GRAFICE Acțiunile Hidroelectrica se depreciază abrupt pe volume excepționale

GRAFICE Acțiunile Hidroelectrica se depreciază abrupt pe volume excepționale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 ian 2024

În contextul unor retrogradări externe, producătorul național de energie hidro pierde masiv la nivelul capitalizării bursiere și trage în jos bursa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși bursele cele mai importante ale lumii vestice, cele de la New York și Frankfurt sunt ancorate într-o zonă de maxime istorice, însă la BVB piața a suferit un recul puternic pe cele mai mari volume din acest an, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 274,89 milioane lei (55,23 milioane euro).

Nu mai puțin de 69,00% din această lichiditate a fost asigurată de tranzacțiile în valoare de 189,70 milioane lei înregistrate pe titlurile Hidroelectrica (H2O) ce consumă o poveste proprie. În urma unor retogradări succesive din partea Citigroup și Morgan Stanley ,care au coborât fiecare prețurile țintă mai jos, vânzările s-au precipitat.

DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979 CITEȘTE ȘI DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979

Cotația a suferit un șoc de 3,92%, până la prețul de 120,10 lei/acțiune, însă intraday s-a consemnat și un minim de 117,30 lei/acțiune. La finalul sesiunii, capitalizarea de piață a societății se situează la 54,02 miliarde lei (10,85 miliarde euro), cu 11,29% sub valoarea-record de piață de 60,90 miliarde lei (12,24 miliarde euro), atinsă pe 10 ianuarie. Impulsul a fost cu atât mai violent cu cât cotația a străpuns o linie de trend ascendent semnalată de Profit.ro încă de săptămâna trecută.

GRAFICE Acțiunile Hidroelectrica se depreciază abrupt pe volume excepționale

Chiar și după această depreciere, nivelul de închidere este cu 10,18% deasupra prețului-țintă de 109,00 lei/acțiune indicat de analiștii Citi și cu 26,42% peste reperul de 95,00 lei/acțiune indicat de Morgan Stanley, în anticiparea unor rezultate mai slabe ca urmare a scăderilor prețului pe piața energiei electrice. Ironie, mișcarea s-a precipitat pe rapoarte venite în zilele precedente chiar într-o zi în care banca britanică Barclays a venit cu un preț-țintă de 135,00 lei/acțiune, în zona maximului.

Este o mișcare ce a mai afectat și un alt producător de energie, repestic Nuclearelectrica (SNN), ale cărui titlurile s-au corectat semnificativ, cu 2,51%, până la prețul de 50,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,49 milioane lei.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă

Sunt mișcări care au avut forța de a trage în jos întreaga bursă, așa cum o arată tabloul indicilor: -1,52% pentru indicele compozit BET-XT, -0,78% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 58.555,67 de puncte, -2,03% pentru indicele energetic BET-NG și -1,66% pentru idnicele reprezentativ BET care, la nivelul de 15.234,98 de puncte, a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Acțiunile Hidroelectrica se depreciază abrupt pe volume excepționale

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 1,63%, până la prețul de 24,20 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 15,01 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,92%, până la prețul de 17,32 lei/acțiune, pe schimburi însumând 3,68 milioane lei.

La același capitol financiar, 2 acțiuni ale fondurilor alternative de investiții au avut deprecieri modeste: -0,19%, până la prețul de 0,5250 lei/acțiune pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) ce au adunat transferuri de 1,97 milioane lei, și -0,40%, până la prețul de 1,2350 lei/acțiune, pentru titlurile Evergent Investments (EVER), ce au întrunit un rulaj de 1,,08 milioane lei.

FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu CITEȘTE ȘI FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu

Dincolo de lichiditatea importantă din piața reglementată, și pe segmentul deal s-au realizat tranzacții speciale, respectiv de 6,36 milioane lei cu titluri Transelectrica (TEL) și de 1,84 milioane lei cu acțiuni OMV Petrom (SNP). Titlurile companiei petroliere au suferit un declin de 1,65% în piața reglementată unde au cumulat schimburi de 10,67 milioane lei. Celălalt producător de gaze naturale, Romgaz (SNG), a pierdut 0,58% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 51,00 lei/acțiune, o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 11,75 milioane lei.

Pe o traiectorie asemănătoare cu cea a acțiunilor Hidroelectrica, titlurile Transport Trade Services (TTS) sunt pe o corecție de pe trendul furibund ascendent pe care au fost propulsate de rezultatele financiare excepționale obținute în contextul preluării cerealelor ucrainiene. Cotația s-a retras cu 0,34%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, nivel la care liderul transportului fluvial de la Dunărea de Jos are o valoare de piață de 1,74 miliarde lei (349,62 milioane euro).

GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Romcarbon, liderul național în reciclarea maselor plastice CITEȘTE ȘI GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Romcarbon, liderul național în reciclarea maselor plastice

Marcate de inerție au fost titlurile MedLife (M), care au alunecat cu 0,25% sub referință, până la prețul de 3,9850 lei/acțiune, pe un rulaj de 4,60 milioane lei, și titlurile Digi Communications (DIGI), care au staționat la prețul de 46,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,55 milioane lei.

Într-o ședință cu o distribuție mai bună a lichiditățiipe mai mulți emitenți, reperul unor transferuri 1 milion de lei a mai fost depășit de alte 5 simboluri, acsetea având închideri divergente: -0,42% pentru unitățile de fond ale ETF-ului administrat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management (TVBETETF), +0,47%, până la prețul de 1,0700 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), -1,43%, până la prețul de 11,06 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), +3,95%, până la prețul de 1,8400 lei/acțiune, pentru titlurile Antibiotice Iași (ATB) și +0,03% pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica