Lansat cu un an în urmă, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB și-a mărit de aproape 9 ori valoarea

Lansat cu un an în urmă, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB și-a mărit de aproape 9 ori valoarea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 feb 2024

Fondul de investiții de tip închis PTENGETF lansat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management, a avut un interes constant din partea investitorilor și a emis constant unități noi. Coroborat cu evoluția din piață a prețului, entitatea a ajuns la o valoare de 13 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o piață de capital românească în care a revenit interesul pentru investițiile indirecte în acțiuni, așa cum relevă inveresarea de trend Asociația Administratorilor de Fonduri, un vehicul financiar care oferă expunere pe sectorul energetic local a avut o evoluție explozivă.

Fondul de tip ETF care replică pasiv structura indicelui energetic BET-NG de la BVB (PTENGETF), lansat în februarie 2023 de SSIF TradeVille și Patria Asset Management a ajuns la un număr de 2,06 milioane instrumente, nivel de aproape 7 ori mai mare decât cele 300.000 de unități disponibile la tranzacționare în prima sesiune în ringul bursier.

DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere CITEȘTE ȘI DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere

Este o poveste în care atractivitatea a crescut pe măsură ce și fondul a avut performanță. Ultima cotație de închidere de 6,3700 lei pe unitate, cu 26,11% peste prețul de închidere de la debut de 5,0470 lei pe unitate, reflectare a dinamicii pozitive a sectorului energetic al bursei românești.

Resursele atrase de la investitori au fost reinvestite în piață în emitenți din structura indicelui BET-NG și valoarea agregată a acestor plasamente a ajuns la 13,00 milioane lei, conform datelor publicate de depozitarul BRD - Groupe Societe Generale.

EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie

Practic, fondul ETF Energie Patria-Tradeville este unvehciul prin care românii pot lua expunere indirectă, în regim de diversificare, pe acțiuni ale unor companii relevante în domeniul energiei și listate la BVB precum Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN) sau Transelectrica (TEL).

Cel puțin acțiunile producătorilor de energie au fost de departe motoarele creșterilor bursiere începând cu a 2-a parte a anului 2020 și până la acest debut de an care a regăsit indicele principal BET al pieței locale pe maxime istorice. Este un peisaj în care indicele BET-NG, replicat de ETF, deste un mare câștigător. așa cum se vede pe graficul atașat.

Lansat cu un an în urmă, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB și-a mărit de aproape 9 ori valoarea

Remarcabil, pe o piață tradițional discountată pe segmentul fondurilor închise, ETF-ul pe energie se tranzacționează cu un ușor premium față de activul net de 12,98 milioane lei. Astfel, capitalizarea aferentă ultimei cotații este de 13,11 milioane lei, una de aproape 9 ori mai mare devât valoarea de la debut de 1,50 milioane lei, când erau mai puține titluri emise.

ETF-ul pe energie nu este singura "jucărie" de acest tip de la cota BVB. Aceeași emitenți au asigurat prezență constantă la bursă încă din anul 2012 fondului care replică pasiv structura indicelui reprezentativ BET de la BVB (TVBETETF) și care a ajuns la o valoare de 200,04 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tradeville
etf energie
bvb