GRAFIC Indicele BET pe noi maxime post-criză. Acțiunile OMV Petrom preiau ștafeta creșterilor

GRAFIC Indicele BET pe noi maxime post-criză. Acțiunile OMV Petrom preiau ștafeta creșterilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 apr 2018

Indicii principali de la BVB au urcat cu puțin peste un procent și bursa este pe un nou maxim după căderea din 2007-2008. Acțiunile Fondul Proprietatea urcă pe noi maxime și cele ale OMV Petrom au ajuns la cea mai ridicată valoare a ultimelor 32 de luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 2 sesiuni corective, Bursa de Valori București a reluat creșterile, iar indicii au fost catapultați pe noi maxime post-criză, chiar dacă volumele nu arată neapărat o efervescență a investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 31,20 milioane lei (6,69 milioane euro), concentrat în proporție de peste jumătate pe primele cele mai tranzacționate 3 titluri.

Indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 1,06%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 1,13%, până la nivelul de 8.928,03 puncte. Din punct de vedere tehnic, cotația „a făcut bătaie” pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), testată în ședința precedentă și a depășit nivelul maximal anterior. Indicele a deschis banda Bollinger superioară, ceea ce sugerează că parcursul ascendent ar urma să continue în zilele următoare. Trendul ascendent arată solid, cu mediile mobile mai scurte, deasupra mediilor relevante mai lungi, așa cum o indică și graficul atașat.

GRAFIC Indicele BET pe noi maxime post-criză. Acțiunile OMV Petrom preiau ștafeta creșterilor

Saltul de la BVB a fost favorizat de ziua „verde” din Europa, unde a existat o detensionare, după etapa de stres marcată de declarațiile belicoase ale președintelui SUA Donald Trump și de perspectiva unor bombardamente anglo-americane asupra Siriei. Aprecierile au fost pe linie: +0,71% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,02% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,59% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,98% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și ‚+0,69% pentru indicele PX de la Praga.

Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării CITEȘTE ȘI Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării

La BVB, piața a fost tractată de acțiunile OMV Petrom (SNP). Știrea privind intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi pentru următoarele 6 săptămâni nu a fost în măsură să afecteze parcursul puternic ascendent al acestei acțiuni din ultimele săptămâni. Pe al 2-lea rulaj al zilei, titlurile companiei petroliere au urcat cu 1,91%, până la prețul de 0,3470 lei/acțiune, cel mai ridicat din august 2018. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 7,93%.

Tranzacționarea țițeiului Brent în zona maximelor ultimilor 3 ani, atinse ieri la Londra peste reperul de 73,00 dolari/baril, favorizează performanța companiei. Aceasta a influențat favorabil și indicele energetic BET-NG, astăzi cu un avans de 1,01%, până la nivelul de 741,71 puncte.

Tractare bună și dinspre acțiunile cu profil financiar

Nu este acțiunea OMV Petrom singurul motor al creșterilor în această perioadă. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,46% pe volume echivalente cu 3,70 milioane lei, până la un nou maxim în piața reglementată de 0,9740 lei/acțiune. Fondul pare a intra într-o nouă etapă a existenței sale după ce fondurile „vulturești” Elliott a miliardarului american Paul Singer și-au redus la aproximativ o treime deținerea care pe vârful din 2016 concentra peste 21% din titlurile FP.

În contextul unei zile mai slabe pentru acțiunile SIF, totuși, indicele BET-FI a închis marginal sub referință, la nivelul de 40.745,36 de puncte. Pe acest segment s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, cu 1,50 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2), valoarea acestui schimb ridicându-se la 2,21 milioane lei. La începutul acestei luni, emitentul a vândut 700.000 de acțiuni Banca Transilvania (TLV), titluri care reprezintă aproape 40% din activul său, pachete pentru care a încasat 1,86 milioane lei.

Astăzi titlurile băncii au avut o zi bună, cu un avans de 1,54% al cotației, până la nivelul de 2,6400 lei/acțiune, pe transferuri de 3,21 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat, de asemenea, cu 0,39%, până la prețul de 15,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,90 milioane lei.

Acțiunile Digi, cu aproape 14% sub prețul de listare, la aproape un an de la aducerea în ring

Cea mai bună lichiditate, pentru a 2-a sesiune consecutivă, am consemnat-o pe titlurile Electrica (EL). Prin contrast față de restul pieței, acestea se află, la prețul de închidere de astăzi, de 11,56 lei/acțiune, similar cu cel de ieri, mai aproape de minimele de la listare decât de maxime. Schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 6,80 milioane lei.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,07%, până la prețul de 37,90 lei/acțiune, în zona maximelor de la listarea producătorului de gaze naturale în noiembrie 2013, pe tranzacții de 2,43 milioane lei.

Transferuri de 1,19 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care s-au apreciat cu 0,44%, până la nivelul de 34,25 lei/acțiune, reper cu 14,37% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus compania telecom la cota BVB în mai 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
electrica
bvb
bursa
dragos mesaros
petrobrazi
romgaz