Fără dividende în acest an de la TeraPlast. Este probabilă o majorare de capital

Fără dividende în acest an de la TeraPlast. Este probabilă o majorare de capital

Photoking | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2024

După ce a fost mare distribuitoare de cash către acționari în anii trecuți, după vânzările diviziei Steel către irlandezii de la Kingspan și a celei de tâmplărie către Dynamic Selling Group, TeraPlast, cu profit modest în 2023, nu distribuie dividende. Structura de îndatorare ridicată este motivul invocat de directorul Alexandru Stânean: „Dividendele nu sunt pe masă.”

Cu finanțări contractate pentru investiții importante, TeraPlast Bistrița (TRP) atinge un nivel de îndatorare pe care îl caracterizează temporar, însă care face ca scenariu cel mai probabil să fie acela că grupul nu va face repartizări de cash către acționari.

Urmărește-ne și pe Google News

Dimpotrivă, compania explorează opțiunea unei majorări de capital care să amelioreze structura de finanțare a societății.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

„Având în vedere gradul nostru de îndatorare nu cred că cineva se poate aștepta, la modul realist, la dividende”, spune directorul general Alexandru Stânean.

Acesta ar fi al 2-lea an în care producătorul de materiale de construcții nu face repartizări de cash către acționari. Ultima acordare, pentru un dividend brut de 0,0150 lei/acțiune, a fost în 2022.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile OMV Petrom CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile OMV Petrom

Deși profitul net din exercițiul financiar precedent a fost unul foarte modest, de 1,14 milioane lei, de peste 14 ori mai mic decât cel de 16,45 milioane lei din 2022, bilanțul standalone ar permite o distribuție.

Motivul pentru care mesajul este acela că nu ar urma să iasă cash din companie, este acela că nivelul de îndatorare nu este unul care să dea confort conducerii companiei sau băncilor, astfel încât să facă repartizări de dividende, așa cum explică Stânean.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

Despre ce este vorba. Gradul de îndatorare este de 4,7 ori dacă avem în vedere raportul între datoria netă de 241,09 milioane lei și câștigul pretaxare EBITDA de 51,37 milioane lei obținut în anul 2023.

„Este un grad de îndatorare destul de mare, peste ceea ce suntem în mod normal confortabil, dar este temporar”, spune directorul financiar Ioana Birta. „Este temporar pentru că suntem într-o perioadă în care s-au făcut investiții semnificative.”

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Într-adevăr, în ultimii 3 ani, fără achiziții, numai în proiectele cofinanțate, TeraPlast are investiții de 44 milioane euro. Spre exemplu, pentru fabrica de folii stretch, unde are acces la schema de finanțare de ajutor de stat, în vederea investiției totale de 11,2 milioane euro, compania are de încasat subvenții de 34 milioane lei, în contul unor investiții deja făcute în proporție de 90%.

TeraPlast a anunțat vara trecută că investește 22,56 milioane lei în producția de energie electrică în regim de autoconsum pentru parcul industrial de la Sărățel, ce ar urma să fie cofinanțată cu 5,50 milioane lei prin programul european de finanțare PNRR. Parcul fotovoltaic urmează să devină operațional în acdest an.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

Au fost, în plus, investițiile de achiziții. Compania a alocat suma de 1,80 milioane euro pentru tranzacția în care a cumpărat fabricantul de țevi de polietilenă Palplast din Basarabia, din care 800.000 de euro a reprezentat-o suma achitată acționarilor existenți și 1 milion de euro investiții în capacități care ar urma să devină operaționale până la sfârșitul acestui an.

De o anvergură mai mare, în echivalent 16,53 milioane euro, este tranzacția prin care TeraPlast a cumpărat de la familia austriacă Uhl, grupul Wolfgang Freiler, ce ar urma să asigure o diversificare a gamei de produse, dar și la nivel geografic pentru emitentul listat la cota BVB.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Sunt eforturi investiționale care au istovit posibilitățile de repartizări de cash către acționari ale TeraPlast. „Dividendele nu sunt pe masă”, spune directorul Stânean, completând că, totuși, propunerea urmează să aparțină Consiliului de Administrație și decizia este de com poetența acționarilor.

Perspectiva de acordare de dividende de anul viitor crește pe măsură ce structura de îndatorare va coborî. Aceasta este de așteptat printr-o consolidare integrală a Wolfgang Freiler, dar și prin ameliorarea rezultatelor.

OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom? CITEȘTE ȘI OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom?

„Cifrele nu sunt toată povestea”, spune Stânean, cu referire la costurile generate de pornirea noilor capacități. „La noi leverage-ul e mare nu datorită faptului că-s mari datoriile bancare, ci datorită faptului că maik avem loc de îmbunătățit EBITDA."

Este o dinamică de așteptat chiar din acest an. Câștigul pretaxare EBITDA ar urma să crească la 71,66 milioane lei, conform noii bugetări, în timp ce marja EBITDA s-ar ameliora la 8,3%.

Încă este puțin. „Eu, personal, mă simt neconfortabil atât tiomp cât marja EBITDA este single-digit”, spune directorul Stânean. „Cred că o marjă sustenabilă pe termen lung este 12 plus.”

SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră” CITEȘTE ȘI SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră”

O altă modalitate de scădere a gradului de îndatorare este reprezentată de îmbunătățirea structurii de capital. Compania caută metode alternative de finanțare, respectiv explorează opțiunea unei majorări de capital care ar fi de natură să scadă leverage-ul. Aceasta ar urma să fie realizată pentru finnanțarea proiectelor viitoare, investițiile deja anunțate fiind deja asigurate prin împrumuturile bancare.

Nu este probabil ca acestea să fie refinanțate prin vânzarea de obligațiuni. „Sincer, obligațiunile mi se par scumpe”, spune Stânean. „Evident, discutăm și despre obligațiuni, dar mi se par scumpe, mai ales în perioada asta.”

Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie. Cum s-au văzut schimbările în comportamentul de investiții de la firul ierbii CITEȘTE ȘI Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie. Cum s-au văzut schimbările în comportamentul de investiții de la firul ierbii

De altfel, nici nu există presiuni din partea băncilor: „Nu simțim un stres major din partea finanțatorilor.” Ioana Birta menționează că împrumuturile viitoare vor fi contractate în euro.

Vântul din față a fost la nivelul costurilor de finanțare. Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat la 17 milioane lei în 2023, de la 13 milioane lei în 2022, însă anticipările sunt pentru un declin lent al dobânzilor în cursul acestui an.

Chimcomplex lansează ofertă de răscumpărare, operațiune ce are potențialul de a depăși 4 milioane de euro CITEȘTE ȘI Chimcomplex lansează ofertă de răscumpărare, operațiune ce are potențialul de a depăși 4 milioane de euro

TeraPlast s-a listat la cota BVB în anul 2008, înainte de vârful crizei financiare internaționale care a fost reprezentat de căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers și în pofida unor primi ani mai grei a fost o companie prietenoasă cu acționarii prin prisma repartizărilor de cash.

Acestea au culminat în anul 2021, când emitentul acordat un dividend brut de 0,1300 lei/acțiune, din resursele atrase din vânzarea diviziei Steel către irlandezii de la Kingspan pentru suma de 373 milioane lei și a celei de tâmplărie către Dynamic Selling Group. În 2020, dividfendul brut a fost de 0,0260 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa
kingspan
wolfgang freiler