Indicele BET depășește reperul de 8.000 de puncte pentru prima dată de la promovarea „taxei pe lăcomie”. „Nu mai vinde nimeni”, observă un broker

Indicele BET depășește reperul de 8.000 de puncte pentru prima dată de la promovarea „taxei pe lăcomie”. „Nu mai vinde nimeni”, observă un broker
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat astăzi aproape un procent, pe o dinamică impulsionată de acțiunile financiare. În așteptarea ultimelor convocatoare AGA cu propuneri de repartizări de câștiguri, investitorii au evitat vânzările decisive în aceste zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul din minime antrenat de la începutul lunii februarie a ieșit din impasul ultimelor 2 săptămâni și a atins noi maxime ale acestui an. Încă de la debutul acestei luni, Profit.ro semnala că, din punct de vedere tehnic, cumpărătorii au deschisă calea către noi repere care aproape anulează integral șocul bursier de la cumpăna dintre ani indus de ordonanța de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată de Guvern.

Astăzi, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,84%, iar indicele reprezentatiov BET s-a apreciat cu 0,90%, până la nivelul de 8.018,97 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni de la Bursa de Valori București a intrat în media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, prima atingere a acestui reper de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, iar pentru a invalidare completă a tendinței descendente, cotația mai are de depășit doar retragerea Fibonacci de 61,8% a prăbușirii cotației de la finalul anului trecut.

Indicele BET depășește reperul de 8.000 de puncte pentru prima dată de la promovarea „taxei pe lăcomie”. „Nu mai vinde nimeni”, observă un broker

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, anticipează o continuare o mișcării până în zona de 8.100 de puncte pe indicele BET, acolo unde piața să încerce o stabilizare, în măsura în care investitorii par puțin dispuși în momentul de față să ia decizii decisive. „Poate apar ceva convocatoare care să miște piața”, a declarat pentru Profit.ro Mesaroș.

Într-adevăr, după închiderea pieței, Banca Transilvania a venit cu o propunere de repartizare de câștiguri care aproape echivalează cu întreg profitul net de 1,22 miliarde lei obținut anul trecut. Astfel, bonducerea instituției de credit propune distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acțiune, cu randament de 7,64%, în paralel cu o majorare de capital din rezerve de 400,82 milioane lei și un program de buy-back vizând acțiuni reprezentând 0,72% din capitalul social și care ar urma să fie distribuite ulterior personalului.

Tendința a fost puternic ascendentă pentru aceste titluri recent, iar cotația a închis astăzi la nivelul de 2,1150 lei/acțiune, cu 1,20% peste referință, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 14,12 milioane lei. Cu toate acestea, sunt mai multe acțiuni disponibile în ofertă. La debutul sesiunii, spune Mesaroș, erau în vânzare aproximativ 4,6 milioane acțiuni Banca Transilvania, iar numărul a crescut până în zona de 5,7 milioane de acțiuni unde s-a și menținut pe parcursul întregii zile. În același răstimp, în „bid” au fostt aproximativ 1,7-1,9 milioane acțiuni.

SIF Banat Crișana propune 2 variante de distribuire a profitului: dividende cu randament de 2% sau răscumpărări de toți banii CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana propune 2 variante de distribuire a profitului: dividende cu randament de 2% sau răscumpărări de toți banii

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,09%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,71 milioane lei. Și la cotația de astăzi, dividendul brut de 1,64 lei/acțiune propus de conducerea instituției de credit poartă un randament consistent, de 11,98%, de peste 11 ori mai mare decât câștigul oferit de BRD propriilor ei clienți pentru depozitele la termen pe un an.

Climatul este oarecum de detensionare în piață, după ce ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a anunțat că „taxa pe lăcomie” va deveni un „stimulent pentru hărnicie”. Mesaroș de la Goldring spune că varianta prezentată a unei taxe anuale de 0,4% pe activele bancare reprezintă deja un nivel cu 66% mai coborât decât așa cum părea la începutul anului că aceasta va fi percepută.

