Investitorii de la BVB uită de dividende. Sunt cu ochii la scăderile de pe extern

Investitorii de la BVB uită de dividende. Sunt cu ochii la scăderile de pe extern
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2018

Bursa de la București a suferit un declin mediu de 1,6%, în condițiile unei zile marcată de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale. Chiar și companiile care au venit cu dividende generoase au fost protagonistele unor deprecieri de peste 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Anticipările de la începutul anului erau că bursa românească va fi implusionată de povestea dividendelor. Rezultatele financiare anuale nu au fost dezamăgitoare, iar convocatoarele vin cu propuneri de dividende în linie cu așteptările optimiste. Astăzi, însă, atenția s-a mutat la piețele externe, unde s-au activat ordine de vânzări importante.

Pe piețele europene am consemnat deprecieri puternice, iar șocul chiar s-a intensificat în sesiunea americană, unde către final indicele Dow Jones Average Industrial se regăsea cu aproape 3% sub referință. Pentru Europ, tabloul Bloomberg este „roșu” aprins: -1,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,23% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,70% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,69% pentru indicele PX de la Praga.

XTB reintroduce în ofertă Acțiuni clasice CITEȘTE ȘI XTB reintroduce în ofertă Acțiuni clasice

La București, reacția a fost în consecință, iar corecțiile au fost puternice. Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,62%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,67%, până la nivelul de 8.643,85 de puncte. Trendul ascendent care a dus săptămâna trecută indicele pe noi maxime post-criză rămâne intact, însă o fază corectivă pare a se fi conturat în măsura în care indicele a trecut sub mediile mobile care măsoară evoluția pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă (SMA8). Ieșirea oscilatorului Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, din zona de supracumpărare, așa cum se vede pe graficul atașat, denotă, iarăși, slăbiciune pentru piață.

Investitorii de la BVB uită de dividende. Sunt cu ochii la scăderile de pe extern

Că dividendele nu mai constituie un tampon la un vârtej la nivel extern îl arată foarte bine sesiunea de astăzi. Acțiunile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 2,44%, până la prețul de 2,5950 lei/acțiune, pe transferuri de 16,44 milioane lei, după ce la închiderea ședinței precedente a fost publicat convocatorul pentru AGA în care apare și propunerea pentru repartizarea câștigului aferent anului 2017. În afară de majorarea de capital cu acțiuni gratuite în valoare de 471,04 milioane lei, pe ordinea de zi mai figurează și distribuirea de dividende în valoare de 610,00 milioane lei peste jumătate din profitul net de 1,18 miliarde lei . După deprecierea de astăzi, randamentul net de 5,14%.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a coborât cu 2,60%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,28 milioane lei. Cele 2 titluri bancare au însumat schimburi de 20,73 milioane lei, care au reprezentat 39% din rulajul de 53,12 milioane lei al pieței de acțiuni.

Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut

A 2-a activitate de tranzacționare a zilei, de 10,29 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 2,03%, până la prețul de 0,3130 lei/acțiune, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului Brent s-a corectat semnificativ după avansul consistent din debutul acestei săptămâni care a catapultat cotația către un nou maxim al ultimelor 8 săptămâni, în zona de 69,70 dolari/baril.

Indicele sectorial de la BVB BET-NG a coborât cu 1,75%. Tot din componența sa, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au suferit un recul de 2,30%, până la prețul de 403,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,47 milioane lei. Emitentul a comunicat după închiderea ședinței de tranzacționare de ieri că va distribui dividende în valoare însumată de 296,93 milioane lei. La închiderea de astăzi, dividendul brut de 25,22 lei/acțiune poartă un randament net de 5,94%.

De la același capitol, titlurile producătorului Romgaz (SNG) s-au corectat cu 1,21%, până la prețul de 36,70 lei/acțiune, pe transferuri de 2,55 milioane lei. După închiderea ședinței de tranzacționare emitentul a comunicat repartizarea de câștiguri care confirmă justețea avansului acestor titluri în această lună pe noi maxime de la listarea sa în noiembrie 2013. Astfel, compania va distribui atât echivalentul a 89% din profitul aferent anului 2017, cât șli un dividend suplimentar din rezerve. Dividendul brut cumulat este de 4,99 lei/acțiune, iar randamentul net al acestuia este de 12,92%.

După achiziții succesive, Ionica Mirela Pavel (Pharmnet) își majorează deținerea la Farmaceutica Remedia Deva la peste 23,6% CITEȘTE ȘI După achiziții succesive, Ionica Mirela Pavel (Pharmnet) își majorează deținerea la Farmaceutica Remedia Deva la peste 23,6%

Cu o zi înainte, Digi Communications (DIGI) a suprins piața, comunicând că intenționează să distribuie un dividend brut de 0,3500 lei/acțiune, deși nu anunțase anterior că are o politică în acest sens. Cu toate acestea, acțiunile nu au fost antrenate decât la nivelul volumelor, schimburile însumând 2,86 milioane lei reprezentând prima sesiune din acest an ca tranzacții și cea de-a 3-a din ultima jumătate de an. Randamentul mic, sub 1%, al dividendului nu a fost în măsură să dea un impuls cotației, titlurile staționând, pe nivelul de preț de 34,50 lei/acțiune, reper cu 13,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului trecut.

Prin contrast, altă surpriză de la BVB a determinat un salt al cotației în limita creșterii de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de sistemul Bursei. Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au închis la prețul de 1,5800 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,36 milioane lei, o sesiune înaintea căreia emitentul a anunțat că va distribui 96,48% din profitul net sub formă de dividende în valoare însumată de 13,00 milioane lei. Dividendul brut de 0,4160 lei/acțiune conferă un randament de 25,01%.

În piața deal, singura tranzacție specială s-a realizat cu titluri Carbochim Cluj-Napoca (CBC). Transferul s-a realizat cu aproximativ 610.000 de acțiuni, reprezentând 12,38% din capitalul social. Efectuat la prețul de 7,5000 lei/acțiune, cu 9,64% sub referință, schimbul s-a ridicat la 4,58 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
digi
alumil
carbochim
bvb
bursa
transgaz
brd
omv petrom
romgaz