Invenție la BVB: lâncezeala pe înălțimi

Invenție la BVB: lâncezeala pe înălțimi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 oct 2019

Dacă atingerea unor maxime este însoțită, de regulă, în piețele financiare internaționale, de mișcări de amplitudine mare, de oscilații puternice, la Bursa de Valori București este o stare de lucruri atipică, în care doborârea maximelor post-criză este urmată de ședințe anemice, în care indicii principali abia se mișcă, iar volumele sunt reduse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Bursa românească a atins la finele lunii trecute cele mai ridicate valori ale ultimilor peste 10 ani pe un impuls de creștere dat de promovarea sa la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, însă mișcarea a fost amendată de vânzări. Piața s-a reîntors ieri la maximele post-criză, însă sesiunea care a urmat astăzi a fost caracterizată de apatie.

Indicii au fost în nemișcare, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,77 milioane lei (4,36 milioane euro). Impresia este de lâncezeală, însă, dacă astfel de etape sunt adesea obișnuite la bursă în zone neconcludente tehnic sau în care nu sunt evenimente majore, este cu totul neobișnuit ca acest lucru să se întâmple la atacarea maximelor, când de regulă sunt secvențe de sesiuni agitate, care trădează emoția, efervescența sau apetitul unor investitori de marcare a profiturilor.

Nou CEO la Erste Asset Management: Horia Baun, economistul-șef al BCR, îl înlocuiește pe Dragoș Neacșu CITEȘTE ȘI Nou CEO la Erste Asset Management: Horia Baun, economistul-șef al BCR, îl înlocuiește pe Dragoș Neacșu

Nici bursele internaționale nu au ajutat. La închiderea de marți a pieței americane și peste noapte, în sesiunea asiatică, vânzări importante au apărut pe piețele de acțiuni dezvoltate. Europa a reușit, totuși, să treacă destul de bine peste peste acest recul: +0,06% indicele Euro Stoxx 50, +0,67% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,34% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,22% pentru indicele PX de la Praga.

La București, primul loc în clasamentul tranzacțiilor, deținut mult timp de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), a fost preluat de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,14 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,14%, până la prețul de 14,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,21 milioane lei.

Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR CITEȘTE ȘI Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR

Simptom al tendinței divergente, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în staționare la prețul de 1,1800 lei/acțiune, aparent în aceeași etapă ca și indicii, cu oscilații minore neconcludente în jurul maximelor. Transferurile pe acest emitent se ridică la 2,78 milioane lei.

Este un context care a rezultat într-o evoluție anemică a pieței. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,05% sub referință, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,04%, până la nivelul de 9.619,19 puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este clar, cu cu maxime și minime din ce în ce ma ridicate conform teoriei lui Dow și cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.

Invenție la BVB: lâncezeala pe înălțimi

Mișcări de sens contrar nu au avut numai cele mai lichide acțiuni, dar și indicii sectoriali. Indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,11%, iar indicele financiar BET-FI a crescut cu 0,51%, până la nivelul de 42.332,29 de puncte.

Pe tranzacții apropiate de 1,50 milioane lei, 2 titluri mai puțin lichide au avut, de asemenea, mișcări divergente: titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au suferit un declin de 0,37%, până la prețul de 0,2660 lei/acțiune, iar titlurile Digi Communications (DIGI) au avut un salt de 2,92%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune. Tot un titlu listat recent, Purcari Wineries (WINE) au avut o apreciere de 0,21%, până la prețul de 21,60 lei/acțiune, pe un rulaj de aproape 1 milion de lei. Producătorul basarabean de vinuri are de la începutul acestei luni, 2 acționari majori noi în suedezii de la East Capital și fondurile Conseq din Cehia.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
digi
teraplast