Încep subscrierile pentru acțiunile TTS. Care este sentimentul în piață și tot ce trebuie să știți despre oferta publică de listare

Încep subscrierile pentru acțiunile TTS. Care este sentimentul în piață și tot ce trebuie să știți despre oferta publică de listare

Sursa foto: Grazvydas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mai 2021

Acționarii operatorului Transport Trade Services pun în vânzare 50% din acțiunile companiei într-o operațiune de piață ce ar urma să fi realizată în jurul valorii de 300 milioane lei, iar așteptările sunt, în general, optimiste față de închiderea cu succes a ofertei. Rezerve ale investitorilor sunt legate de o eventuală plafonare a afacerilor și de decizia în secvență destul de scurtă a acționarilor de a se delista de pe piața Rasdaq, urmată de disponibilitatea de a pierde pachetul majoritar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorii activi la Bursa de Valori București pot introduce ordine de cumpărare pentru acțiunile societății Transport Trade Services (TTS) în cadrul unei oferte publice primare cu perioadă de subscriere până pe 4 iunie. La reprezentanța din Deva a casei de brokeraj IFB Finwest, încă de vineri, brokerii completau formularele în baza indicațiilor clienților pentru ca aceastea să fie trimise la sediul central din Arad, de unde la prima oră să fie introduse în sistemul de procesare al operațiunii.

Cred că e o companie bună, cel mai mare transportator fluvial. Investitorii văd că sunt interesați”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Șerdean, de un sfert de veac agent de bursă la respectiva filială și la Hunedoara. Se concentrează în principal căre ordinele mai mari, de peste 1.000 de acțiuni, deci sume depășind reperul de 20.000 de lei, dacă avem în vedere coridorul de preț al ofertei de 19-21 lei/acțiune.

FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere CITEȘTE ȘI FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere

Sentimentul de urgență este mărit de structurarea ofertei care prevede alocarea în prima tranșă de retail pe baza principiului primul venit-primul servit a unui număr de 1,50 milioane de acțiuni, reprezentând 2 treimi din titlurile disponibile la vânzare pentru investitorii individuali.

„Cred că în prima oară e gata”, spune Cristian, investitor cu aproape 20 de ani de experiență la BVB, și care va plasa ordinele încă de la debut în speranța unei alocări integrale. „Pare interesantă acțiunea”, spune acesta, adăugând că vizează o marcare de profit prin vânzarea unei părți din pachet chiar în prima sesiune de tranzacționare pe bursă în cazul că aceasta va intra în ring la un preț superior celui din ofertă. Este încurajat că existăv un program de stabilizare a prețului după listare al cărui manager va fi Swiss Capital, de asemenea intermediar al unei operațiunii de intermediere unde este secondat de SSIF Tradevile și BRK Financial Group.

Atenție! Oferta este deschisă la ora 9.00, cu un ceas înainte de deschiderea sesiunii de tranzacționare de la BVB astfel încât investitorii trebuie să aibă în vedere timpul de introducere a ordinelor. Până la 7.500 de acțiuni sunt alocate câte unui investitor pe această tranșă, restul alocărilor trecând, pe principiul piramidei cupelor de șampanie, către tranșa a 2-a de retail unde cele 750.000 de acțiuni disponibile vor fi alocate în sistem pro-rata pentru cei veniți mai târziu sau cei a căror subscrieri au excedat plafonul de la tranșa I. Nivelul de subscriere minim este de 240 de acțiuni, deci investitorii trebuie să aibă în vedere reperul unui plasament de cel puțin 5.000 de lei.

Vrancart Adjud și-a triplat profitul net trimestrial CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud și-a triplat profitul net trimestrial

Cu 12,75 milioane de acțiuni destinate investitorilor instituționali, compania vine aparent la un preț echitabil în piață, în cazul unei subscrieri la prețul maxim de 21,00 lei/acțiune fiind vorba de o valoare de 630,00 milioane lei (127,87 milioane euro), cu 16,09% mai mică decât activele totale de 750,82 milioane lei prinse în bilanț la finele anului trecut și un nivel reprezentând de 1,14 ori veniturile de 520,28 milioane lei.

Indicatorul P/E care raportează prețul de piață la câștigul per acțiune este între 13 și 14,3, în funcție de nivelul de închidere al ofertei și având ca reper profitul net de 43,90 milioane lei din 2020 al companiei, care a scăzut cu 7,91% față de cel de 47,67 milioane lei din 2019.

