Fondul Proprietatea coboară la cea mai redusă valoare din istoria sa

Fondul Proprietatea coboară la cea mai redusă valoare din istoria sa

Sursa foto: Sinisa Botas | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 sep 2023

După ajustarea ex-dividend care validează ieșirea cash-ului obținut din oferta Hidroelectrica, Fondul Proprietatea ajunge la cea mai redusă valoare din istoria sa, conform datelor analizate de Profit.ro. Acțiunile au însă un salt la bursă față de referință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un capitol important în istoria Bursei de Valori București, în care Fondul Proprietatea (FP) a fost unul din emitenții de top și acțiunea sa a fost chiar cea mai tranzacționată în prima parte a deceniului trecut, se încheie în condițiile în care societatea distribuie și cash-ul pentru ultima sa din deținerile lichide, Hidroelectrica (H2O), a cărei participație de 19,94% a fost vândută în ofertă publică primară la începutul verii.

După o predeschidere extinsă până la ora 11.00, titlurile Fondul Proprietatea au intrat în ring la valoarea ajustată. Nivelul cotației în zona de 0,3800 lei/acțiune arată o creștere de peste 40% față de nivelul de referință de 0,2615 lei/acțiune, calculat la nivelul închiderii de ieri prin substragerea dividendului brut de 1,7225 lei/acțiune.

Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net CITEȘTE ȘI Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net

Saltul în termeni reali arată presiunea la vânzare din sesiunile anterioare, care a ridicat valoarea de tranzacționare chiar și la 123,49 milioane lei în ziua precedentă și care a venit de la investitorii instituționali ce au schimbat pachetele de acțiuni pentru a răspunde modificărilor din indice, unde FP coboară la 2,46% dintr-o structura unde ocupa o poziție de 14,51% din procentajul constituenților.

La nivelurile de tranzacționare de la debutul sesiunii, capitalizarea bursieră a societății se reduce către nivelul de 2,4 miliarde lei, adică mai puțin de jumătate de miliard de euro pentru un emitent care a avut și o valoare de peste 3 miliarde euro deși se tranzacționa cu discount față de activul net.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
hidroelectrica
dividende