Debut ezitant de săptămână la BVB. Investitorii nu își asumă pași decisivi

Debut ezitant de săptămână la BVB. Investitorii nu își asumă pași decisivi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iun 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au avut deviații minime față de referința de vineri. Etapa de indecizie se prelungește.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un picaj abrupt de 2 săptămâni, urmând de un rally consistent preț de 4 sesiuni. Volatilitatea nebună de la BVB s-a stins însă recent, iar atenuarea fluctuațiilor a avut un moment important astăzi. Nici nu sunt volumele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 31,32 milioane lei (6,72 milioane euro), cu peste un sfert mai mic decât media anului trecut.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,10%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,05%, închizând la nivelul de 8.257,51 de puncte, reper cu 8,31% sub maximul de 9.006,10 puncte consemnat la finalul lunii aprilie. Din punct de vedere tehnic, indicele s-a blocat la o confluență de rezistențe dată de media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut ezitant de săptămână la BVB. Investitorii nu își asumă pași decisivi

Piața românească a stat la răscruce într-un tablou în care bursele mature europene au înregistrat aprecieri, iar indicii din regiune au avt închideri negative,după cum o indică tabloul Bloomberg: +0,95% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,73% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,43% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,60% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,69% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,01% pentru indicele PX de la Praga.

Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor CITEȘTE ȘI Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 11,08 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,04%, până la prețul de 2,4300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,55 miliarde lei (2,26 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,51%, până la prețul de 13,18 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,58 milioane lei. Cele 2 acțiuni bancare dețin ponderea în structura indicelui MSCI pentru România și sunt prefera de investitorii instituționali nereezidenți care vor să ia expunere pe piața locală de capital.

Zi „roșie” pe segmentul energetic și cel financiar

Sectorul energetic și de la utilități de la BVB a subperformat pieței, cu un declin de 0,43% al indicelui BET-NG. Acesta a fost tras în jos de deprecierea de 0,91% a celui mai important emitent din compoziția sa, OMV Petrom (SNP), ale cărui titluri au închis la prețul de 0,3250 lei/acțiune o ședință în care au adunat volume echivalente cu 1,21 milioane lei. Un rulaj încă și mai mare, de 3,23 milioane lei, am consemnat pe titlurile Electrica (EL), care au scăzut cu 0,39%, până la prețul de 10,12 lei/acțiune.

Tranzacții apropiate, de 3,18 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au alunecat cu 0,11% sub referință, la prețul de 0,8990 lei/acțiune. Pe fondul unei evoluții comparabile pe segmentul SIF, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,23%, până la nivelul de 36.503,35 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
bvb
bursa
omv petrom
electrica