În elanul spre noi maxime, bursa românească a luat o pauză

În elanul spre noi maxime, bursa românească a luat o pauză

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2017

Pe volume într-un ușor declin, la Bursa de Valori București am avut o ședință corectivă, indicele reprezentativ BET coborând sub reperul de 8.000 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piața bursieră de la București a marcat astăzi o ușoară retragere după avansul consistent din primele săptămâni ale lui 2017, indicele BET, al titlurilor blue-chip, pierzând 0,50%, până la nivelul de 7.969,94 puncte. Un declin apropiat, de 0,47%, a avut și indicele compozit BET Plus. Ca orice corecție în trendul principal, și cea de astăzi s-a realizat pe fondul unor volume în scădere, rulajul pieței de acțiuni fiind de 34,54 milioane lei (7,65 milioane euro).

Din punct de vedere tehnic, mișcarea ascendentă rămâne în picioare. Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management explică pentru Profit.ro contextul: „Am avut un debut de an bun atât pentru piața locală de capital cât și pentru bursele internaționale. Trendul ascendent la nivel global a început odată cu alegerile din Statele Unite ale Americii unde câștigător a ieșit republicanul Donald Trump. Toată acestă creștere este pusă pe seama așteptărilor pieței privind măsurile ce vor fi luate de noua administrație prezidențială din SUA.”

Câștig de 30% pentru o mașină Dacia Duster CITEȘTE ȘI Câștig de 30% pentru o mașină Dacia Duster

Bursa românească s-a corelat astăzi cu piețele regionale, unde cel mai important recul, de 2,47%, l-a avut indicele BUX de la Budapesta, în timp ce indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga s-au depreciat cu 0,86% și, respectiv 0,49%.

Prin contrast, pe bursele mature din Europa, ziua a fost preponderent „verde”: +0,31% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,28% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,10% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Tranzacții de aproximativ 2 milioane euro pe titlurile bancare

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,16 milioane lei, s-au situate titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 1,28%, până la prețul de 2,70 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,84 miliarde lei (1,96 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a staționat pe nivelul de referință al sesiunii anterioare, de 11,98 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 726.000 de lei.

Acțiunile FP, la prețul ofertei de răscumpărare de 0,9100 lei/acțiune

Titlurile  Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,55%, pe transferuri de 3,55 milioane lei, până la prețul de 0,9100 lei/acțiune în ziua în care Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la a aprobat reducerea capitalului social prin diminuarea valorii nominale a acțiunii urmată de returnarea de cash către acționar în valoare de 0,05 lei/acțiune, data plății urmând să fie 30 iunie 2017.

Cotația din piața secundară este identică cu prețul ofertei publice de răscumpărare inițiată la jumătatea lunii trecute. Managerul FP Greg Konieczny a declarat astăzi că participarea la operațiunea de piață continuă să aibă sens întrucât prețul la închiderea ofertei ar trebui să coboare sub 0,9100 lei/acțiune, urmare a corectării în urma încasării a altei sume în echivalent 0,05 lei/acțiune pentru retrunarea de aport la capitalul social aprobată de acționari pe 11 octombrie 2016 și care are dată a înregistrării 7 martie, moment anterior închiderii perioadei de subscriere programată pentru 20 martie.

Evoluția acțiunii Fondului a tras în jos indicele financiar BET-FI care a închis, în pofida unei zile pozitive pentru titlurile SIF (cel mai lichid SIF Moldova – SIF2, cu o apreciere de 1,72% pe tranzacții de 1,07 milioane lei), doar cu 0,05% peste referința sesiunii precedente, la nivelul de 31.860,40 puncte.

Închideri divergente ale celor mai lichide titluri de pe segmental energetic

Indicele energetic BET-NG s-a depreciate cu 0,21%. Cel mai lichid emitent din structura sa, cu un rulaj de 7,17 milioane lei, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 1,62% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 28,30 lei/acțiune.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,81%, până la prețul de 0,2990 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei. Tot pe acest segment, am consemnat pe titlurile Conpet Ploiești (COTE) singurele tranzacții speciale din piața deal, care sunt în valoare de 2,30 milioane lei.

Așteptări mari în piață de la dividende

Investitorii sunt atenți la titlurile lichide, inclusiv pentru dividendele lor. Anul trecut, sub aspectul randamentului dividendului, cu o medie de 7,9% calculată pentru indicele BET, piața de capital românească a fost pe primul loc, amintește Ilisie de la OTP AM, adăugând că se așteaptă ca și în 2017 BVB să se situeze pe primele locuri la acest capitol. Memorandumul noului guvern prin care se va solicita companiilor de stat să plătească 90% sub formă de dividende este în măsură să influențeze piața de acțiuni.

Tranzacții de peste 1 milion de lei cu acțiunile Stirom București

Nu numai titlurile în mod tradițional lichide au fost în atenția investitorilor astăzi. Reținem și un rulaj de 1,28 milioane lei, mult peste media respectivului emitent, pe titlurile Stirom București (STIB) care s-au depreciat cu 0,28%, până la prețul de 17,50 lei/acțiune. În toamna trecută, pachetul majoritar al companiei a fost vândut de grupul grec YIOULA către holding-ul portughez BA Vidro. Prin firma înregistrată în Cipru MGL Mediterranean Glass Limited acesta controlează 93,41% din acțiunile producătorului de sticle din București.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
otp am
omv petrom
romgaz
banca transilvania
alexandru ilisie