Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro

Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro
scris 24 nov 2016

După câteva ședințe de tranzacționare cu o efevescență mai mare după pătrunderea în piață a unor pachete de titluri OMV Petrom din oferta derulată de Fondul Proprietatea, piața de la BVB a intrat într-o etapă marcată de volume mici. Brokerul Dragoș Mesaroș observă că, după fiecare operațiune de vânzare FP, urmează 2-4 luni de secetă la BVB, în condițiile în care Fondul absoarbe toată lichiditatea disponibilă pentru investiții. „Ne ia tot!”

Fondul Proprietatea (FP) pune în vânzare periodic, prin oferte de vânzare accelerate, pachete consistente de acțiuni la companiile pe care le are în portofoliu, ceea ce aparent mărește volumul de acțiuni disponibile la tranzacționare la Bursa de Valori București. Observații din piață relevă, însă, că mai degrabă aceste oferte absorb toate economiile ce pot fi disponibile pentru investiții din România, cu impact negativ asupra volumelor de tranzacționare din piața secundară.

Reducerea volatilității de la BVB și volumele slabe nu îi mai țin pe brokeri lipiți în fața ecranelor ca acum 5-7 ani. Experiența Profit.ro din discuțiile cu profesioniștii din piață este că tot mai puțini dintre aceștia se uită peste zi, constant, pentru a vedea ce se întâmplă cu cotațiile. Se uită abia la finalul zilei sau verifică sporadic platformele de tranzacționare.

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș, este încă unul dintre „fanaticii” bursei care, netrădând profesia și păstrând obișnuința din vremurile bune, încă mai verifică în mod constant evoluțiile de preț de la BVB. Este însă și el descumpănit de faptul că aproape nimic nu se întâmplă pe piața secundară. „Vii la muncă și nu ai ce face”, ne spune.

10 ani de la punctul de optimism maxim al balonului speculativ de la BVB. Învățăminte după marele crah CITEȘTE ȘI 10 ani de la punctul de optimism maxim al balonului speculativ de la BVB. Învățăminte după marele crah

Miercuri, pe bursa de la București, am avut o astfel de ședință de tranzacționare, care a avut tranzacții pe segmentul regular mai mici de 13 milioane lei. Vineri lucrurile au stat încă și mai grav, rulajul pieței de acțiuni fiind la cota de avarie, unul dintre cele mai mici din acest an, de 7,98 milioane lei (1,77 milioane euro). „Nu am făcut tranzacții pentru că nu am avut ce să tranzacționez. A fost o zi cruntă. Abia a pâlpâit”, spune Mesaroș.

Oferta de la OMV Petrom, ultimul șoc pentru piața secundară

Nu este surprins, însă, de volumele slabe. Brokerul care lucrează pentru SSIF Goldring a observat că după o ofertă de vânzare derulată de Fondul Proprietatea, lichiditatea din piața locală merge către acele titluri, nelăsând nimic pentru piața secundară. „De fiecare dată se întâmplă”, ne zice. Seceta se prelungește 2-3 luni, uneori chiar și 4 luni. Tranzacțiile sunt aproape de nivelul celor din perioadele de vară, în care traderii și investitorii sunt în vacanță.

Știa că nici oferta de la OMV Petrom (SNP) nu va face excepție. La BVB s-au procesat pe data de 17 octombrie tranzacții în valoare de 676,04 milioane lei (149,85 milioane euro). „A fost destul de mare”, spune brokerul.

Ce spune managerul FP

I-am cerut părerea managerului FP, Greg Konieczny, despre această observație potrivit căreia Fondul concentrează toate economiile ce ar urma să fie investite, fără a mai lăsa loc pe piața secundară. „Sunt o mulțime de bani în România pentru a fi investiți în equities”, ne răspunde. "Expunerea investitorilor individuali pe acțiuni nu reprezintă aproape nimic, iar investitorii instituționali, în principal fondurile de pensii, abia au 17-18% din plasamente pe equities. Mai degrabă este problema că nu sunt suficiente acțiuni pentru a fi cumpărate", continuă Konieczny care însă nu contrazice observația privind contracția volumelor după oferta FP.

