Investitorii români nu îi mai așteaptă nici pe americani, nici pe europeni. Aprecieri consistente pe cont propriu

Investitorii români nu îi mai așteaptă nici pe americani, nici pe europeni. Aprecieri consistente pe cont propriu

Investitorii de la BVB au ales să mute singuri.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 apr 2020

Deși, tradițional, în momentele în care piețele bursiere majore sunt închise, la BVB volumele se reduc, iar investitorii nu mută decisiv, în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, Vinerea Mare a Paștilor din Occident, activitatea a fost importantă în piața locală. Aprecieri de 2,7% și schimburi de aproximativ 7 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Parcursul de revenire de la Bursa de Valori București s-a accelerat la acest final de săptămână, iar piața a găsit chiar și puterea unei zile de aprecieri semnificative bazată de prezența în piață a cumpărătorilor locali. „E o ciudățenie. Nu mă așteptam la creșterile care sunt în momentul de față. Nu cred că se aștepta nimeni în România”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring. „Mă bucur, dar nu înțeleg de ce...”

Brokerul spune că s-ar fi așteptat ca, având în vedere că bursele mari sunt închise în Vinerea Mare a Paștilor Catolic și Protestant, la BVB să fi fost volume mici și deviații reduse la nivelul cotațiilor, dar nu s-a întâmplat așa. „Piața efectiv își urmează trendul...”

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei

Bursa românească a avut de consumat și o poveste internă. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 4,82%, până la prețul de 2,0650 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,84 milioane lei, în prima sesiune după ce emitentul a anunțat că menține propunerea pentru distribuirea unor dividende în valoare însumată de 600,00 milioane lei, în pofida recomandării venite din partea Băncii Naționale a României de a încorpora câștigul din 2019 la rezultatul reportat spre a asigura resursele tampon în prefigurarea unei etape recesionare adusă de închiderea economiilor.

Pe același segment bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 3,51%, până la preșul de 12,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,38 milioane lei, iar titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, au avut o apreciere de 4,42%, pe transferuri de 1,64 milioane lei într-o zi în care piața principală de la Viena a fost închisă.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii

Acțiunile bancare au avut capacitatea de a tracta întreaga piață într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 33,64 milioane lei (6,97 milioane euro), sub media ultimilor an, de 3-6 ori mai mic față de sesiunile bune de la începutul crizei coronavirus, la semnificativ peste ce înseamnă o zi în care investitorii instituționali nerezidenți nu sunt prezenț în piața românească.

Indicele compozit BET Plus a câștigat 2,72%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 2,71%, până la nivelul de 8.349,93 puncte. Sub aspect tehnic, indicele pare pregătit să atace retragerea Fibonacci de 50,0% a impulsului de scădere din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii români nu îi mai așteaptă nici pe americani, nici pe europeni. Aprecieri consistente pe cont propriu

În linie cu media pieței, dar și a indicelui sectorului fondurilor închise de investiții BET-FI, care a avansat cu 280%, pânăm la nivelul de 41.321,80 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 2,61%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe tranzacții cu 5,84 milioane lei.

„Chiar mă surprinde creșterea asta și la noi și pe extern”, spune Mesaroș de la Goldring. Interpretarea sa este că investitorii iau act de o atenuare a curbelor de infectare în Europa și nu se mai gândesc la COVID-19, dar scăderile s-ar putea relua atunci când corporațiile listate vor veni cu rezultatele financiare. „Bucuria e mult prea mare în momentul de față”, adaugă brokerul.

Interes a eixstat și pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a subperformat totuși pieței, cu o apreciere de 1,79%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 2,02% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3285 lei/acțiune într-o zi în care a adunat schimburi în valoare de 2,53 milioane lei.

Cea mai importantă activitate la acest capitol, echivalentă cu 2,69 milioane lei, au întrunit-o, neașteptat, titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au urcat cu 2,26%, până la prețul de 271,00 lei/acțiune. Titlurile Nuclearelectrica (SNN), după un raliu consistent susținut de dividend, au staționat la prețul de 15,10 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei. Adunând volume de 1,31 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 29,70 lei/acțiune, cu 2,41% peste referință.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz