Drumul spre Sfinxul din Bucegi ar putea ajunge și la BVB. Proiect pentru listarea pe piața AeRO a telefericului din Bușteni, după o istorie tumultoasă

Piața de capital   
Drumul spre Sfinxul din Bucegi ar putea ajunge și la BVB. Proiect pentru listarea pe piața AeRO a telefericului din Bușteni, după o istorie tumultoasă

Un fond înregistrat în Cipru și controlat de un investitor român a obținut în instanță, în calitate de creditor, falimentul societății care opera cabinele de teleferic de pe Valea Prahovei. Activele ar urma să fie concentrate într-o companie care să fie listată la bursă.

O luptă care datează încă de dinainte de pandemie pentru controlul telefericului din Munții Bucegi are o rezoluție în instanță. FFB Wolf Hedge Fund, înregistrat în Cipru de investitorul Pistae Nucu Florin, care a cumpărat sistematic de la ANAF creanțe asupra societății Teleferic Prahova, a obținut o decizie definitivă la acest început de iulie la Curtea de Apel Brașov pentru intrarea în faliment a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de investiții desemnează Rovigo, firma specializată în restructurare și insolvență, pentru a face inventar, un tabel consolidat al creditorilor și a demara procedurile în vederea valorificării activelor în folosul creditorilor. La capătul acestora, Adrian Sârbu, fondator al PRO TV, ar urma să fie rupt definitiv de telefericul din Prahova, pe care l-a preluat în anii 2006-2007.

Simtel Team semnează un contract cu o valoare echivalentă cu 60% din afacerile anului trecut CITEȘTE ȘI Simtel Team semnează un contract cu o valoare echivalentă cu 60% din afacerile anului trecut

Planul este acela de a se face o evaluare a sistemelor de operare a cabinelor de teleferic din Bușteni și Predeal, astfel încât să poată fi plătiți la valoare justă toți creditorii, din care cel mai important este chiar Fiscul român, și apoi activele să treacă pe o societate care să fie adusă la cota Sistemului Multilateral de Tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București.

Compania este deja constituită sub numele Wolf Teleferic și are un capital social de 25.000 de euro. Deși Pistae – care a lucrat la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementatorul pieței de capital, la începuturile instituției, între timp integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – are în vedere o listare tehnică pe care o vede fezabilă în luna martie a anului viitor, acțiunea ar urma să se lichidizeze prin majorări de capital succesive, după modelul Băncii Transilvania. Spațiu pentru astfel de operațiuni este întrucât activele societății, care în afară de cabinele de teleferic mai includ domeniul Susai, se ridică la aproximativ 20 milioane euro.

DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Cum ajunge un activ așa de valoros să fie preluat „în sânge” de fondul din Cipru? Teleferic Prahova ajunsese să aibă datorii de 20-25 milioane lei la ANAF înainte de pandemie, astfel încât FFB Wolf Hedge Fund a tatonat disponibilitatea societății de a plăti aceste obligații și când a văzut că acestea nu se achită a trecut la cumpărarea sistematică a unor creanțe ale Fiscului. Pistae, fost director general al Creditanstalt Asset Management, spune că s-a oprit cu achizițiile la 5,00 milioane lei pentru că deja exceda capitalul social de 603.000 de lei al societății și putea avea cuvânt decisiv în Adunarea Creditorilor.

Transformată în Genetrix, societatea a trecut la achitarea de creanțe de 15,00 milioane lei, dar a rămas „sub nivelul mării”, iar ulterior datoriile au crescut din nou, sub forma unor obligații pe termen scurt, tot către ANAF.

EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții

Inițial, FFB Wolf Hedge Fund a vizat folosirea subrogației pentru a prelua controlul în Adunarea Creditorilor la soicietatea existentă și salvarea acesteia. O decizie de primăvara trecută de la Curtea de Apel Brașov a spus, însă, că aceasta nu poate fi aplicată prin Codul Fiscal, dar nici nu a recunoscut posibilitatea utilizării ei prin Codul Civil.

Este contextul în care fondul din Cipru a cerut falimentul Genetrix pentru care a obținut decizie definitivă la acest început de iulie la apel după o decizie de fond favorabilă, de Paști, la Tribunalul Brașov. A fost invocată deraierea din planul de reorganizare, o societate putând rămâne în acest stadiu 5 ani (plus un an derogare acceptată la pandemie). Deja administrarea judiciară telefericul din Prahova de către consorțiul format din Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL acoperea anii 2017-2024 și instanța a luat act de această realitate, varianta următoare devenind încredințarea activelor prin procedura falimentului.

Banca Transilvania – emisiune-record de obligațiuni CITEȘTE ȘI Banca Transilvania – emisiune-record de obligațiuni

Pistae spune că, după evaluare, va plăti diferența către ANAF care este constrânsă de legislație și nu poate concentra activele într-o societate. Tot atunci ar urma să fie îndestulați și terți creditori. Sârbu, care controla Genetrix prin 2 societăți, între care Prosperya, ar urma să nu primească nimic pentru că datoriile excedau capitalul social. „Omul a pierdut toate activele fără compensare”, spune Pistae, fost deținător al hotelului Robinson din Predeal.

Obiectivul acestuia este să le concentreze în noua companie și, în plus, să se îndrepte cu aceasta pentru recuperarea telefericului din Sinaia, vândut către municipalitate într-o tranzacție pe care o consideră păgubitoare pentru societate.

În lunile de iarnă, cabinele de teleferic aduc venituri în echivalent 1,7 milioane euro numai pentru Sinaia, spun calculele FFB Wolf Hedge Fund. Unde este povestea frumoasă de spus la bursă este că acești parametrii sunt chiar mai buni pentru telefericul din Bușteni, care ar aduce venituri nete de aproximativ 2 milioane euro în intervalul iunie-septembrie de la turiștii care vor să vadă Sfinxul și Babele.

viewscnt
Afla mai multe despre
busteni
teleferic
bvb
bursa
aero
anaf