Impulsul de creștere dat de promovarea bursei românești în rândul piețelor emergente, amendat deja de a 2-a sesiune de corecții

Impulsul de creștere dat de promovarea bursei românești în rândul piețelor emergente, amendat deja de a 2-a sesiune de corecții
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 oct 2019

Ședința de vineri care a urmat anunțului agenției de evaluare financiară FTSE Russell care a ridicat BVB de la vechiul stadiu de piață periferică nu a fost confirmată de noi zile bune. Dimpotrivă, primele 2 zile de tranzacționare ale acestei săptămâni au fost caracterizate de corecții și volume în declin.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pe bursa românească este un climat pozitiv după ce aceasta a fost încadrată la categoria „Secondary Emerging” de către agenția FTSE Russell la finalul săptămânii trecute, încheind o perioadă în care piața de capital locală a fost doar la periferia sistemului financiar mondial. Pe de altă parte, nici nu există din partea investitorilor deja activi la Bursa de Valori București de a se activa la cumpărare în prefigurarea unor viitoare intrări ale instituționalilor străini.

Dimpotrivă, au apărut marcări de profit, randamentul pentru cei care au cumpărat acțiuni la începutul anului fiind chiar și de peste o treime. Este ceva care s-a văzut și în ședința de astăzi, în care indicele compozit BET Plus a suferit un declin de 0,24%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,23%, până la nivelul de 9.552,68 de puncte, în zona mediei mobile de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Impulsul de creștere dat de promovarea bursei românești în rândul piețelor emergente, amendat deja de a 2-a sesiune de corecții

Amendarea imediată a atingerea maximului post-criză vine în continuarea unui comportament al pieței existent în acest trend ascendent și care trădează o încredere zdruncinată a investitorilor. Profit.ro evidențiază 15 episoade începând încă din primăvară, când un câte nou vârf al mișcării poztive a fost urmat nu de o confirmare a secvenței de creștere, ci de o corecție imediată, cel puțin pentru o sesiune.

Temerile investitorilor față de delistarea forțată a companiilor chinezești de pe bursele americane sunt contracarate de Trezoreria SUA care spune că nu are un asemenea plan... „la acest moment” CITEȘTE ȘI Temerile investitorilor față de delistarea forțată a companiilor chinezești de pe bursele americane sunt contracarate de Trezoreria SUA care spune că nu are un asemenea plan... „la acest moment”

Activitatea de tranzacționare arată aceeași lipsă de sentiment de urgență pentru luarea de poziții în piață în baza ridicării statutului bursei românești. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 33,68 milioane lei (7,09 milioane euro), semnificativ mai mic de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare a anului trecut de 45,27 milioane lei (9,72 milioane euro) care a adus BVB în rândul piețelor emergente.

Peste jumătate din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de cele 3 acțiuni care urmează să intre, începând cu septembrie 2020, în componența indicelui FTSE All Cap. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au corectat cu 0,56%, până la prețul de 14,24 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,17 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,4000 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 4,88 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,34 milioane lei.

Pe contrasens față de piață, dar în acord cu indicele energetic BET-NG din care face parte și a câștigat 0,05%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,14%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune, apropiindu-se de maximul consemnat în martie 2018 de acestea în cei aproape 6 ani de prezență în ringul bursier.

GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară CITEȘTE ȘI GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară

Emulație nu există. Profit.ro a dozat corect așteptările față de impactul imediat al știrii asupra evoluției cotațiilor în piață și interesului reflectat de volume. „Toată lumea e pozitivă. Eu nu sunt chiar așa de pozitiv. Nu știu ce s-a schimbat în ultimul an pe piața de capital din România”, declara pentru publicația noastră Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

De asemenea, Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani a pieței de capital românești, era încă și mai tranșant și avertiza asupra interpretării excesiv optimiste dată de „PR-urile mobilizatoare” ale Bursei. „Este pompă!”, avertiza acesta în discuția cu Profit.ro care a premers prima sesiune de tranzacționare de după anunțul agenției FTSE Russell. El nu excludea chiar și un avans de până la 2-3% la nivelul indicilor, însă aprecia că în piață nu vor fi banii fondurilor care să susțină suflul. „O să mai fie o perioadă de mare efervescență... O să intre, în opinia mea, frizerii la cumpărare. Nu o să intre instituționali. Nu cred. Și după aceea ne calmăm; ne lămurim...”

Astăzi, nici dinspre piețele mari nu a venit ajutor. Activele de risc au fost lovite de un puseu de vânzări, iar pe bursele europene închiderile au fost negative pe linie: -1,43% indicele Euro Stoxx 50, -0,65% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,32% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,96% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,01% pentru indicele PX de la Praga.

După THR Marea Neagră, o altă companie hotelieră din portofoliul SIF Transilvania vrea să lanseze program de răscumpărări. Beneficiile ar urma să meargă spre conducere CITEȘTE ȘI După THR Marea Neagră, o altă companie hotelieră din portofoliul SIF Transilvania vrea să lanseze program de răscumpărări. Beneficiile ar urma să meargă spre conducere

La BVB, pe al 4-lea rulaj al zilei, de titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, dar rămân apropiate de maximul recent atins de acestea în 8 ani și jumătate de prezență în ring. Acestea au tras în jos indicele financiar BET-FI, care a subperformat pieței, cu un declin de 0,49%, până la nivelul de 42.400,90 de puncte.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au adunat schimburi de 1,68 milioane lei într-o zi în care au închis în staționare, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,46%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune pe tranzacții de aproximativ 827.000 de lei.

Pe sectorul energetic, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 1,36%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,69 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,14%, până la prețul de 365,50 lei/acțiune, în ziua în care compania a anunțat cu întârziere semnarea pe 1 august a unui memorandum cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) pentru constituirea unui hub gazier în România. Investitorii au primit informarea pe bursă abia la 2 luni de la semnarea documentului și cu o zi întârziere după ce premierul Viorica Dăncilă și ministrul Economiei Niculae Bădălău au „salutat” respectiva înțelegere.

Tranzacții de 1,63 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Prebet Aiud (PREB), care au urcat cu 0,94%, până la prețul de 0,5350 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
prebet