FP testează piața și, cum simte că se adună ceva bani, vine cu oferta de vânzare

Este elementul empiric ce lucrează în favoarea teoriei lui Mesaroș. El nu face trimitere la economiile din băncile românești, ci la numărul foarte mic al oamenilor dispuși să realizeze investiții pe bursă și de sumele relativ restrînse ale acestora. Spune că Fondul Proprietatea testează constant piața locală și imediat când simte că s-au strâns ceva mai mulți bani, vine cu oferta resorbind lichiditatea disponibilă pentru plasamente de portofoliu. „Ne ia tot!”

Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu CITEȘTE ȘI Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu

În termeni diplomatici, Konieczny confirmă că urmăresc înainte de orice ofertă cu multă atenție care este cererea de acțiuni. Face parte din demersul premergător deciziei de a ieși în piață cu o ofertă de vânzare. Băncile de investiții și intermediarii care lucrează pentru ei se uită cu atenție la cererea potențială, la nivel local, regional și internațional, fiind unul dintre elementele-cheie în luarea hotărârii. „Este un proces normal”, ne spune.

De ce acțiunile nou-cumpărate nu reintră rapid în ringul de tranzacționare?

Mesaroș spune că și acum, momentul ofertei de la OMV Petrom a fost foarte bine ales, o perioadă a anului în care investitorii încep să-și modifice portofoliile pentru încasarea dividendelor pe anul viitor. Se așteaptă ca etapa rulajelor reduse să continue cel puțin până la finalul anului. Din decembrie piața ar putea „să mai miște”, în ianuarie-februarie rezultatele financiare preliminare ar urma să mai ridice lichiditatea, iar în aprilie-mai se așteaptă la o nouă ofertă de vânzare de la FP.

FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă

Brokerul de la Goldring nu are o explicație pentru faptul că majorarea free-float-ului nu conduce și la o mărire pe măsură a volumelor pe respectivii emitenți, dar știe că banii noi sunt absorbiți de operațiunile de piață ale Fondului.

Konieczny este, la rândul lui, precaut: „Totul depinde de acești investitori care au cumpărat acțiunile. Nu îi poți determina să încline balanța între a tranzacționa sau nu.” Spune, însă, că, în timp, majorarea bazei de investitori și acoperirea emitenților respectivi de mai mulți brokeri cu rapoartele lor de analiză ar trebui să ajute atât la lichiditate, dar mai ales la tranzacționarea acestor acțiuni la multipli mai mari.

Investitorii încearcă o stare de lehamite

Până la acel punct în viitor, Mesaroș vede, însă, că determinarea Fondului de a-și lichida cât mai rapid deținerile pune presiune pe întreaga piață. De exemplu, are rețineri să recomande clienților săi titlurile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE), când știe că FP are de vândut acolo și când se așteaptă că va vinde cu 7-10% sub prețul de piață, ceea ce ar urma să tragă din nou în jos prețul din piața secundară.

Spune că deja clienții săi încearcă o stare de lehamite pentru că, pe tot ce au intrat, piața a mers împotriva lor. Sunt banii absorbiți de Fond cei care împiedică creșterea fluxurilor către piața secundară care să ridice cotațiile, spune brokerul din Târgu Mureș. Așa se face că avem piața cu cei mai mici multipli și cu cele mai mari randamente ale dividendelor din lume.

„Prea mulți bani pentru România”

Înainte de oferta de la OMV Petrom, FP și-a lichidat deținerea de la Romgaz Mediaș (SNG) prin două oferte în octombrie 2015 și aprilie 2016, de 456 milioane lei și, respectiv 541 milioane lei. Este vorba de sute de milioane de euro. „Prea mulți bani pentru România”, spune Mesaroș.

Are numeroși clienți care îl întreabă deja de listarea Hidroelectrica. Crede că producătorul de energie hidro va intra în piață printr-o ofertă primară derulată împreună de Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea. Atunci se așteaptă nu numai să se absoarbă lichiditatea din piață, dar și la vânzări de titluri de la BVB pentru disponibilizarea de sume noi în vederea subscrierilor. Brokerul se așteaptă la scăderi ale cotațiilor înainte de oferta de la Hidroelectrica.

„FP, de când a intrat, a distrus piața”, zice Mesaroș care se așteaptă în continuare, la presiune pe prețurile din piața secundară și la volume slabe, în măsura în care Fondul trage lichiditatea disponibilă. „Cât timp există Fondul Proprietatea – până nu se desființează efectiv – tot așa o să fie la noi”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
greg konieczny
dragos mesaros
bursa
goldring
omv petrom