În contextul plafonării comisioanelor, Transilvania Broker de Asigurare își reduce profitul net cu o treime

În contextul plafonării comisioanelor, Transilvania Broker de Asigurare își reduce profitul net cu o treime

Sursa foto: Vivian Seefeld / Dreamstime.com

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 feb 2024

Listată în anul 2017, Transilvania Broker de Asigurare a înregistrat anul trecut rezultate financiare mai mici decât cu un an în urmă, în pofida majorării cu 14,3% a volumului primelor intermediate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a obținut în 2023 venituri din exploatare de 111,03 milioane lei, în scădere cu 14,54% față de cele de 129,93 milioane lei în exercițiul financiar precedent. Sunt rezultate financiare care vin în răspăr cu majorarea activității.

Primele intermediate au crescut cu 18,8% și compania raportează că „cele mai semnificative clase de asigurări, după aportul lor în valoare absolută la volumul de prime intermediate de asistenții Transilvania Broker, au înregistrat creșteri semnificative față de perioada de referință”.

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

În același interval de raportare, cheltuielile de exploatare s-au redus cu 12,10%, la 102,57 milioane lei, de la 116,70 milioane lei. Rezultatul net a coborât cu 34,30%, la 7,57 milioane lei, de la 11,53 milioane lei la în primele 9 luni din 2022. La 9 luni, profitul net era de 6,28 milioane lei

Este o contraperformanță care vine, pe de o parte, ca efect de bază. „Dacă anul referință, 2022, marcat de falimentul și redistribuirea polițelor City Insurance, a facilitat performanțe peste nivelurile istorice în industria de asigurări și, mai ales, distribuție în asigurări, anul 2023 sa remarcat ca deosebit de dificil și provocator pe fondul falimentului Euroins și a măsurilor legislative asociate », spune raportarea anuală preliminară.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

Pe de altă parte, contraperformanța financiară în contextul creșterii primelor intermediate este un rezultat al reglementării, așa cum explică societatea: „Întrucât piața românească de asigurări este în mod considerabil dependentă de asigurările auto obligatorii (RCA), HG 923/2023 de prelungire a perioadei de plafonare a comisioanelor de distribuție a polițelor de asigurări la un nivel cu mult sub comisionul mediu brut din trimestrul I, precum și prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins Romania, măsuri impuse de autorități în condițiile falimentului asigurătorului, au afectat profund companiile de intermediere în asigurări.”

La raportarea trimestrială din toamnă, Transilvania Broker menționa că va încerca, în pofida scăderii de profit. Să țină pasul cu o un nivel al dividendului comparabil cu anii anteriori. „Luând în considerare profitul previzionat la 31.12.2023, precum și profiturile disponibile pentru repartizare din anii anteriori, conducerea intenționează să propună Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de aprobare a situațiilor financiare aferente 2023, distribuirea de dividende la un nivel comparabil cu cel al perioadelor anterioare”, era mesajul din noiembrie către investitori.

Investiția în Palplast din Basarabia – vârf de lance pentru ca TeraPlast să atace piața din Ucraina. „Alt ordin de mărime!” CITEȘTE ȘI Investiția în Palplast din Basarabia – vârf de lance pentru ca TeraPlast să atace piața din Ucraina. „Alt ordin de mărime!”

Activele totale ale companiei erau la data de 31 decembrie 2023 de 29,80 milioane lei, cu 7,08% mai mici decât cele 32,06 milioane lei de la 1 ianuarie 2023. În răstimp, datoriile totale au s-sau diminuat cu 0,29%, la 17,45 milioane lei, de la 17,50 milioane lei.

Transilvania Broker de Asigurare s-a listat la Bursa de Valori București în noiembrie 2017 în urma unei operațiuni de piață închisă după numai 2 zile a cărei valoare s-a ridicat la 9,03 milioane euro (1,96 milioane euro). Atunci a fost pus în vânzare un pachet reprezentând 25,00% din capitalul social. La sfârșitul anului trecut, Gabriel Login avea o participație de 36,12% din acțiuni, iar Dan Niculae avea o deținere de 20,67% din titluri, o reducere pentru cei 2 fondatori de aproape 12% din capitalul social față de finalul anului 2022. La ultimul preț de închidere de 20,90 lei/acțiune, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 104,50 milioane lei (20,99 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
transilvania broker
bvb
bursa
dividende