La bursă, cumpărătorii au încercat forțarea raliului mai sus. S-au întâlnit cu vânzători

La bursă, cumpărătorii au încercat forțarea raliului mai sus. S-au întâlnit cu vânzători

Sursa foto: Suriyaphoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2019

După șocul bursier de la finalul anului trecut și valul de vânzări pe acțiunile bancare din sesiunile anterioare, piața tatonează după noi repere de tranzacționare. Acțiunile Băncii Transilvania acaparează interesul investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare de la Bursa de Valori București s-a încheiat în nota în care a evoluat pe parcursul acestui interval, cu o sesiune caracterizată de volatilitate și de mișcări ample de sens contrar. Până cu puțin după orele prânzului, piața și-a continuat mișcarea de revenire, iar indicele reprezentativ BET a depășit reperul de 7.300 de puncte.

Este un impuls amendat, însă, de vânzători. A 2-a parte a orarului de tranzacționare a fost caracterizată de o tendință descendentă destul de pronunțată, fără ca indicii principali să fie împinși sub referință. Graficul intraday surprinde această evoluție distinctă între cele 2 părți ale ședinței.

La bursă, cumpărătorii au încercat forțarea raliului mai sus. S-au întâlnit cu vânzători

De remarcat este că și tendința de revenire s-a realizat tot intraday, în sesiunea de marți, când, în oglindă, vânzările s-au exacerbat în prima parte a zilei, pentru ca apoi cumpărătorii să forțeze cotațiile în sus și chiar o închidere pozitivă.

La bursă, cumpărătorii au încercat forțarea raliului mai sus. S-au întâlnit cu vânzători

Cotextul debutului a fost unul favorabil, suflul fiind pozitiv din piețele finanicare international, unde o investitorii s-au detensionat după ce ieri seara secretarul Trezoreriei americane Steven Munchin a declarat că SUA au disponibilitatea eliminării unor tarife impuse Chinei, iar o delegație condusă de vicepremierul chinez Liu He va vizita Washingtonul în perioada 30-31 ianuarie.

În Europa a fost „verde” pe linie: +2.14% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,95% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,63% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,80% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,79% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,54% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,35%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,27%, până la nivelul de 7.204,22 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor lichide se află pe un ricoșeu după testarea unui prag de suport conturat deasupra nivelului de 6.900 de puncte, udne s-a oprit temporar și picajul din decembrie antrenat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

La bursă, cumpărătorii au încercat forțarea raliului mai sus. S-au întâlnit cu vânzători

Ciocnirea din nou a „taurilor” și „urșilor” a readus volumele după ce acestea se subțiaseră în precedentele 2 ședințe. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 49,78 milioane lei (10,60 milioane euro), asigurat în proporție de 67,89% de acțiunile bancare. După prăbușirea abruptă antrenată de conștientizarea efectelor taxei pe activele financiare ale instituțiilor de credit și un ricoșeu robust, acum închiderea a fost indecisă, cele 2 acțiuni bancare lichide avânds închideri pe nivelurile de referință ale sesiunii precedente.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis la prețul de 1,7820 lei/acțiune o sesiune în care tranzacțiile pe acest emitent s-au ridicat la 16,20 milioane lei. De asemenea, în piața deal au fost schimbate 5,00 milioane de acțiuni ale băncii, valoarea acestor transferuri speciale ridicându-se la 9,05 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,55 milioane lei.

Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție CITEȘTE ȘI Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție

Tot la capitolul financiar, segmentul acțiunilor fondurilor închise de investiții a suferit un declin, cu indicele sectorial BET-FI închizând la nivelul de 34.295,74 de puncte, cu 0,10% sub referință. Acesta a fost tras în jos de scăderea de 1,66%, până la prețul de 0,8310 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au adunat schimburi de 3,37 milioane lei.

Un recul încă și mai puternic, de 3,70%, l-au avut titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au închis la prețul de 7,80 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,02 milioane lei. O Valoare apropiată, de 2,00 milioane lei, au avut-o tranzacțiile pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care, de asemenea, s-au depreciat cu 0,53%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune.

Cu toate aceste, indicele sectorului energetic BET-NG a urcat cu 0,97%, fiind favorizat de închiderile pozitive pe 2 emitenți importanți: +4,35%, până la prețul de 336,00 lei/acțiune pe titlurile Transgaz (TGN) care au cumulate schimburi de 1,81 milioane lei și +1,78%, până la prețul de 0,3150 lei/acțiune, pe titlurile OMV Petrom (SNP), cu o activitate de tranzacționare de 1,21 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz