Într-o sesiune cu lichiditate slabă, în topul tranzacțiilor își face loc o „rasdacă” din județul Sibiu

Într-o sesiune cu lichiditate slabă, în topul tranzacțiilor își face loc o „rasdacă” din județul Sibiu

Sursa foto: Bluebay2014 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iun 2023

Dacă volumele au fost mici pe emitenții consacrați, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a fost depășit pe titlurile Romanofir, veche acțiune listată pe piața Rasdaq.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Săptămâna de tranzacționare a fost marcată de ezitare, investitorii având o prezență destul de slabă într-o zi în care, cu piețele financiare americane închise în zi de sărbătoare națională în SUA, și activitatea instituționalilor a fost mai atenuată în Europa.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 22,52 milioane lei (4,54 milioane euro), la jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare din anii precedenți care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

Profit.ro Piața de Capital.forum. Bogdan Drăgoi, Lion Capital: Pierdem investitori la doar 5 milioane dolari lichiditate zilnică pe bursă. Există trei paliere pentru creștere CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum. Bogdan Drăgoi, Lion Capital: Pierdem investitori la doar 5 milioane dolari lichiditate zilnică pe bursă. Există trei paliere pentru creștere

Interesul a fost în scădere chiar și pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu lichiditate sporită la acest mijloc de iunie, în prefigurarea ofertei publice primare pe care o inițiază ca vânzător la Hidroelectrica. Titlurile FP au strâns transferuri de 4,89 milioane lei, într-o ședință în care cotația a urcat cu 0,91%, până la prețul de 1,9980 lei/acțiune, unde s-a depărtat cu 8,00% de minimul local de 1,8500 lei/acțiune consemnat săptămâna trecută.

Pe o tendință de apreciere au fost și alte acțiuni ale unor companii cu capitalizare mare: +1,43%, până la prețul de 19,83 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat volume echivalente cu 2,54 milioane lei, și +0,82%, până la prețul de 0,4920 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit schimburi însumând 2,25 milioane lei.

SURPRIZĂ Un nou jucător IT vine la cota BVB CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Un nou jucător IT vine la cota BVB

Sunt mișcări care au imprimat și direcția pozitivă, așa cum acerasta se vede pe tabloul indicilor: +0,58% pentru indicele compozit BET-XT, +0,52% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul 49.567,53 de puncte, +0,45% pentru indicele energetic BET-NG și +0,68% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.349,67 de puncte este într-o aglomerare de medii mobile relevante din punctv de vedere tehnic.

Într-o sesiune cu lichiditate slabă, în topul tranzacțiilor își face loc o „rasdacă” din județul Sibiu

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 44,30 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 2,97 milioane lei. La același capitol al producătoruilor de energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 42,45 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,62 milioane lei.

O lichiditate neobișnuită pentru respectivul emitent, în echivalent 1,39 milioane lei, am mai consemnat pe titlurile Romanofir Tălmaciu (ROOF). Cotația a avut un salt de 17,65%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, care conferă firmei o capitalizare bursieră de 10,20 milioane lei. Cele aproximativ 69.500 de titluri schimbate reprezintă 13,62% din capitalul social al emitentului și este egală cu participația pe care Ilie Hanzu o avea înregistrată la Depozitarul Central la sfârșitul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica