GRAFIC Bursa românească își menține elanul pozitiv. Volumele foarte reduse arată însă că entuziasmul privind „piața emergentă” a fost de doar o zi

GRAFIC Bursa românească își menține elanul pozitiv. Volumele foarte reduse arată însă că entuziasmul privind „piața emergentă” a fost de doar o zi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat aproape o treime de procent, dar activitatea de tranzacționare este infimă, restrânsă la o mână de emitenți. Așa cum contura Profit.ro așteptările încă de la anunțul privind promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă, suflul pe termen scurt a fost destul de slab și s-a estompat imediat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Bursa de Valori București a încheiat o zi pozitivă, însă apetitul de cumpărare se arată drept modest, departe de o efervescență pe care să o fi creat acordarea statutului de „Secondary Emerging” de către agenția FTSE Russell la finalul lunii trecute. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 14,49 milioane lei (3,05 milioane euro), concentrat în proporție de 69,05% pe cele mai tranzacționate 3 simboluri.

În piața reglementată, cele mai multe schimburi, însumând 4,03 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,27%, până la prețul de 37,10 lei/acțiune, nu departe de maximul pe acest emitent în cei aproape 6 ani de prezență în ringul bursier.

Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries CITEȘTE ȘI Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries

Este și amplitudinea pe care am avut la nvelul principalilor indici. Atât indicele BET Plus, cât și BET au câștigat câte 0,29%, ultimul închizând la nivelul de 9.514,48 puncte. În pofida sesiunilor de corecție de la începutul aceste luni și a ezitării la cumpărare a investitorilor, tendința este coerent ascendentă, cu secvența intactă a unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow, cu o dispunere a mediilor mobile relevante care indico o continuare a creșterilor și o evoluție într-un canal de variație destul de bine conturat, evidențiat de Profit.ro în graficul atașat.

GRAFIC Bursa românească își menține elanul pozitiv. Volumele foarte reduse arată însă că entuziasmul privind „piața emergentă” a fost de doar o zi

Ziua favorabilă activelor de risc la nivel internațional a încurajat această evoluție. În Europa, închiderile au fost preponderent pozitive: +0,86% indicele Euro Stoxx 50, +0,33% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,78% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,04% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,13% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,26% a fost pe linie pozitivă.

La BVB, titlurile cele mai corelate cu piețele externe, cele ale Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,84%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,11 milioane lei. Pe același emitent s-a consumat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,39 milioane lei. În aceeași linie, a unor creșteri moderate, cu un avans de 0,43%, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 1,46 milioane lei, trăgând în sus indicele financiar BET-FI, care a urcat cu 0,20%, până la nivelul de 41.933,78 de puncte. Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniile de energie și utilități a alunecat cu 0,01% sub referință.

GRAFIC Ascendia și-a listat obligațiunile și așteaptă un investitor strategic mai mare. Resursele atrase, utilizate în dezvoltarea de produse CITEȘTE ȘI GRAFIC Ascendia și-a listat obligațiunile și așteaptă un investitor strategic mai mare. Resursele atrase, utilizate în dezvoltarea de produse

Dinamica slabă a pieței, divergențele și volumele derizorii trădează existența unei piețe fără entuziasm, departe de așteptările legate de perspectiva intrării unor bani noi după promovarea pieței la statutul de emergentă sub criteriile FTSE Russell. Profit.ro doza bine așteptările încă dinaintea primei deschideri după anunțul agenției de evaluare financiară.

„Toată lumea e pozitivă. Eu nu sunt chiar așa de pozitiv. Nu știu ce s-a schimbat în ultimul an pe piața de capital din România”, declara pentru publicația noastră Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

De asemenea, Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani a pieței de capital românești, era încă și mai tranșant și avertiza asupra interpretării excesiv optimiste dată de „PR-urile mobilizatoare” ale Bursei. „Este pompă!”, avertiza acesta în discuția cu Profit.ro care a premers prima sesiune de tranzacționare de după anunțul agenției FTSE Russell. El nu excludea chiar și un avans de până la 2-3% la nivelul indicilor, însă aprecia că în piață nu vor fi banii fondurilor care să susțină suflul. „O să mai fie o perioadă de mare efervescență... O să intre, în opinia mea, frizerii la cumpărare. Nu o să intre instituționali. Nu cred. Și după aceea ne calmăm; ne lămurim...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
liviu moldovan
dragos mesaros