Într-o sesiune cu stagnare a indicelui BET, acțiunile Fondul Proprietatea au crescut, propulsate de miliardul de lei pe care îl primește din vânzarea a 4% din acțiunile OMV Petrom

Într-o sesiune cu stagnare a indicelui BET, acțiunile Fondul Proprietatea au crescut, propulsate de miliardul de lei pe care îl primește din vânzarea a 4% din acțiunile OMV Petrom

Sursa foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

scris 20 ian 2022

Activitatea de tranzacționare din piața reglementată a fost foarte bună, impulsionat de plasamentul privat de la OMV Petrom.

Sesiunea de revenire de la New York Stock Exchange a contribuit și la ridicarea presiunii la vânzare de la Bursa de Valori București, care a ales să digere propriul eveniment corporativ. Nu mai puțin de 60,47% din rulajul de 67,21 milioane lei (13,59 milioane euro) al pieței de acțiuni s-a realizat pe Fondul Proprietatea (FP) – în calitate de vânzător – și pe acțiunile OMV Petrom (SNP), reverberație a operațiunii derulată pe acest emitent.

Fondul Proprietatea a obținut 978,25 milioane lei din vânzarea a 2,27 miliarde acțiuni ale companiei petroliere, reprezentând 4,01% din capitalul social al acesteia. Este suma așteptată în bilanț de investitorii care s-au activat la cumpărare și au adus o apreciere de 1,96%, până la prețul de 2,0250 lei/acțiune, a titlurilor Fondului. Acestea au adunat și cele mai mari tranzacții ale zilei, de 28,21 milioane lei.

 JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, vrea să vină la bursă CITEȘTE ȘI JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, vrea să vină la bursă

Titlurile OMV Petrom (SNP) au cumulat, de asemenea, volume echivalente cu 12,64 milioane lei într-o ședință în care cotația s-a stabilizat pe referința sesiunii anterioare de 0,4700 lei/acțiune, care este cu 9,30% superioară prețului de 0,4300 lei/acțiune al plasamentului accelerat. După acesta, Fondul mai păstrează 1,69 miliarde acțiuni OMV Petrom, echivalent cu 2,98% din totalul titlurilor.

Interesul a fost acaparat de cei 2 emitenți, pentru că altminteri sesiunea a fost de ezitare cu deviații minime ale indicilor principali și închideri divergente pentru indicii sectoriali: +0,01% pentru indicele compozit BET-XT, +0,71% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.509,77 puncte, -0,38% pentru idnicele energetic BET-NG, și +0,07% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.136,96 puncte se află din punct de vedere tehnic pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Într-o sesiune cu stagnare a indicelui BET, acțiunile Fondul Proprietatea au crescut, propulsate de miliardul de lei pe care îl primește din vânzarea a 4% din acțiunile OMV Petrom

În această notă de stagnare, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,6300 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a zilei, de 6,66 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 1,01%, până la prețul de 19,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,78 milioane lei.

Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea

Pe segmentul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 2,12%, până la prețul de 43,95 lei/acțiune, pe transferuri de 3,11 milioane lei, iar în piața AeRO, vedeta zilei, cu volume în echivalent 1,34 milioane lei, a fost acțiunea AROBS Transilvania (AROBS) care s-au retras cu 1,44%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, după mișcarea puternic ascedentă de la începtului acestui an. Pe acest emitent BRK Financial Group (BRK) a devenit din această săptămână formator de piață în vederea asigurării unei lichidități mai bune.

Reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 emitenți, cu închideri divergente: +0,71%, până la prețul de 42,40 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), -1,61%, până la prețul de 24,40 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) și -1,30%, până la prețul de 1,0600 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica