Fondurile închise de investiții, în prim-planul bursei. Acțiunile IAR Brașov, pe un nou maxim post-criză

Fondurile închise de investiții, în prim-planul bursei. Acțiunile IAR Brașov, pe un nou maxim post-criză

Sursa foto: Niroworld / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 ian 2018

Într-o sesiune preponderent negativă pentru ansamblul pieței, titlurile SIF au avut creșteri, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI pe un nou maxim post-criză. 2 emitenți din structura acestuia au ocupat și primele locuri în clasamentul tranzacțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o sesiune neconcludentă, cu închideri divergente atât la nivelul indicilor, cât și al acțiunilor tranzacționate. Astfel, în Top 10 al activității de tranzacționare, 4 titluri au înregistrat aprecieri, 5 simboluri au alunecat sub referință, iar o acțiune a staționat pe nivelul de preț al ședinței precedente.

Ceea ce s-a întâmplat la BVB pare a fi și un ecou la indecizia de azi a piețelor europene, de asemenea, cu traiectorii contradictorii, după cum urmează: +0,19% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,21% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,71% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,25% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,38% pentru indicele PX de la Praga.

Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile CITEȘTE ȘI Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

La București, indicii principali s-au corectat, după avansul furibund din sesiunile precedente. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,62%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,64%, până la nivelul de 8.436,41 de puncte. Din punct de vedere tehnic, raliul este foarte puternic, așa cum se vede pe graficul atașat, cu indicatorul Real Strength Index (14) în supracumpărare și cu indicele urcând pe o pantă abruptă, pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5).

Fondurile închise de investiții, în prim-planul bursei. Acțiunile IAR Brașov, pe un nou maxim post-criză

Este un tablou oarecum înșelător, pentru că cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale fondurilor închise de investiții, au avut, în ansamblu, o zi pozitivă. Schimburile pe cei 6 emitenți din structura indicelui financiar BET-FI – care a urcat cu 0,72%, până la un nou maxim post-criză de 43.017,51 de puncte – s-au ridicat la 26,46 milioane lei, reprezentînd 43,55% din rulajul de 60,76 milioane lei (13,01 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 13,84 milioane lei, s-au aflat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 0,40%, până la prețul de 2,4900 lei/acțiune. Al 2-lea rulaj al zilei, de 11,44 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,32%, până la prețul de 0,9210 lei/acțiune, reper cu numai 1,50% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice  răscumpărare pe care emitentul o derulează până pe data de 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii.

Acțiunile IAR Brașov, pe un nou maxim post-criză

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,25%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,54 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,14%, până la prețul de 13,90 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,04 milioane lei.

Dacă titlurile bancare sunt obișnuite în topul tranzacțiilor, fiind preferate și de nerezidenți întrucât dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, astăzi am consemnat tranzacții neobișnuite pe un alt emitent. Este vorba despre producătorul de elicoptere IAR Brașov (IARV), ale cărui titluri au crescut cu 0,95%, până la prețul de 10,65 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,19 milioane lei. Susținută de așteptările investitorilor față de contractele de care compania va beneficia în cadrul programului de înarmare a Ministerului Apărării Naționale, cotația este cu peste 70% peste minimele din vara anului trecut.

Evoluții divergente pe segmentul energetic

Într-o zi în care prețul petrolului Brent s-a apropiat din nou la Londra de pragul psihologic de 70 dolari/baril, sectorul energetic de la BVB a avut o sesiune negativă, cu un recul de 0,52% al indicelui BET-NG.

Cel mai lichid emitent pe acest segment, cu transferuri în valoare de 4,95 milioane lei, a fost Electrica (EL) ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,68%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune. Cotația este deja, în urma unui rally accelerat în ultimele săptămâni cu 15,02% peste minimul de 10,52 lei/acțiune consemnat în sesiunea bursieră din 15 decembrie.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat semnificativ, cu 1,44%, până la prețul de 0,3090 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,79 milioane lei. O amplitudine încă și mai mare a deprecierii, de 2,33%, au avut-o titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au închis la prețul de 420,00 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 1,96 milioane lei.

Titlurile Romgaz (SNG) au alunecat cu 0,14% sub referință, la prețul de 35,65 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,16 milioane lei în piața reglementată. Pe acest simbol s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, cu 100.000 de acțiuni Romgaz. Efectuată la prețul de 35,60 lei/acțiune, valoarea acesteia a fost de 3,56 milioane lei.

O inerție au manifestat și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au staționat la prețul de 8,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei. Compania a anunțat astăzi că a constituit la Eximmbank un depozit la termen cu scadența pe 23 iulie 2018 a cărui valoare se ridică la 24,94 milioane lei. Anul trecut, la solicitarea de acordarea de dividende suplimentare a Statului Român, prin Ministerul Energiei, producătorul de energie nucleară a invocat în vederea aânării unei decizii în acest sens, faptul că are constituite depozite la termen și că ar pierde dobânda în cazul spargerii acestora înainte de maturitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
romgaz
transgaz
electrica
iar brasov
electrica
sif oltenia
bvb