Fondul Proprietatea anunță finalizarea tranzacției cu Engie și încasarea a peste 430 milioane lei

Fondul Proprietatea anunță finalizarea tranzacției cu Engie și încasarea a peste 430 milioane lei

Sursa foto: Neeraj Charurvedi |Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 feb 2024

Deși a avut opoziție din partea Ministerului Finanțelor, ca acționar minoritar, Fondul Proprietatea notifică piața că a înstrăinat participația sa la Engie România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o tranzacție semnată în luna decembrie a anului trecut, Fondul Proprietatea (FP) încasează de la GDF International SAS din Franța, în calitate de cumpărător, din întreaga deținere la Engie România, 432,61 milioane lei (86,92 milioane euro).

Finalizarea tranzacției a fost condiționată de aprobarea de către acționarii Fondului, care a fost obținută în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data de 13 februarie 2024.

DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci CITEȘTE ȘI DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci

În urma tranzacției, Fondul nu mai deține nicio acțiune în Engie România”, spune notificarea către bursă a emitentului. Acționar minoritar în cadrul FP, Ministerul Finanțelor Publoice anunțase că se va opune în AGA din 13 februarie vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii.

Ulterior, în AGA Fondului Proprietatea, societate la care MFP are 6,54% din acțiuni și 10,42% din drepturile de vot exercitabile, Ministerul a reușit să blocheze aprobarea vânzării deținerilor Fondului la companiile de stat Aeroporturi București, Portul Constanța și Societatea Națională a Sării (Salrom), însă nu și pe cea a cedării participației FP la Engie și nici pe cea privind răscumpărarea a până la 1 miliard de acțiuni proprii.

Suma obținută de Fond va fi utilizată în conformitate cu tehnicile de management a discount-ului prevăzute în Declarația de Politică Investiționala a Fondului Proprietatea. Atunci când va propune orice măsură de tipul celor de Mecanism de Control al Discount-ului, Administratorul Fondului va avea în vedere, de asemenea, cerințele actuale și potențiale de finanțare pe un orizont de timp previzibil, în conformitate cu dimensiunea actuală și profilul de risc al Fondului, spune notificarea către Bursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
engie
bvb
bursa