Deschidere „roșie” la BVB după scăderile din America și Asia. Declinul nu este însă abrupt, reacția fiind mai degrabă temperată și pe volume mici. „Nu e panică”, spune un broker

Deschidere „roșie” la BVB după scăderile din America și Asia. Declinul nu este însă abrupt, reacția fiind mai degrabă temperată și pe volume mici. „Nu e panică”, spune un broker
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 oct 2018

Deși piața de acțiuni de la București a deschis în sensul mișcării descendente de pe piețele mari după sesiunile de vânzări din America și Asia, totuși deprecierile sunt mai atenuate și pe volume mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impulsul bursei românești după șocul bursier de ieri de la New York este atenuat, piața fiind mai degrabă robustă. Indicii principali pierdeau cu puțin peste 1 procent, departe de declinul de 4,63% al indicelui NASDAQ100 din SUA sau de deprecierea de 3,51% a indicelui Nikkei225 de la Tokyo.

„Este o senzație de deja-vu”, spune pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, amintind de episodul de acum 2 săptămâni, când, de asemenea, bursele mari au avut un val de vânzări semnificativ, iar la BVB tendința a fost să se copieze mișcarea.

Cu toate acestea, punctează Murgoci, cotațiile acum sunt mai sus decât atunci pentru cea mai mare parte a acțiunilor lichide, incluzând Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Société Générale (BRD), Transgaz Mediaș (TGN), Electrica (EL).

Acțiunile Comnord părăsesc bursa. Prețul de retragere plătit de majoritar este cu o treime peste cel al ofertei derulată în vară și situează valoarea companiei la 21 milioane euro CITEȘTE ȘI Acțiunile Comnord părăsesc bursa. Prețul de retragere plătit de majoritar este cu o treime peste cel al ofertei derulată în vară și situează valoarea companiei la 21 milioane euro

Investitorii nu s-au precipitat cu ordine mari în piață. După prima oră de tranzacționare, rulajul pieței de acțiuni era de aproximativ 5 milioane lei, volume caracterizate drept „rezonabile” de către brokerul de la Estinvest.

Indicii principali pierdeau cu puțin peste 1 procent, indicele reprezentativ BET găsind un prag de suport în zona de 8.500 de puncte, o corecție care nu echivalează cu niciun semnal tehnic, tendința pozitivă conturată de la jumătatea lunii septembrie rămânând intactă.

„Uitându-mă la cotații, e o reacție normală”, spune Murgoci. „Nu e panică.” Faptul că, încă de la orele dimineții, cotațiile futures au urcat ceva mai sus pentru indicii americani a contribuit la resorbirea șocului.

Mai mult decât cutremurul bursier de la New York a contat un „seism” din Marea Neagră

Cel mai lichid emitent a fost OMV Petrom (SNP), care a adunat schimburi de 2,30 milioane lei după prima oră de tranzacționare, cotația pierzând aproape 2 procente. Interesul pentru emitent, ca și corecția ceva mai abruptă a cotației nu este cauzată numai de șocul bursier american și asiatic. Declarațiile reprezentanților grupului austriac OMV ce deține compania petrolieră românească potrivit cărora vor amâna deciziile de investiții în Marea Neagră au contribuit la parcursul negativ al cotației.

Celelalte acțiuni vin din urmă cu volume mult mai mici, SIF Oltenia (SIF5) asigurându-și locul 2 în clasamentul tranzacțiilor cu schimburi însumând abia cu puțin peste 500.000 de lei. Murgoci spune că investitorii de la BVB se feresc de o suprareacție în condițiile în care nu există indicații ferme asupra unei direcții următoare a bursei americane. „O zi de scădere nu înseamnă mult, chiar dacă a fost destul de importantă”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
marcel murgoci
estinvest
omv petrom
banca transilvania
brd
transgaz
electrica