GRAFIC Rupere de zăgazuri la bursă. Vânzările de acțiuni se precipită și cad repere tehnice ale trendului pozitiv din acest an. Fantoma care bântuie fondurile de pensii face ravagii în cotațiile de la BVB

GRAFIC Rupere de zăgazuri la bursă. Vânzările de acțiuni se precipită și cad repere tehnice ale trendului pozitiv din acest an. Fantoma care bântuie fondurile de pensii face ravagii în cotațiile de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mai 2018

După a 7-a sesiune „roșie” consecutivă de la Bursa de Valori București, indicele reprezentativ BET s-a depărtat deja cu peste 8% față de maximul post-criză atins în aprilie, iar tendința pozitivă conturată în primele luni ale anului a fost compromisă definitiv din punct de vedere tehnic. Au fost aruncate în piață cele mai lichide acțiuni, iar investitorii sunt alimentați negativ de necunoscutele care înconjoară Pilonul II al fondurilor de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile de la Bursa de Valori București sunt scuturate în aceste zile de zvonurile și informațiile neconcludente legate de soarta pe termen scurt și mediu al fondurilor de pensii administrate cu contribuții obligatorii. Deși, săptămâna trecută, acțiunile au pierdut deja în medie aproximativ 4%, declinul a continuat și astăzi, într-o ședință în care cumpărătorii au abandonat și ultima redută la care puteau ține în picioare trendul pozitiv din prima parte a acestui an.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,82%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,77%, până la nivelul de 8.260,86 puncte. Important din punct de vedere tehnic, indicele a doborât și ultima retragere Fibonacci, de 61,8%, a impulsului ascendent inițiat în februarie și a trecut sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), invalidând și cele din urmă repere care țineau piața pe o tendință pozitivă. Următorul baraj credibil este în zona de 8.000 de puncte pe indicele BET, echivalent și cu ultimul minim relevant din acest an, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Rupere de zăgazuri la bursă. Vânzările de acțiuni se precipită și cad repere tehnice ale trendului pozitiv din acest an. Fantoma care bântuie fondurile de pensii face ravagii în cotațiile de la BVB

Este o slăbiciune a pieței românești, pentru că în piețele financiare internaționale nu este aceeași nervozitate. Monede de „carry trade”, pe care investitorii fructifică diferențialul pozitiv de dobândă, s-au întărit astăzi, iar bursele europene au atins un maxim al ultimelor 4 luni. Deși acțiunile italiene au scăzut, la fel ca și piețe din Europa Centrală și de Est, tabloul Bloomberg arată predominant pozitiv: -0,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,28% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,71% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,22% pentru indicele PX de la Praga.

La București, prin contrast, declinul a avut o amplitudine în că și mai mare decât cel din sesiunile precedente. Ceea ce președintele României Klaus Iohannis a denunțat ca un „ping-pong” cu fondurile de pensii este cel care precipită angoasa. Declarații de duminică seara ale ministrului Muncii Olguța Vasilescu cu privire la faptul că la Comisia Națională de Prognoză ar fi un document care vizează suspendarea contribuțiilor la Pilonul II a alimentat sentimentul negativ din piață

Deja vu pentru acționarii Transgaz. Propunerile de dividend care au condus la un blocaj la AGA de bilanț sunt și pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor CITEȘTE ȘI Deja vu pentru acționarii Transgaz. Propunerile de dividend care au condus la un blocaj la AGA de bilanț sunt și pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor

Surse din piața de capital au explicat pentru Profit.ro căderea pieselor de domino pe acest segment. Astfel, fondurile de pensii au sistat cumpărările importante de acțiuni având în vedere că nu știu pe ce contribuții vor miza, investitorii instituționali nerezidenți nu mai iau poziții în condițiile în care nu știu ce se va întâmpla cu entitățile de la Pilonul II care au fost principala contraparte locală în tranzacțiile lor, iar investitorii de retail aleg să stea deoparte și să nu prindă cuțitul în cădere.

„Deja totul se duce de râpă”

Liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea, a ieșit astăzi public pentru a calma spiritele. El a afirmat că nu s-a discutat și nu se discută despre desființarea Pilonului II și nici nu se are în vedere de „a se înlocui” contribuțiile care merg către fondurile de pensii private cu viramente către bugetul de stat. „Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliție”, a declarat șeful partidului principal de guvenământ.

Celălalt partid de guvernământ, ALDE, s-a pronunțat clar pentru păstrarea Pilonului II și dezvoltarea acestuia, inclusiv prin majorarea contribuțiilor, iar unul din liderii acestuia, Varujan Vosganinan, s-a autoproclamat “tatăl Pilonului II”, acesta find introdus în anul 2008, când respectivul om politic era Ministru de Finanțe.

Farmaceutica Remedia Deva, afaceri cu o treime mai mari și profit net dublu la T1 CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia Deva, afaceri cu o treime mai mari și profit net dublu la T1

Impactul fondurilor de pensii se vede clar asupra bursei, unde cotațiile coboară accelerat pe fondul incertitudinilor față de cel mai constant comparator local de acțiuni. Titlurile lichide, ținta achizițiilor acestora, au fost foarte lovite astăzi.

Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal și cu un rulaj al pieței de acțiuni de 35,22 milioane lei (7,62 milioane euro), pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,81 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 2,49%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară vizibilă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 1,80%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,56 milioane lei.

Sunt reacții ale investitorilor la etapa de incertitudine. „Așa nu se poate. Este nevoie de o clarificare fermă”, este solicitarea publică ce vine de la președintele Iohannis. „Dacă acum, după doar câțiva ani, începe cineva să schimbe principiul după care acest Pilon II, începe să schimbe legislația, deja totul se duce de râpă.”

Deprecieri consistente pe titlurile din sectorul energetic și de utilități

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,52 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 1,26%, până la prețul de 35,15 lei/acțiune, nivel deja cu 7,98% sub maximul de 38,20 lei/acțiune de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și care s-a înregistrat la sfârșitul acestui martie.

Tot violent coboară din maxime locale și acțiunile OMV Petrom (SNP), care astăzi au pierdut încă 1,60%, închizând la prețul de 0,3390 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat transferuri de 5,56 milioane lei. Indicele energetic BET-NG, din structura căruia acțiunile celei mai importante companii petroliere românești ocupă cel mai ridicat procentaj a suferit un recul de 1,94%, până la nivelul de 691,67 puncte, find tras în jos de scăderile consistente pe cea mai mare parte a titlurilor: -3,45% pe Transgaz (TGN), -3,51% pe titlurile Conpet Ploiești (COTE), -2,38% pe acțiunile Transelectrica (TEL), și -2,69% pe acțiunile Electrica (EL), care au atins la prețul de 10,12 lei/acțiune, un nou minim de la listarea acestui emitent în vara anuui 2014.

O zi negativă, surprinsă de declinul de 1,01% al indicelui financiar BET-FI, până la valoarea de 37.779,07 puncte, am consemnat pe titlurile fondurilor închise de investiții de la BVB. Cel mai relevant emitent de la această categorie, Fondul Proprietatea (FP), a alunecat cu 0,72% sub referință, închizând la prețul de 0,9600 lei/acțiune o sesiune în care schimburile s-a ridicat la 3,67 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd. bvb
romgaz
transgaz
omv petrom
fondul proprietatea
electrica