În luna aprilie a acestui an, TTS a acordat un dividend brut de 0,5400 lei/acțiune, cu randament net de 2,44-2,70% raportat la coridorul de preț din din ofertă. În prospectul de emisiune compania indică o politică de dividend cu rată de distribuție de 45% din câștig, ceea ce ar face ca o menținere a profitabilității în media ultimilor ani să confere acționari un randament superior, probabil în jurul reperului de 3,5%.

Cemacon – afaceri în creștere și profit în scădere la T1 CITEȘTE ȘI Cemacon – afaceri în creștere și profit în scădere la T1

„Companie interesantă, potențial de creștere”, spune Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, care este sub impresia unei vizite în SUA, unde a văzut că pentru navigația pe fluviul Mississippi este o concurență acerbă și este o activitate economică vibrantă legată de acest comerț fluvial. Prin contrast, navigația pe Dunăre a fost neglijată și TTS nu are concurență. „Dacă este dorință pentru business-ul ăsta, chiar se pot face bani frumoși”, mai spune brokerul, continuând cu ideea că, investind în 2 vase și 4-5 barje, firma își poate majora veniturile în viitor. „Posibilitate de creștere, business bun. E greu să pierzi la un business din ăsta. Numai dacă nu vrei să muncești...”

Exact față de această perspectivă este în gardă Gabriel, investitor cu portofoliu relevant la BVB. „Am văzut că vând 50% din afacere; este o vânzare destul de agresivă. Dacă voiau să se dezvolte, apelau la alte metode”, a afirmat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Cam vor să scape...” Pe de altă parte, prețul de intrare pe bursă apare ca echitabil și, deși nu va subscrie la prima oră a tranzacției, nu exclude să realizeze plasamentul până la închiderea etapei de subscriere în funcție de sentimentul de piață. „E o companie cu rezultate bune; nu știu cât se poate dezvolta pe viitor, dar așa ca rezultate, ca active pare OK...”

Hidroelectrica, reevaluată în creștere după majorarea amplă a profitului. Se pariază pe capacitatea sectorului de a transfera clienților scumpirea certificatelor CO2 CITEȘTE ȘI Hidroelectrica, reevaluată în creștere după majorarea amplă a profitului. Se pariază pe capacitatea sectorului de a transfera clienților scumpirea certificatelor CO2

Îngrijorarea lui Gabriel nu este marginală. Alți 2 investitori au afirmat că nu vor să subscrie pentru că nu au înțeles atitudinea acționarilor majoritari față de bursă la puțini ani distanță. Faptul că, practic, o societate care este pe aceeași structură cu cea a TTS, respectiv Compania de Navigație Fluvială Română Navrom Galați (COVG), a fost delistată de pe piața Rasdaq în august 2015 pentru ca acum să revină la cota pieței reglementate cu 50% din acțiuni, cerând banii investitorilor de portofoliu, apare ca un comportament eratic.

Acționarul majoritar Alexandru Mircea Mihăilescu a solicitat încă din anul 2018 un plan de urbanistic zonal de la Primăria Capitalei pentru realizarea unui hotel de 8 etaje în zona Romexpo. Ideea că vinzi 50% din afacerea care te-a propulsat pentru a obține bani de investiții în imobiliare nu este bine văzută în rândul unor investitori experimentați care vor să realizeze plasamente în companii în care acționariatul este concentrat pe dezvoltarea business-ului de bază.

VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt! CITEȘTE ȘI VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt!

TTS are avantajul, pe de altă parte, de a nu fi o companie puternic îndatorată, astfel încât participanții la ofertă au o plasă de siguranță destul de solidă. Datoriile totale erau la finalul anului trecut de 145,84 milioane lei, reduse cu 24,23% față de cele de 192,48 de la sfârșitul lui 2019.

Compania ar urma să se listeze la o valoare de 5 ori câștigul EBITDA ajustat. Care a fost de 119,39 milioane lei în 2020. În cazul unei închideri cu succes a ofertei, data tranzacției este 7 iunie, iar data decontării, 9 iunie. Investitorii care vor să subscrie în cadrul operațiunii de piață trebuie să aibă în vedere că pe cont este nevoie de bani decontați.

viewscnt
Afla mai multe despre
tts
swiss capital
bursa
bvb
ifb finwest
ovidiu serdean
dragos mesaros
goldring
tradeville