Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane

Donald Trump ia în calcul delistarea companiilor chinezești de pe bursele americane
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 sep 2019

Acțiunile companiei care operează bursa de la New York au scăzut vineri pe fondul unor informații potrivit cărora Administrația SUA are în vedere un plan de delistare forțată a companiilor chineze listate pe piața de acțiuni americane. Peste 150 de acțiuni sunt vizate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele american Donald Trump ia în considerare delistarea companiilor chinezești listate pe bursele americane, în ceea ce poate reprezenta o escaladare radicală a tensiunilor economice dintre SUA și China, transmite Reuters, care citează multiple surse care au legătură cu chestiunea. Mișcarea are în vedere un efort mai larg al Administrației de a limita investițiile americane în corporațiile chinezești, spun două dintre surse.

Bursa americană a scăzut pe fondul știrii, indicele Dow Jones Average Industrial pierzând aproximativ 300 de puncte pe fondul știrii vineri seara. În mod particular au fost lovite acțiunile operatorilor bursieri. Astfel, titlurile Intercontinental Exchange Inc (ICE.N), ale societății care deține New York Stock Exchange, au coborât cu 1,88%, iar cele ale Nasdaq Inc (NDAQ.O), ce operează bursa de tehnologie, au suferit un declin de 1,70%.

Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului CITEȘTE ȘI Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului

Nu se știe modalitatea tehnică prin care aceste delistări ar putea avea loc, dar potențiala măsură are la bază îngrijorări ridicate în rândul Administrației SUA față de problemele de securitate ridicate de activitatea companiilor chinezești. Nicio decizie sau acțiune nu este iminentă.

Scăderi ale acțiunilor companiilor chinezești

Acțiunile societăților din China listate la New York au suferit șocuri consistente: -5,15% pentru acțiunile Alibaba (BABA.N), -5,95% pentru acțiunile JD.com (JD.O) și -3,67% pentru titlurile Baidu (BIDU.O). Fondul închis de tip ETF care are ca activ suport acțiuni ale corporațiilor cu capitalizare bursieră mare din China, a pierdut, de asemenea, 1,15%.

China exceptează de la tarifele suplimentare 16 tipuri de produse americane CITEȘTE ȘI China exceptează de la tarifele suplimentare 16 tipuri de produse americane

În luna iunie, în legislativul american, reprezentanți ai ambelor partide au introdus un proiect de act normativ care ar urma să forțeze companiile chineze listate pe bursele americane la supraveghere suplimentară din partea reglementatorilor, inclusiv acces la documentația internă a auditorilor, în caz contrar urmând delistarea. Autoritățile din China au fost reticente în a permite instituțiilor de reglementare ale altor state să își extindă jurisdicția asupra companiilor din această țară. La fel ca americanii, chinezii invocă potențiale chestiuni de securitate.

„Beijingul ar trebui să nu mai protejeze companiile chinezești listate în SUA de conformarea la legile și reglementările americane”, a declarat la acea vreme senatorul republican Marco Rubio, care a invocat principiile transparenței și răspunderii. Acum, ceea ce părea a fi o intervenție într-un caz extrem chiar este luat în calcul de Casa Albă, care este foarte preocupată de chestiune.

Amenințare serioasă sau fumigenă aruncată înaintea negocierilor bilaterale?

Reprezentanții operatorilor de piață au refuzat să răspundă solicitărilor de comentarii asupra subiectului. În luna februarie, erau 156 de societăți din China care erau listate pe Bursa NASDAQ sau la New York Stock Exhange, inclusiv 11 companii cu capital de stat.

Moneda națională a Chinei, yuanul, a tins să se deprecieze față de dolar. Discuții bilaterale legate de raporturile comerciale dintre SUA și China sunt programate pentru 10-11 octombrie. Dacă ideea cu delistările poate fi o manevră înaintea acestor negocieri, principalul scop este acela de a contracara fuziunea funcțiilor civile cu cele militare ale tehnologiilor deținute de corporațiile chinezești, incluzând dezvoltarea în industrii-cheie și creșterea mijloacelor de supraveghere în masă. Îngrijorările din America sunt cu atât mai mari cu cât este o slabă linie de demarcație în China între companiile private și cele deținute de stat.

Piața de automobile de peste ocean, posibil afectată: Trump revocă dreptul Californiei de a stabili norme de emisii mai dure pentru mașini CITEȘTE ȘI Piața de automobile de peste ocean, posibil afectată: Trump revocă dreptul Californiei de a stabili norme de emisii mai dure pentru mașini

Scott Brown, economist-șef la banca de investiții Raymond James, nu exclude că aceste zvonuri să fie aruncate pe piață în cadrul unor tactici de negociere agresive, folosite și în trecut de cele 2 părți.

Kyle Bass, investitor texan, cunoscut ca un critic acerb al Chinei și care are pariuri contra monedei yuan, a declarat că societățile din China ar trebui să joace după regulile SUA dacă vor să-și vândă acțiunile unor investitori din piața americană. „SUA cer ca orice instrument financiar vândut în SUA să funcționeze după legile instrumentelor financiare americane. Vi se pare o nebunie?”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
donald trump
china
nyse
nasdaq