GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile băncii

GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile băncii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2018

Acțiunile BRD Groupe Societe au crescut pe bursă cu peste 5% de la publicarea rezultatelor financiare și de la anunțarea intenției pentru o distribuire a 83% din câștigul de 1,41 miliarde lei de anul trecut sub formă de dividende. Chiar și la ultimul preț de piață, randamentul dividendului ar putea fi de 12%, ceea ce lasă loc pentru o continuare a trendului ascendent destul de bine definit din punct de vedere tehnic, așa cum se vede pe graficul realizat de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pe Bursa de Valori București erau așteptări încă de la începutul anului că dividendele vor reprezenta principalul motor al activității de tranzacționare și de susținere a cotațiilor, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Dacă ținta o reprezintă tradițional companiile cu capital de stat din domeniul energiei, pe radarul investitorilor au intrat și acțiunile bancare. După dividendele record de 1,20 miliarde lei de acordate de Banca Transilvania în anul 2016, aferente câștigului din 2015, un protagonist nou a apărut între marii distribuitori de dividende în BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Anul trecut deja, banca parte a celui de-al 2-lea grup bancar din Franța a acordat în istoria sa de la privatizarea de acum 20 de ani. Nu a fost ceva pasager. Banca a publicat săptămâna trecută rezultatele financiare anuale preliminare potrivit cărora a obținut un profit net de 1,41 miliarde lei, în creștere cu 85% față de exercițiul financiar precedent.

Oferta Purcari Wineries se închide la prețul minim de 19 lei/acțiune. Societatea urmează să vină la bursă ca o companie cu o valoare de piață de aproape 82 milioane euro CITEȘTE ȘI Oferta Purcari Wineries se închide la prețul minim de 19 lei/acțiune. Societatea urmează să vină la bursă ca o companie cu o valoare de piață de aproape 82 milioane euro

Nu mai puțin de 83% din acest câștig ar urma să meargă sub formă de dividend în cazul în care propunerea va fi aprobată în Adunarea Generală a Acționarilor unde majoritar este Societe Generale cu o deținere de 60,17%. „Am plătit 70% anul trecut, de la 50% în anul anterior. Am continuat trendul, e ceva ce am indicat anul trecut”, a declarat directorul executiv BRD François Bloch.

Este știrea pe care acțiunile BRD au explodat cu 3,41% chiar în ziua publicării datelor financiare, după ce pierduse masiv teren în precdedentele 2 săptămâni. Cotația a rezistat și climatului de incertitudine din piețele externe antrenat de șocul bursier de la New York, unde în 2 zile indicele Dow Jones Average Industrial a avut 2 cele mai mari picaje nominale din istoria sa secular.

Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero

La prețul de închidere de ieri de 13,58 lei/acțiune, aprecierea este de 5,27% față de ultima cotație de 12,90 lei/acțiune de dinaintea publicării raportării financiare anuale. Chiar și la ultimul nivel de preț, randamentul dividendului ar fi de 12%, ceea ce lasă spațiu de apreciere în piață.

Este de văzut în ce măsură investitorii vor intra mai curajos la cumpărare pentru a fructifica această oportunitate de câștig sau vor fi refractari față de posibilitatea ca profitabilitatea de anul trecut să nu fie repetabilă în cazul unei frânări a economiei românești.

Din punct de vedere tehnic, evoluția în piață a acțiunilor BRD arată un trend de creștere intact, ce sugerează că sunt intrări de capital pe acest emitent. Pe graficul atașat se vede că parcursul titlurilor BRD a fost coerent în ultimii 2 ani și jumătate, acțiunile fiind înscrise pe 2 un canal ascendent destul de coerent la care prețul a răspuns de mai multe ori atât pe extremități, cât și pe linia mediană.

GRAFIC Dividendele, combustibil pentru acțiunile BRD. Repere de tranzacționare pentru titlurile băncii

Cotația încă se află în partea inferioară a canalului, ceea ce denotă încă o prudență a investitorilor, dar trendul de apreciere este necompromis în măsura în care cotația nu a trecut sub minimele din primăvara anului trecut. Impulsul actual este probabil să păstreze pentru a lovi linia mediană a canalului, în zona de 14,00 – 14,10 lei/acțiune. Aceasta ar însemna un avans de 3-4% față de nivelurile actuale, dar chiar și la oile repere randamentul dividendului ar urma încă să fie de 11-12%.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
bvb
bursa
at
dividende