Susținut de acțiunile purtătoare de dividende, indicele principal de la Bursa de Valori București a atins valori care le depășesc pe cele de la finalul trecut, care premergeau introducerea noului sistem de taxare pentru mediul corporativ ce a indus un șoc bursier major.
Dividendele sunt pur și simplu prea bune. Astfel se explică realizarea integral a mișcării de recuperare începută în februarie și care astăzi a marcat o străpungere în forță a reperului-limită de 8.419,19 puncte pentru indicele BET, ultima valoare de tranzacționare din decembrie care a premers prăbușirii cotațiilor adusă de anunțul așa-numitei „taxe pe lăcomie”, un conglomerat de prevederi pentru sectoarele bancar, energetic, telecom și al fondurilor de pensii cu contribuții obligatorii.
Investitori activi la BVB reclamau pentru Profit.ro la acel moment că a fost „șoc și groază”, iar planurile de achiziții de final de an le-au fost date peste cap. Stresul a fost dominant în piață și în ianuarie, în special pentru acțiunile bancare, pe măsură ce investitorii realizau că taxa preconizată pe activele bancare ar urma să fie de 4 ori mai mare decât se estimase inițial. Ricoșeul din acest an a fost cataluizat tot de acțiunile bancare și tot pe fondul prefigurării unei rezoluții care să lmiiteze drastic taxarea băncilor.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Parcursul pozitiv și-a croit loc și prin calendarul de tranzacținare ciuntit de Sărbătorile Pascale, iar sesiunea de astăzi marchează anularea integrală a scăderii bursiere de la cupăna dintre ani, fapt prefigurat de Profit.ro încă din luna martie, pornind de la argumente de ordin tehnic.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,27%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,31%, până la nivelul de 8.441,95 de puncte, după o mișcare ascendentă destul de abruptă în ultimele săptămâni, susținută de mediile mobile scurte în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Un plus de credibilitate pentru acest impuls îi dă faptul că a fost susținut de creșterea cu 2,32%, până la prețul de 2,2050 lei/acțiune, a celor mai lichide acțiuni tomânești, cele ale Băncii Transilvania (TLV), care și astăzi au adunat schimburi de 15,41 milioane lei. Tititlurile instituției de credit au fost impulsionate în trendul pozitiv de distribuția de valoare către acționari, aproape în echivalent cu întregul profit net de 1,21 miliarde lei de anul trecut.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a avansat cu 0,29%, până la prețul de 13,64 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,38 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Oltchim și-a cerut falimentul. Se speră încă la valorificarea activelor nevândutePiața a fost favorizată și de sesiunea preponderent favorabilă activelor de risc la nivel mondial. În Europa, închiderile au fost mai degrabă pozitive pentru indicii continentali și regionali: +0,36% indicele Euro Stoxx 50, -0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,10% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,13% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,96% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,14% pentru indicele PX de la Praga.
La București, revenirea după vacanța de Paști a fost destul de hotărâtă sub aspectul lichidității, rulajul pieței de acțiuni fiind de 35,66 milioane lei (7,49 milioane euro). Pe contrasens față de restul pieței, cu o scădere de 4,09%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 32,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,81 milioane lei, trăgând în jos indicele ernergetic BET-NG, care a suferit un declin de 0,83%.
Tot din structura sa, titlurile Electrica (EL) au crescut cu 2,28%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,76 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,66%, până la prețul de 0,3825 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,39 milioane lei.
Pe al 3-lea rulaj al pieței, de 5,44 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,82%, până la prețul de 0,9780 lei/acțiune, performanță care a favorizat o închidere cu 0,04% peste referință, la nivelul de 36.312,72 de puncte a indicelui financiar BET-FI. Emitentul a anunțat astăzi că în intervalul 19-25 aprilie a achiziționat de la BVB un număr de 4,53 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 4,36 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.