Undă verde - TeraPlast vinde TeraSteel și Wetterbest către gigantul irlandez Kingspan Group

Undă verde - TeraPlast vinde TeraSteel și Wetterbest către gigantul irlandez Kingspan Group
scris 13 ian 2021

Tranzacția din vară prin care Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, anunța vânzarea întregii sale participații din companiile TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest către gigantul irlandez Kingspan Group, primește acordul autorității de resort europene.

Autoritatea pentru Concurență a Comisiei Europene a avizat tranzacția care vizează înstrăinarea întregii participații a TeraPlast SA (compania-mamă a Grupului TeraPlast) în subsidiarele TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest către irlandezii de la Gingspan Group. Operațiunea prin care sunt vândute liniile de business ale TeraPlast privind producția panourilor sandwich, a structurilor metalice de acoperiș și a altor accesorii metalice, mai așteaptă doar un aviz al autorității de resort din Serbia, pe care compania românească preconizează să îl primească în cursul lunii februarie.

Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

Valoarea diviziei vândute era estimată la anunțul din vară al tranzacției la 410 milioane lei, prețul final urmând să fie stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete și capitalul de lucru, în baza unei formule agreate. 

Divizia Steel a generat 578 milioane de lei din cifra de afaceri consolidată a Grupului TeraPlast în 2019 și a contribuit cu peste 50 milioane de lei la EBITDA Grupului.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Acționarul principal al Teraplast este Dorel Goia (46,83% din acțiuni). Printre acționari este și NN Pensii, cu o participație de 10,99%. Finladenzii de la KJK Capital și-au vândut participația de 10% din companie la jumătatea lunii noiembrie, în cea mai mare parte printr-o ofertă accelerată.

Dorel Goia a fost premiat de Profit.ro la Gala 2017.

Grupul irlandez Kingspan are peste 130 de fabrici în circa 60 de țări din întreaga lume, fiind una dintre cele mai mari companii de profil. Grupul irlandez este lider mondial în izolări de înaltă performanță și în anveloparea de clădiri, fiind listat la Euronext Dublin și la Bursa de Valori din Londra.

În 2015, Kingpspan a semnat o altă tranzacție cu efecte și în România, preluând atunci compania belgiană Joris Ide, care controla producătorul de materiale de construcții Megaprofil din Buziaș (județul Timiș).

În primăvară, Teraplast a anunțat că vrea să concedieze 8,9% din forța de muncă totală, pentru ca ulterior să se răzgândească, invocând un acord cu sindicatul.

EXCLUSIV Michael Israeli și divizia de investiții a CITR pregătesc un ansamblu rezidențial CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Michael Israeli și divizia de investiții a CITR pregătesc un ansamblu rezidențial

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling și TeraPlast Ungaria.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10.

Wetterbest este al doilea cel mai mare producător de pe piața de țiglă metalică din România, atât cantitativ, cât și valoric. În prezent, producția se realizează pe 40 de linii automate de producție și ambalare în trei locații-Băicoi (Prahova), Podari (Dolj) și Sărățel (Bistrița Năsăud).

La începutul anului trecut, Wetterbest a preluat Cortina WTB, producător și distribuitor de țiglă metalică din zona Olteniei.

Investiția din Serbia a fost realizată în vara anului 2017, Teraplast achiziționând atunci producătorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, pentru 4,3 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
kingspan