Grupul băncilor se recompletează în Consiliul Bursei. Radu Hanga de la BT, votat de acționari pentru a ocupa locul vacantat de decesul lui Cristian Micu

Grupul băncilor se recompletează în Consiliul Bursei. Radu Hanga de la BT, votat de acționari pentru a ocupa locul vacantat de decesul lui Cristian Micu

Sursa foto: Brett Pelletier / dreamstime.com

scris 14 sep 2017

Cu aproape 93% din voturile exprimate în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București, Radu Hanga, director executiv Strategie-Coordonare Grup la Banca Transilvania, fost votat în Consiliul de Administrație, iar astfel așa-numitul grup al băncilor de la BVB are din nou majoritatea. Blocajul instituțional în care raportul din CA era de 4 la 4 a împiedicat desemnarea pentru un nou mandat a fostului director general Ludwik Sobolewski.

Consiliul de Administrație se recompletează la Bursa de Valori București, unde în Adunarea Generală a Acționarilor a fost exprimat astăzi un vot pentru ocuparea poziției vacantate în iunie de decesul lui Cristian Micu. Cu un cvorum de 65,03% și un vot de 92,72%, pe acest loc a fost votat Radu Hanga, director executiv Strategie-Coordonare Grup la Banca Transilvania, propus atât din partea instituției pe care o reprezintă, cât și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Se recompletează astfel o majoritate a așa-numitului grup al băncilor, care de aproape 6 ani strunește frâiele Bursei de la București. Decesul lui Micu a determinat o sincopă în continuitatea conducerii executive, grupul respectiv pierzând poziția care îi permitea să desemneze pentru un nou mandat de 4 ani directorul general, caz în care ar fi fost probabilă renumirea celui care a ocupat din 2013 această poziție, polonezul Ludwik Sobolewski.

Top 20 mărci auto în Europa, în august. România a urcat pe locul 13 în UE, la fel și Dacia, cu o cotă de piață record CITEȘTE ȘI Top 20 mărci auto în Europa, în august. România a urcat pe locul 13 în UE, la fel și Dacia, cu o cotă de piață record

Hanga fusese desemnat încă de la sfârșitul lunii iulie ca interimar pe aceeași poziție, dar întârzierea avizului de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lăsat, de facto, Consiliul de Administrație descompletat.

Refacerea CA în urma votului de azi lasă loc liber desemnării directorului general, în vederea alegerii căruia a fost demarat recent un proces de selecție internă. Estimări optimiste spun că o decizie privind conducerea executivă ar urma să vină în aproximativ o lună de zile, după cum nu este exclus nici ca, în funcție de venirea avizelor de la ASF pentru Hanga și noul director, procesul să fie prelungit până în decembrie sau chiar până în primele săptămâni din 2018.

În prezent, poziția eliberată de Sobolewski este ocupată interimar de directorul general adjunct Alin Barbu. Totuși, surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că nimeni nu își asumă în momentul de față pași importanți în proiectele de marketing. În acest sens, ediția următoare a Forumului Investitorilor Individuali care ar fi urmat să adune un număr record de 1.000 de participați, programată pentru luna trecută, a fost anulată.

Necunoscutele sut încă mari. În Adunarea Generală a Acționarilor de astăzi, vicepreședintele executiv al SIF Transilvania (SIF3), Iulian Stan, a solicitat mai multă transparență din partea emitentului BVB, pentru că acționarii au avut puține informații față de „zbaterile din utima perioadă”. „Vedem că sunt tot felul de interese. Cerem mai multă preocupare pentru interesele acționarilor”, a mai zis Stan.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
ludwik sobolewski
radu hanga
alin barbu
sif transilvania