Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB

Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB

Sursa foto: Catalin205 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 oct 2017

Cartea Albă a Bursei de Valori București, care monitorizează felul în care emitenții listați pe platforma sa au deschidere față de investitori, oferă în octombrie un tablou în care foarte multe societăți nu respectă nici măcar cerințe minime. Companiile cu capital majoritar de stat, corporații precum Banca Transilvania și OMV Petrom sau SIF-urile și operatorul de piață BVB punctează bine în informarea investitorilor. În cazul a jumătate din companii investitorii pot rămâne însă fără răspuns.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O serie de companii listate la Bursa de Valori București sunt la fel de greu de contactat de potențiali investitori ca și în cazul în care s-ar fi numit Casa Pustie SRL. Un demers al BVB de verificare a gradului de deschidere către piață a companiilor listate pe propria sa platformă relevă date îngrijorătoare cu privire la interesul acestora de a fi cunoscute potențialilor investitori.

Kasparov vine în premieră lîn România. Detalii AICI

Paradoxal, nici măcar o companie care abia a accesat piața de capital și care are o experiență relevantă de lucru cu publicul, Digi Communications (DIGI), nu este excelează la un capitol unde, paradoxal, întâietatea a fost predată companiilor cu capital majoritar de stat din domeniul utilităților și energiei.

Miliardarul american Paul Singer reia vânzările la Fondul Proprietatea. Ce spune despre „tinerii frumoși și liberi” CITEȘTE ȘI Miliardarul american Paul Singer reia vânzările la Fondul Proprietatea. Ce spune despre „tinerii frumoși și liberi”

Dacă trimiți un e-mail în care să ceri informații despre când poți participa la un eveniment public organizat de companie și câteva detalii privind politica de dividende a acesteia, sunt riscuri mari să nu ți se răspundă. Experimentul realizat de BVB arată că, la un astfel de e-mail, numai 41 de companii din cele 85 de societăți listate pe piața reglementată de la BVB au răspuns. Mai grav decâ atât, numai 23 dintre răspunsuri au fost detaliate și în timp util.

Astfel, conform Cărții Albe a Bursei de Valori București, ajunsă la a 3-a ediție, numai cu puțin peste un sfert din companiile listate au o deschidere totală față de investitorii de retail.

ASF a avizat fuziunea dintre BVB și Sibex CITEȘTE ȘI ASF a avizat fuziunea dintre BVB și Sibex

Demersul realizat de BVB cu scopul de a evalua calitatea și acuratețea informațiilor furnizate investitorilor de către emitenții listați mai urmărește și accesibilitatea datelor pe portalurile companiilor.

Punctajul de la 1 la 10 indică existența unor note foarte slabe pentru mai mulți emitenți. Nu mai puțin de 13 companii au avut note de 2 sau sub acest reper, Condmag (COMI) având calificativul 0, reprezentând extrema. Nu numai societățile aflate în insolvență sau reorganizare au lăsat garda jos. Chiar companii cu cifre de afaceri importante sau rezultate în creștere arată deschidere slabă către piață, conform evaluării BVB.

Spre exemplu, Artego Târgu Jiu, care chiar a folosit piața pentru a derula 2 oferte de răscumpărare în acest an, are nota 1. Stirom București (STIB), preluat recent de grupul portughez BA Vidro, are calificativul 3,75. BRK Financial Group (BRK), ce lucrează chiar în industria de investiții, abia a atins nota 5, iar Zentiva România (SCD), parte a corporației franceze Sanofi, a punctat pentru 5,5.

Operatorul telecom Digi, recent venit la cota bursei, are nota 5. Este printre companiile care nu au răspuns la e-mail, la fel ca Alro Slatina (ALR), Argus Constanța (UARG), Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), IAR Brașov (IARV), Oil Terminal (OIL) și chiar BRD Groupe Societe Generale (BRD), banca având doar nota 6.

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

Contrar criticilor aduse constant în opinia publică societăților cu capital majoritar de stat, acestea s-au conformat cel mai bine cerințelor de comunicare ale pieței de capital. Astfel, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), Conpet Ploiești (COTE), Romgaz Mediaș (SNG) și Transgaz (TGN) au avut note peste 9.

Nuclearelectrica (SNN) a avut chiar nota maximă 10, performanță reușită doar de Bursa de Valori Bcuurești (BVB) care și-a atins ștacheta pe care și-a fixat-o singură, și SIF Transilvania (SIF3). Societățile de investiții financiare au avut toate calificative peste 8. Este unul dintre puținele capitole la care depășesc Fondul Proprietatea (FP), care a primit calificativul 8.

Mai au poziție de deschidere excelentă față de piață corporații precum OMV Petrom (SNP) - 9,75 și Banca Transilvania (TLV) - 9,5, dar și o serie de companii cu preocupări în acest sens precum Biofarm București (BIO) - 9,5, Patria Bank (PBK) - 9, Teraplast Bistrița (TRP) – 9,75, Impact Developer & Contractor (IMP) – 8,75. Și-au croit un loc în top și Mecanica Ceahlău (MECF) – 9,75 și Romcarbon Buzău (ROCE) – 9,5, o deschidere față de piață corijată după ce în precedenta Carte Albă a BVB aveau note de 3 și, respectiv 4,5.

Ce se va întâmpla cu averea celor 8,5 milioane de cuponari? CITEȘTE ȘI Ce se va întâmpla cu averea celor 8,5 milioane de cuponari?

Nu mai puțin de 15 emitenți au răspuns la e-mail în mai puțin de o oră. Viteza cea mai rapidă, de 10 minute, a avut-o SIF Transilvania (TLV), al cărui răspuns a primit calificativul excelent din partea autorilor evaluării. Răspunsul de la SIF Banat Crișana (SIF1) a venit în 12 minute, iar cel de la Patria Bank în 16 minute, fiind, de asemenea, detaliate. Bermas Suceava (BRM) a răspuns în 13 minute, dar informațiile au fost la un nivel mediu. Banca Transilvania a acordat un răspuns bun în 23 de minute.

Pe lista răspunsurilor rapide, de până la 2 ore, mai sunt Alumil Rom Industry (ALU), Biofarm, OMV Petrom, SIF Muntenia (SIF4), Conpet, Electromagnetica (ELMA), Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, Mecanica Ceahlău și Romcarbon.

Cel mai întârziat răspuns a venit după 16 zile de la MedLife (M), urmat de cel al Fondului Proprietatea, acordat în termen de 6 zile.

O conformare bună arată și cel mai nou emitent, AAGES Târgu Mureș (AAG), cu nota 8 și un răspuns calificat de BVB drept excelent venit în 25 de ore.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
digi
bvb
bursa
nuclearelectrica
teraplast
sif transilvania
romgaz
artego
conpet