EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 feb 2024

maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, care și-a amânat recent planul de a se lista la Bursa de Valori București, transmite, prin intermediul Profit.ro, că voința sa în acest sens rămâne neschimbată, fiind însă condiționată de schimbări în legislația bancară a pieței pe care activează.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorii activi la Bursa de Valori București vor avea ocazia într-un viitor să investească în cea mai mare bancă de la malul de est al Prutului, maib, chiar dacă listarea anunțată este acum amânată din impedimente legislative.

"Intenția maib de a se lista la Bursa de Valori București rămâne neschimbată", spune Giorgi Shagidze, Președintele maib, într-un mesaj pentru Profit.ro.

DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci CITEȘTE ȘI DN Agrar, controlată de familia olandeză de Boer, se împrumută cu 9 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru investiția într-o fermă de vaci

În urma unei crize bancare de la jumătatea deceniului trecut, legislația din Republica Moldova a introdus prevederi prudențiale cu nivel foarte ridicat, care includ și un prag de 1% de aprobare de către banca centrală, care nu a putut fi îndepărtat în timp util pentru a facilita listarea maib la București.

Banca transmite pentru Profit.ro că acest nivel al participațiilor este unul mult prea restrictiv pentru a permite o listare fezabilă. "Suntem siguri că acest lucru se va schimba, deoarece legislația moldovenească va fi armonizată cu cea a UE, însă nu suntem siguri când acest lucru se va întâmpla", spune președintele Shagidze.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

O întrebare expresă despre scenariul de bază când momentul corporativ al listării s-ar putea produce a rămas fără răspuns, potențialul emitent de la BVB motivând prin restricționările dictate de piața de capital.

Profit.ro a anunțat recent că maib s-a întâlnit cu conducerea ASF și cea a BVB pentru a discuta inclusiv despre intenția băncii de a se lista la Bursa de Valori București.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

Pentru listarea la Bursa de Valori București există deja o aprobare a acționarilor.

Foarte important, decizia din AGA din 2022 nu are un termen de expirare, iar această permisiune de listare la o bursă străină rămâne valabilă. "În eforturile noastre continue de a ne lista la Bursa de Valori București, continuăm să conlucrăm cu părțile interesate relevante", mai spun cei de la maib.

Profitul Oil Terminal s-a dublat anul trecut CITEȘTE ȘI Profitul Oil Terminal s-a dublat anul trecut

maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o pondere de 34,3% din depozite și 37,4% din credite în întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023.

Banca are importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării.

Profitul net în 2023 a atins 63,6 milioane euro, o creștere de 10% față de anul precedent. Activele totale au ajuns la echivalentul a 2,7 miliarde euro, în creștere cu 21% față de anul precedent. 

Începând cu 2018, cel mai mare acționar al maib este HEIM, un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe piețele emergente din Europa.

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
bursa
bvb