După atingerea maximelor post-COVID, bursa românească bate în retragere. Volumele rămân mici

După atingerea maximelor post-COVID, bursa românească bate în retragere. Volumele rămân mici

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mai 2020

Într-o săptămână în care indicele BET a atins cea mai ridicată valoare a ultimelor 2 luni și jumătate, ședința bursieră s-a încheiat cu o sesiune negativă. Acțiunea TeraPlast, singura „pe verde” în top 10 tranzacționare, într-o zi în care compania a revenit asupra deciziei pentru concedieri masive.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Elanul care a caracterizat ultimele săptămâni și a adus bursele dezvoltate la niveluri care nu s-au mai văzut de la începutul valului de vânzare antrenat de criza noului coronavirus a fost amendat astăzi de o sesiune de sens contrar. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange s-a întors cu puțin peste reperul de 25.000 de puncte, iar piețele europene de acțiuni au copiat impulsul descendent.

Acesta este contextul în care și la Bursa de Valori București am avut o tendință de depreciere. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,75%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,77%, până la nivelul de 8.701,29 puncte. Sub aspect tehnic, ultima ședință a săptămânii nu are o semnificație majoră, cotația ezitând în zona retragerii Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

După atingerea maximelor post-COVID, bursa românească bate în retragere. Volumele rămân mici

Piața a fost trasă în jos de declinul de 1,59% al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,2400 lei/acțiune, pe transferuri de 4,23 milioane lei. Sub această influență, indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un recul de 1,12%, până la nivelul de 44.087,07 puncte.

ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniile de energie și utilități, a avut o depreciere de 0,77%, în linie cu media pieței, impactul principal fiind antrenat de corecția de 1,93%, până la prețul de 30,50 lei/acțiune a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat schimburi de 2,37 milioane lei. La același capitol, au închis în staționare titlurile OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN) și Transgaz (TGN), cu tranzacții de 2,69 milioane lei pentru cea mai mare companie petrolieră românească și depășind reperul de 1 milion de lei pentru celelalte 2 simboluri.

Lichiditatea a fost slabă, într-o notă care a fost constantă în ultimele sesiuni. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 36,10 milioane lei (7,45 milioane euro) nu mai puțin de 31,17% din acestea fiind reprezentată de activitatea în echivalent 11,25 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au staționat la prețul de 2,0400 lei/acțiune. Tot pe segmentul bancar, titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, au scăzut cu 3,42%, pe transferuri de 2,29 milioane lei, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Acțiunile Bittnet vor intra la tranzacționare la cota pieței reglementate pe 3 iunie CITEȘTE ȘI Acțiunile Bittnet vor intra la tranzacționare la cota pieței reglementate pe 3 iunie

Schimburi de 1,57 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au coborât cu 0,57%, până la prețul de 34,60 lei/acțiune.

Pe tranzacții de 1,56 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au făcut notă discordantă față de restul pieței și au urcat cu 3,31%, până la prețul de 0,3120 lei/acțiune, în contextul în care compania a anunțat că, în urma unei negocieri cu sindicatul, a revenit asupra deciziei comunicate la jumătatea lunii a de concedia 8,9% din forța de muncă.

Titlurile societății au făcut în această săptămână obiectul unei oferte publice accelerate în valoare de 29,70 milioane lei prin care investitorii de la Marley Magyarország și-au făcut ieșirea înstrăinând un pachet reprezentând 7,92% din capitalul social al producătorului de materiale de construcții. Într-o tranzacție realizată la prețul de 0,2800 lei/acțiune și care situează valoarea de piață a 374,58 milioane lei (77,37 milioane euro), cei mai mari cumpărători au fost fondurile de pensii. Astfel, nu mai puțin de 58,39% din pachetul pus în vânzare a fost absorbit de fondurile de pensii administrate NN, care și-au majorat la 11,63% din titluri participația, de la 7,00% dn capitalul social. De asemenea, fondurile de pensii Allianz și-au suplimentat deținerea la 6,51% din titluri, de la 6,20% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast
digi