel al Fondului Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,43%, până la prețul de 0,9200 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,43 milioane lei.

Prin contrast, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 1,36%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, iar pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,91%, până la prețul de 33,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,58 milioane lei și titlurile Transelectrica (TEL) au avut un salt de 1,42%, până la prețul de 21,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,35 milioane lei, în ziua în care transportatorul energetic național a notificat piața că profesorul de la ASE Mircea Coșea este noul președinte al Consilului de Supraveghere.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
transelectrica
sif oltenia