Indicele BET închide prima săptămână de la BVB cu 1,9% mai sus decât la sfârșitul anului 2016

Indicele BET închide prima săptămână de la BVB cu 1,9% mai sus decât la sfârșitul anului 2016
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 ian 2017

Săptămâna de tranzacționare de la Bursa de Valori București s-a închis astăzi, după 4 sesiuni de tranzacționare cu volume bune și o tendință pozitivă a cotațiilor. Indicele reprezentativ BET a urcat în acest interval cu 1,89%, susținut de aprecierea titlurilor Fondului Proprietatea, OMV Petrom și Romgaz Mediaș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce în decembrie a avut o ezitare în a urmări în amplitudine așa-numitul „raliu al lui Trump” (creșterile antrenate de optimismul investitorilor față de stimulii promiși de președintele-ales al SUA Donald Trump), bursa de la București a supraperformat la începutul acestui an burselor europene.

Indicele BET a avut a 3-a sesiune de tranzacționare cu închidere „verde” din an, un avans de 0,26%, până la nivelul de 7.219,27 puncte, cu 1,89% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, respectiv 7.085,05 puncte. Astăzi, indicele compozit BET-Plus a câștigat 0,27%.

Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului CITEȘTE ȘI Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului

Este o performanță cu atât mai notabilă cu cât piețele continentale merg „cu frâna trasă”. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri europene, a urcat cu 0,14%, potrivit Bloomberg, amplitudinea fiind apropiată și pentru principalele burse, după cum urmează: +0,20% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,19% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,12% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a suferit un declin de 0,06%, indicele BUX de la Budapesta s-a apreciat cu 0,32%, iar indicele PX de la Praga a câștigat 0,37%.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

La București, tendința pozitivă a fost pe volume bune, rulajul pieței de acțiuni fiind de 24,86 milioane lei (5,51 milioane euro), de aproape 3 ori mai mare decât valoarea medie de tranzacționare de 9,02 milioane lei (2,01 milioane euro) de anul trecut, așa cum reiese din ultimul raport lunar al operatorului de piață BVB dat astăzi publicității.

Peste o treime din volumele de astăzi au fost reprezentate de schimburile însumând 8,86 milioane lei a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,61%, până la prețul de 0,814 lei/acțiune, după aprecierile din primele 3 sesiuni bursiere ale anului. Pe segmentul SIF, tendința a fost ușor ascendentă, ceea ce a determinat o alunecare cu numai 0,17% a indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 30.528,66 puncte.

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani CITEȘTE ȘI Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

Prin contrast, indicele energetic a supraperformat întregii piețe, cu o creștere de 0,70%. Din componența sa, cel mai tranzacționat emitent, cu transferuri de 3,58 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG) ale cărui titluri au staționat pe nivelul de preț de 25,55 lei/acțiune. Pe acest emitent a fost realizată și cea mai mare tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 2,20 milioane lei.

Aprecieri în media indicelui am consemnat pe titlurile Electrica (EL), de 0,90%, și pe titlurile OMV Petrom (SNP) care au urcat cu 0,71%, până la nivelul de 0,2820 lei/acțiune, în zona maximelor ultimelor 12 luni. La închiderea de astăzi, randamentul pentru investitorii instituționali care au cumpărat în oferta publică de vânzare accelerată derulată în octombrie de Fondul Proprietatea la prețul de 0,2100 lei/acțiune este de 34,28%. Pentru investitorii persoane fizice care au achiziționat titluri la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață, potențialul câștig pe care îl puteau marca astăzi este de 41,35%.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Acțiunile bancare au continuat în nota de ezitare care le caracterizează la acest început de 2017. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au staționat pe nivelul de preț de 2,3500 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,06 milioane lei. Pe tranzacții depășind numai cu puțin 810.000 de lei, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au avansat cu 0,35%, până la prețul de 11,62 lei/acțiune.

Mai reținem pentru sesiunea de astăzi, prin dinamica pe care au avut-o cotațiile, aprecierile de 5,36% pe titlurile Artrom Slatina (ART), de 5,04% pe titlurile Teraplast Bustrița (TRP) și de 3,51% pe titlurile Vrancart Adjud (VNC), precum și scăderea de 3,98% a titlurilor Romcab Târgu Mureș (MCAB).

O zi negativă au avut astăzi și titlurile MedLife (M) care, pe fondul unor schimburi de 1,17 milioane lei, au coborât cu 0,38%, până la prețul de 26,10 lei/acțiune. Intraday, cotația a alunecat chiar și cu un pas de cotare sub prețul de 26,00 lei/acțiune al ofertei publice primare închisă la 15 decembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
romgaz. banca transilvania
brd
omv petrom
artrom
romcab
medlife