În plus, cum aceasta ar urma să nu fie percepută pentru unele categorii de active precum titlurile de stat, creditele în programul Prima Casă sau împrumuturile pentru IMM-uri, ceea ce ar însemna că ar fi încă și mai mică. Oricum, piața a inclus parțial în prețuri această „îndulcire” a taxei. „Avem revenire destul de frumaosă”, spune Mesaroș amintind de raliul din minime al acțiunilor bancare. La mai mult, totuși, investitorii nu ar trebui să spere. „Taxe vor fi. Clar vor fi”, avertizează brokerul de la Târgu Mureș.

SIF Moldova, propunere pentru răscumpărarea a 2% din acțiunile proprii și dividend cu randament puțin peste 2% CITEȘTE ȘI SIF Moldova, propunere pentru răscumpărarea a 2% din acțiunile proprii și dividend cu randament puțin peste 2%

Într-o zi în care activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fost cu puțin sub media ultimilor ani, de 42,57 milioane lei (8,94 milioane euro), cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 11,41 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,90%, până la prețul de 0,8940 lei/acțiune.

Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de la BVB, cele ale SIF, au avut o zi slabă. Spre exemplu, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au coborât cu 0,47%, până la prețul de 2,1400 lei/acțiune, pe fodnul unor schimburi de 1,34 milioane lei, ceea ce a și tras în jos indicele BET-FI, care a subperformat pieței, cu un avans de 0,16%, până la nivelul de 35.761,09 puncte.

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste CITEȘTE ȘI GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

În același timp, indicele energetic BET-NG a avut un avans în linie cu media pieței, de 1,01%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,63%, până la prețul de 31,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,81 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,96%, până la prețul de 0,3675 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,48 milioane lei, într-o zi în care la Londra cotația petrolului de tip Brent a atins noi maxime ale ultimelor 4 luni în zona de 68,50 dolari/baril.

Impulsul este al pieței românești, având catalizatori de ordin intern, inclusiv perspectiva de relaxare a taxelor promovate la sfârșitul anului trecut și fluxul convocatoarelor AGA cu propuneri de repartizări de câștiguri.

Acest lucru s-a văzut astăzi, când piața românească a urcat, sfidând ziua „roșie” din Europa cu închideri negative la nivelul principalilor indici continentali și regionali: -1,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,45% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,80% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,57% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,19% pentru indicele PX de la Praga.

Emisiunea de obligațiuni de 200 milioane euro a Digi, admisă la tranzacționare pe bursa din Irlanda. Înlocuitor pentru demisionarul Bendei CITEȘTE ȘI Emisiunea de obligațiuni de 200 milioane euro a Digi, admisă la tranzacționare pe bursa din Irlanda. Înlocuitor pentru demisionarul Bendei

La BVB, titlurile Electrica (EL) au avut o revenire de 0,99%, până la prețul de 10,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,33 milioane lei, iar titlurile Conpet Ploiești (COTE) au avut un salt de 2,59%, până la prețul de 79,20 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,21 milioane lei, în contextul în care transportatorul de țiței prin conducte a anunțat că va distribui dividende reprezentând 90% din profitul net obținut în 2018, la care se adaugă și alte 2 categorii de dividende din rezerve. Valoarea agregată a cestor dividende se ridică la 7,4682718 lei/acțiune și conferă titlurilor Conpet un randament net de 8,96%.

De ce urcă bursa românească? Aparent, pentru că au dispărut vânzătorii. „Nu mai vindea nimeni”, descrie un episod din ultimele sesiuni Mesaroș de la Goldring. Parcă ar fi vândut doar cei care aveau nevoie de bani și ceilalți ar fi așteptat ca aceștia să se oprească. „Toată lumea era în expectativă; aștepta să vadă când apar cumpărătorii. Dar de vândut, nu se mai vindea...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
dragos mesaros
goldring