Românii caută deja cele mai bune bucăți pentru sarmale, friptură sau piftie.
Preferă piețele, deși și supermarketurile au oferte bune.
De la primele ore ale dimineții, cozile se formează rapid, iar discuțiile se încing în jurul prețurilor, care par să crească de la o zi la alta, semnalează Libertatea.
Negocierea aproape că nu există, deoarece comercianții țin cu dinții de prețurile afișate în galantarele pline cu carne de porc.
În Piața Obor, din București, vânzătorii continuă să-și strige ofertele ca în târgurile de altădată. Oamenii se opresc, intră în vorbă și cumpără atât cât îi ține buzunarul. E clar că mirosul de carne proaspătă se amestecă cu aromele de mirodenii de la chioșcurile din apropiere.
Cât costă carnea de porc în noiembrie 2025
carne pentru jumări: 20 lei / kg
fleică porc fără os: 20 lei
rasol cu pulpă: 17 lei rasol porc: 11 lei
slănină: 13 lei
antricot de porc: 27 lei
fleică de porc: 20 lei
piept de porc: 19 lei
scăricică: 22 lei
pulpă porc: 18 lei
ceafă: 26 lei
fleică fără os: 26 lei
șuncă pentru jumări: 17 lei
cap de porc: 10 lei
gușă de porc: 15 lei
urechi de porc: 25 lei
picioare de porc: 11 lei
pulpă porc Mangalița: 30 lei
mațe de porc: 10 lei
Consumul mediu anual: 37,5 kg de carne de porc pe persoană
Carnea de porc este un aliment de bază pentru români, dar care în ultimii ani a devenit dependentă de importuri.
„România importă aproximativ 75% din consumul de carne de porc, acoperind restul prin producția internă. Aceasta a scăzut semnificativ după apariția pestei porcine africane, accentuând astfel dependența de piața externă”, susține președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu, citat de Agepres.
„Carnea de porc este un aliment de bază în țară, consumul mediu anual fiind de aproximativ 37,5 kg pe persoană, însă cea mai mare parte provine din alte ferme decât cele românești, în principal din Spania, Germania, Ungaria și Polonia”, adaugă acesta.
Datele AFR relevă faptul că efectivul de suine din România este de peste 3,2 milioane de capete, cu o producție de circa 27.000 tone.
Deficitul de carne de porc se estimează că este situat la aproximativ patru milioane de carcase.
Carnea de porc reprezintă 51% din totalul consumului
Conform datelor prezentate de AFR în ceea ce privește consumul de carne din Europa, și aici tendințele alimentare reflectă o transformare profundă. Consumul mediu de carne este de aproximativ 75,8 kg pe cap de locuitor, pe an, dar structura acestuia se schimbă vizibil.
Carnea de porc reprezintă 51% din totalul consumului, carnea de pasăre 28%, carnea de vită 17%, iar alte tipuri de carne (oaie, capră, vânat) doar 4%.
Concluzia e clară: românii mănâncă preponderent carne de porc și de pasăre, în timp ce vita, capra și oaia sunt consumate doar ocazional și în cantități mici. Asta în principal din cauza preferințelor culinare tradiționale, a prețurilor mai ridicate, precum și din lipsa unor campanii susținute de promovare.
„Deși România are unul dintre cele mai mari efective de oi din Uniunea Europeană, consumul de carne de oaie și de vită rămâne scăzut și ocazional, în timp ce carnea de porc și cea de pasăre domină preferințele românilor” spune acesta.














