Investitorii de la BVB, mai degrabă dezamăgiți de oferta FP

Investitorii de la BVB, mai degrabă dezamăgiți de oferta FP
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2016

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut la debutul sesiunii de tranzacționare de astăzi la prețuri cu 7-10% mai mici decât cel al ofertei de răscumpărare de 0,842 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așteptată încă de la finele anului trecut, după ce Fondul Proprietatea (FP) făcuse rost de cash prin vânzarea unui pachet de 456 milioane lei (117,14 milioane dolari) din acțiunile Romgaz, oferta publică de accelerare a programnului de răscumpărare mai degrabă dezamăgește piața la sosirea sa. Având începând de ieri avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), aceasta are anunțat un preț de 0,842 lei/acțiune, cu 0,94% sub valoarea nominală de 0,85 lei/acțiune.

Cotația s-a apreciat cu aproximativ 15% în așteptarea acestei oferte în ultimele săptămâni, însă astăzi, la prima oră de tranzacționare după anunțul privind operațiunea de piață pentru un număr de 575 milioane titluri, tendința a fost de vânzare.

La ora 13.00 prețul de tranzacționare era de 0,771 lei/acțiune, cu 8,43% sub cel al ofertei, în contextul unui rulaj depășind cu puțin 3,3 milioane lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Investitorii iau în calcul atât rata de alocare, cât și preferința de timp în contextul unui climat de incertitudine în piețele financiare internaționale.

EXCLUSIV UPDATE Prețul ofertei FP este de 0,842 lei/acțiune. ASF se va pronunța azi pe oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea. Explicațiile întârzierii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UPDATE Prețul ofertei FP este de 0,842 lei/acțiune. ASF se va pronunța azi pe oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea. Explicațiile întârzierii

Oferta vine în piață după ce în luna ianuarie o operațiune de acest tip fusese anunțată de Fond, însă documentația a fost retrasă de la ASF înainte de a primi avizul instituției, managerul Greg Konieczny motivând decizia cu faptul că piețele de acțiuni traversau o perioadă de volatilitate ridicată.

Investitorii sunt receptivi față de oferta SIF1

Prin contrast, oferta publică de la SIF Banat Crișana (SIF1) a fost bine primită. Anunțată la un preț de 1,70 lei/acțiune, cu 11,11% peste cel al închiderii de ieri de la BVB de 1,53 lei/acțiune, însă, cu 47,47% sub ultima valoare unitară a activului net de 3,2368 lei/acțiune raportată pentru finalul lunii iunie și echivalentă pentru un activ net de 1,77 miliarde lei (396,08 milioane euro), aceasta a antrenat activitatea de tranzacționare pe acest emitent.

Titlurile SIF Banat Crișana se apreciau, la 3 ore de la reluarea tranzacțiilor, cu 3%, până la prețul de 1,576 lei/acțiune pe un rulaj depășind cu pușin un milion de lei, mult peste media obișnuită a acestor acțiuni. Prețul este însă cu 7,29%, investitorii luând în calcul ratele de alocare.

Încă de la jumătatea lunii martie, când a anunțat demararea politicii de programe de răscumpărări, președintele SIF1 Bogdan Drăgoi declara pentru Profit.ro că aceasta este cea mai bună modalitate de reducere a disocuntului cu care aceste titluri se tranzacționează față de activul net.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
asf
sif banat crisana
rascumparari