Debut negativ de săptămână la BVB

Debut negativ de săptămână la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iun 2018

Într-un context de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, indicele principal de la Bursa de Valori București a pierdut aproape jumătate de procent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fără efervescență pe piața de capital românească. Investitorii s-au retras din cotații, astfel încât prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una slabă cu un rulaj de 19,25 milioane lei (4,12 milioane euro) al pieței de acțiuni și în care numai 3 emitenți au depășit o valoare a transferurilor de 1 milion de lei.

Jucătorii activi la BVB au ezitat să intre la cumpărare într-un context negativ pentru activele de risc pe piața europeană. Tendința a fost general negativă, iar la nivelul Europei Centrale și de Est amplitudinea declinului a fost chiar și mai mare, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -1,09% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,93% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,36% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,79% pentru indicele PX de la Praga.

Se întâmplă ceva cu fondurile de pensii? Intri la cumpărare... Volatilitatea poate fi prietenul investitorului CITEȘTE ȘI Se întâmplă ceva cu fondurile de pensii? Intri la cumpărare... Volatilitatea poate fi prietenul investitorului

La București, piața a suferit o depreciere medie de 0,41%, măsurată la nivelul indicelui compozit BET Plus, în timp ce indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,46%, până la nivelul de 8.163,77 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află într-o fază de respingere sub o confluență de rezistențe dată de retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent, media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în coborâre, așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut negativ de săptămână la BVB

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,02 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,83%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune. Aceste titluri și cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) dețin ponderea în structura indicelui MSCI pentru România sunt folosite de către investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital locală.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,78 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 1,42%, până la prețul de 1,4200 lei/acțiune, nivel cu 18,17% mai mic decât valoarea unitară a activului net de 1,7353 lei/acțiune raportată de emitent la nivelul lunii mai. Este cea mai mică penalizare de piață dintre toate cele 6 fonduri închise aflate în structura indicelui financiar BET-FI care astăzi a pierdut 0,59%, până la nivelul de 37.746,80 de puncte.

Activitate de tranzacționare redusă pe segmentul energetic

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un recul de 0,14% într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a ricoșat puternic din minimele locale și a ajuns în zona de 75,00 dolari/baril. Cel mai lichid emitent din structura sa, cu transferuri în valoare de 1,26 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,55%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune.

Depreciere pe volume a acțiunilor Purcari

Schimburi de aproximativ 951.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Purcari Wineries (WINE), producător de vinuri din Republica Moldova listat la începutul acestui an la BVB. Titlurile companiei au scăzut cu 2,16%, până la prețul de 18,10 lei/acțiune, reper cu 4,73% sub prețul ofertei publice de listare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
bvb
bursa
sif moldova
purcari wineries