Graficul care ne arată de ce nu ridică astăzi dobânda banca centrală a SUA

Graficul care ne arată de ce nu ridică astăzi dobânda banca centrală a SUA
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 oct 2015

Randamentul titlurilor de trezorerie americane cu scadența la 3 luni coboară din luna august, ajungând în zona de 0,01%, iar Rezerva Federală nu are un istoric în care să o fi luat înaintea pieței în ceea ce privește direcția ratelor de dobândă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Va ridica Rezerva Federală Americană dobânda-cheie pe dolar la ședința de astăzi a comitetului de politică monetară? Răspunsul pieței este "Nu". Analiștii proiectează tot mai departe acest moment, pentru 2016 sau pentru 2017, însă "votul" cu bani este cel care contează cu adevărat. Traiectoria din piața secundară a titlurilor de stat cu scadențe scurte este cea care spune că banca centrală a SUA nu va muta astăzi. Hârtiile emise de trezoreria americană cu maturitate la 3 luni se află pe o tendință de creștere încă de la jumătatea lunii august, când investitorii care mizau pe dobânzi mai mari au pierdut bătălia, iar în ședința de ieri au închis la o valoare care le dă un randament de 0,01%, de aproape zece ori mai mică față de maximul de acum trei luni.

Istoria ne arată că Rezerva Federală Americană nu a sfidat piața, ci mai degrabă dobânda-cheie a fost stabilită printr-o copiere pasivă a parcursului în piața secundară a randamentelor titlurilor de stat cu scadențe scurte. Direcția ciclurilor de dobândă a fost dată de piață și nu de banca centrală, este observația pe care o aduce în repetate rânduri în fața pieței și opiniei publice, folosind argumente empirice, Robert Prechter Jr., investitor cu experiență în piețele financiare internaționale și președinte al Elliott Wave International. Datele publicate de furnizorul de servicii de analiză tehnică indică faptul că niciodată Fed nu a imprimat direcția dobânzilor, ci doar a adecvat la nivelul piețelor costul la care oferă finanțare băncilor participante la sistemul rezervelor federale care au nevoie de lichiditate.

Un grafic oferit de Prechter arată că ultimele trei schimbări majore de direcție ale dobânzilor pe dolar au fost imprimate de piețe și nu de banca centrală. Mai mult decât atât, nivelurile din același trend sunt stabilite tot urmărind traiectoria randamentelor din piața secundară a obligațiunilor guvernamentale. Rezerva Federală Americană așteaptă prudent două luni sau chiar jumătate de an pentru a vedea dacă parcursul dobânzilor în piețe este unul credibil.

Graficul care ne arată de ce nu ridică astăzi dobânda banca centrală a SUA

Cum interpretăm pentru actualul moment teza confirmată empiric a lui Prechter potrivit căreia banca centrală a SUA doar copiază piața? Simplu: o ridicare de dobândă este exclusă în ședința de astăzi cu atât mai mult cu cât se vede că randamentul titlurilor de trezorerie americane cu scadența la 3 luni au tins să coboare în ultimele luni, pe o traiectorie destul de bine definită de trei linii de trend. Fed mai degrabă ar trebui să aștepte confirmări că investitorii mizează și cu banii atunci când spun că ratele de dobândă ar trebui ridicate.

Mai mult decât atât, saltul ar trebui să fie destul de spectaculos, echivalent cu o urcare de peste 2.000% sau chiar 3.000% a randamentelor pentru ca Fed să ia în calcul o ridicare a dobânzii la ședința viitoare a comitetului de politică monetară din 15-16 decembrie. Același istoric de tranzacționare arată că banca centrală are totuși o abordare conservatoare și că preferă să aștepte o evoluție concludentă într-o direcție sau o consolidare mai îndelungată pe noile niveluri înainte de a proceda la modificarea dobânzii-cheie.

Vocea lui Prechter nu este singulară în ceea ce privește explicația că nivelul ratelor de dobândă sunt mai degrabă un rezultat al piețelor decât a unei decizii elaborate luate de câțiva birocrați de formație academică. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie din anul 2013, profesorul Eugene Fama, a lansat acum doi ani la Universitatea din Chicago întrebarea dacă Fed se află într-adevăr în controlul ratelor de dobândă.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda
fed
banca centrala
robert prechter
sua
america