Explozie de preț pentru acțiunile Transelectrica. Titlurile transportatorului energetic sunt cu aproape 27% deasupra minimelor locale

Explozie de preț pentru acțiunile Transelectrica. Titlurile transportatorului energetic sunt cu aproape 27% deasupra minimelor locale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 aug 2018

Bursa de Valori București a încheiat săptămâna într-o notă pozitivă, cu aprecieri consistente pe titlurile Transelectrica, Fondul Proprietatea și Transgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Mesaj de încurajare pentru investitorii cu portofolii de acțiuni la Bursa de Valori București peste weekend. Piața a închis pe o tendință pozitivă, iar trecerea peste o rezistență importantă creează premise pentru evoluții în sens ascendent și săptămâna viitoare.

Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,74%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,79%, până la nivelul de 8.271,66 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele a trecut peste un reper unde au existat multiple respingeri de la începutul acestei luni, respectiv o confluență de rezistențe reprezentată de 1) zona de congestie în care piața „s-a blocat” la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului „swing” descendent din maximele post-criză consemnate la finele lunii aprilie și minimele locale de la începutul lunii iulie, 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Explozie de preț pentru acțiunile Transelectrica. Titlurile transportatorului energetic sunt cu aproape 27% deasupra minimelor locale

O nouă sesiune de creștere luni ar valida printr-o evadare de tip „two bar breakout” spargerea pragurilor de rezistență amintite și găsirea unei direcții ascendente după etapa raportărilor financiare trimestriale.

Impulsul a fost favorabil și din Europa, unde închiderile au fost preponderent „pe verde”: +0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,25% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,44% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,65% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, la BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,00 milioane lei (4,53 milioane euro), asigurat în proporție de 3 sferturi de primele cele mai tranzacționate acțiuni. Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 5,47 milioane lei, s-au aflat titlurile Transelectrica (TEL), care au crescut cu 3,36%, până la prețul de 24,60 lei/acțiune. Față de minimul local de la începutul lunii iunie, de 19,40 lei/acțiune, titlurile transportatorului energetic au pus deja 26,80%.

O dinamică bună, în măsură să treacă în sus întreaga piață, au avut-o și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 2,78%, până la prețul de 0,9250 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,69 milioane lei. Este un impuls ascendent care a determinat și supraperformarea indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38,566,93 de puncte, cu 1,06% deasupra referinței de joi.

În același timp, indicele energetic BET-NG a avansat cu 0,41%. Cel mai lichid emitent din componența sa, cu schimburi însumând 4,00 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 32,55 lei/acțiune.

Interes a existat și pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,21% sub referință, până la prețul de 2,3350 lei/acțiune, pe transferuri de 1,72 milioane lei. Prin contrast, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,58%, până la prețul de 13,9600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 913.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
romgaz
fondul proprietatea
bvb
bursa
banca transilvania
brd