Italia pregătește măsuri pentru a îmbunătăți atractivitatea și rolul Borsa Italiana din Milano

Italia pregătește măsuri pentru a îmbunătăți atractivitatea și rolul Borsa Italiana din Milano
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Italia pregătește măsuri pentru a rezolva problemele care împiedică dezvoltarea pieței de capital a țării și a consolida rolul Borsa Italiana din Milano, care are o istorie de 200 de ani, potrivit oficialilor guvernamentali și a unui proiect de lege văzut de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu o capitalizare totală de aproximativ 680 de miliarde de euro (726,3 miliarde de dolari), valoarea companiilor listate la bursa din Milano rămâne cu mult în urma altor burse din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani

Anul trecut, 15 companii au abandonat Euronext Milano, inclusiv grupul de infrastructură Atlantia și holdingul familiei Agnelli Exor, în timp ce șase noi veniți au compensat retragerile.

Unii dintre cei care s-au radiat au fost atrași de alte burse, în special de la Amsterdam, unde reglementările îi ajută pe acționarii principali să păstreze un control strâns asupra companiilor.

Amplificând problemele, întreprinderile de familie din Italia nu sunt dispuse să renunțe la control prin listare decât dacă au nevoie de numerar pentru fuziuni și achiziții sau alte strategii de expansiune.

”Ne propunem să prezentăm un proiect de lege în Parlament, până în aprilie, pentru a întări capacitatea bursei din Milano de a încuraja listările”, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al Trezoreriei, Federico Freni.

Guvernul premierului Giorgia Meloni intenționează să adopte unele propuneri studiate sub administrația anterioară condusă de Mario Draghi, a adăugat Freni, fără a oferi detalii.

Pentru a stimula ofertele publice inițiale (IPO) la Milano, proiectul de lege include măsuri de simplificare a procesului de listare, despre care companiile spun că fac costisitoare și greoaie furnizarea de dezvăluiri adecvate a riscurilor pentru investitori.

Roma ar putea permite, de asemenea, unei game largi de firme să beneficieze de simplificările și stimulentele deja prevăzute pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care intenționează să se listeze.

”Calificarea ca IMM este în prezent avută în vedere atunci când capitalizarea nu depășește 500 de milioane de euro: un astfel de prag ar fi majorat la 1 miliard de euro”, se arată în proiect.

Proiectul de lege propune, de asemenea, restrângerea răspunderii companiilor listate la cazurile de abatere gravă care prejudiciază interesele investitorilor din cauza informațiilor incluse în documentele IPO. În plus, schema întărește posibilitatea de a ocoli procesul formal de IPO printr-o așa-numită auto-plasare, prin care o companie să vândă acțiuni direct, economisind banii necesari pentru a-i alinia pe subscriitori ca intermediari.

Ca parte a eforturilor de stimulare a surselor de finanțare, altele decât creditul bancar, o măsură aflată în discuție ar permite companiilor să emită obligațiuni pentru o sumă care depășește limita actuală de dublul capitalului social, cu condiția ca aceste bilete să fie cumpărate de investitori profesioniști.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
bursa