Bursa de Valori București (BVB) a închis pe “roșu” ședința de miercuri, a șasea zi la rând de scăderi, rulajul cu acțiuni însumând 35,11 milioane de lei, din care un sfert a fost realizat cu titluri Banca Transilvania (TLV).
Oferta publică a Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a fost închisă astăzi, cu mult înainte de data programată, confirmând astfel informațiile transmise ieri de Profit.ro.
Rata de alocare este de 0,387. Valoarea ofertei, la prețul final de 15,5 lei/acțiune, este de 9,69 milioane de lei (2,1 milioane de euro), iar valoarea de piață cu care compania intră pe bursă este de 38,75 milioane de lei (8,4 milioane de euro). Investitorii ar urma să primească un discount de 7% la prețul final, după cum este precizat în prospectul de ofertă.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
O situație similară, cu închiderea mai rapidă a ofertei, a fost înregistrată și în cazul producătorului de instalații industriale AAGES, în vara acestui an. Motivul închiderilor premature este același, pentru ca investitorii care au subscris să obțină pachete consistente și ratele ridicate de suprasubscriere să nu le dilueze plasamentul și, implicit, interesul pentru respectiva deținere. Intermediarul din Târgu Mureș SSIF Goldring a avut astfel în vedere prevenirea unor frustrări existente în piață ale investitorilor după ratele masive de suprasubscriere la unele oferte precum Romgaz Mediaș (SNG) din noiembrie 2013 și Digi Communications (DIGI) în luna mai a acestui an.
În cazul Sphera Franchise Group (SFG), reunind companiile care dețin brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, au fost înregistrate 123 ordine pentru cumpărarea a 119.647 de acțiuni, adică 8,1% din oferta de 1,47 milioane de acțiuni pe tranșa de retail.
Oferta publică totală a Sphera este de 9,83 milioane de acțiuni, fiind împărțită în două tranșe. Astfel, 15%, adică 1,47 milioane de acțiuni, ar urma să meargă către investitorii de retail, iar restul, 8,36 milioane de acțiuni, vor fi oferite investitorilor instituționali.
Potrivit prospectului de ofertă publică, investitorii de retail trebuie să subscrie acțiunile oferite la prețul fix de 33 lei/acțiune, adică limita superioară a intervalului din prospectul de ofertă. Astfel, valoarea plasamentelor este, în prezent, de circa 3,95 milioane de lei.
O nouă ședință “roșie” la BVB
Toți indicii BVB au înregistrat scăderi în ședința de miercuri.
Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 0,13%, iar indicele BET, al titlurilor blue-chip, cu 0,14%.
Pe piața principală, cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 8,86 milioane de lei. Pe locul al doilea ca valoare a rulajului s-a situat BRD – Groupe Societe Generale, cu tranzacții de puțin pestre 6 milioane de lei, iar pe locul al treilea a fost Electrica (El), cu 5,06 milioane de lei.
Acțiunile Banca Transilvania au pierdut 0,45%, cele emise de BRD au stagnat, în timp ce titlurile Electrica au urcat cu 0,15%.
CITEȘTE ȘI Endava Romania valorează 286 milioane de lei, în urma unei tranzacții între acționariSchimburile de tip deal au însumat 4,03 milioane de lei, reprezentând două tranzacții cu acțiuni Banca Transilvania (TLV).
Indicele BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,12%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în coborâre cu 0,2%. BET XT și BET BK au pierdut 0,15%, respectiv 0,08%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență
Piața nu a reacționat la acordarea de dividendende suplimentare nici în cazul Conpet
Transportatorul de țiței prin conducte Conpet (COTE) va acorda dividende suplimentare de 85 de milioane de lei, operațiune avizată la cererea Ministerului Energiei. Astfel, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) a aprobat astăzi acordarea unui dividend brut de 9,82 lei/acțiune din rezervele companiei.
Acțiunile companiei au stagnat la 105 lei/acțiune, semn că acordarea unor dividend suplimentare fusese deja inclusă în preț, ceea ce s-a văzut și în cazul altor societăți, controlate de stat, care au decis să distribuie astfel de dividende speciale.
Nici volumele nu au fost spectaculoase, rulajul realizându-se cu aproape 513.000 de acțiuni Conpet.
La prețul actual, de 105 lei/acțiune, randamentul dividendului special net este de circa 8%.
Bursele europene, a doua ședință consecutivă de declin
La nivel european, indicele Stoxx Europe 600 a închis în scădere cu circa 0,6% după ce ieri a pierdut 0,4%.
CITEȘTE ȘI MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano. Aceasta ar putea fi cea mai importantă tranzacție din sectorul medical în acest anProducătorul de brichete, aparate de ras, creioane și pixuri Bic a pierdut peste 8% pe bursa de la Paris după ce a raportat rezultate trimestriale dezamăgitoare.
Heineken, al doilea mare berar al lumii, a raportat, pentru trimestrul al treilea, creșterii în toate regiunile, cu excepția Europei. Astfel, acțiunile companiei au pierdut 3,4% pe bursa de la Amsterdam.
Pe de altă parte, acțiunile Kering, proprietarul mărcii Gucci, au urcat spectaculos, cu aproape 9% pe bursa de la Paris, susținute de rezultatele trimestriale peste așteptări. Veniturile producătorului de bunuri de lux au urcat cu peste 28%, brandul Gucci fiind principalul pilon de creștere, cu un avans de aproape 50%.