La BVB – corecții pe lichiditate în scădere. Investitori se gândesc deja la letargia de vară

La BVB – corecții pe lichiditate în scădere. Investitori se gândesc deja la letargia de vară

Sursa foto: Kanpisut Chaichalor - dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 mai 2021

Indicele BET a avut a 2-a zi consecutivă de retragere pe volume mici, o parte din greul activității fiind preluată de piața titlurilor de stat. Investitorul care a anticipat corect minimul pandemiei se așteaptă la griparea cotațiilor și reducerea lichidității. „Nu cred că pe termen scurt vom mai crește.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jucătorii activi la Bursa de Valori București par a se fi retras de la „butoane”. Este ceva într-atât de vizibil încât transferuri de tip deal în valoare de 5,11 milioane lei cu acțiuni Cemacon Zalău (CEON), și schimburi depășind fiecare cu puțin reperul de 4 milioane lei pe 2 emisiuni de titluri de stat, respectiv cele cu simbolurile R2603AE și R2403A au ocupat primele locuri în clsamentul lichidității.

Rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 31,57 milioane lei (6,41 milioane euro), cu titlurile-fanion, adunând, stingher, volume în echivalent de numai câte 4 milioane lei fiecare. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,11%, până la prețul de 1,8000 lei/acțiune, și titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,18%, până la prețul de 2,7550 8000 lei/acțiune.

BERD și IFC au investit în obligațiunile record, de 1 miliard de lei, emise de BCR CITEȘTE ȘI BERD și IFC au investit în obligațiunile record, de 1 miliard de lei, emise de BCR

„Am intrat deja în perioada aceasta de vară”, spune Florin Mirică, investitor care, la jumătatea lunii martie a anului trecut, a realizat pentru Profit.ro un excelent „call” anticipând corect că atunci a fost atins minimul bursier al șocului pandemiei. Amintește de butada „vinde în luna mai și pleacă în vacanță!” („sell in May and go away!”) care marchează tradițional începutul unei etape de vară cu oscilații mai mici și lichiditate slabă. „Nu cred că vor mai fi creșteri; cred că va merge mai mult în lateral.”

Tendința de obosire a pieței se vede și din a 2-a zi de retragere la nivelul indicilor Principali. Atât BET Plus, cât și BET, au pierdut câte 0,26%, ultimul cu o închidere la nivelul de 11.605,80 puncte, unde din punct de vedere tehnic vine la susținere, ca suport dinamic, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

La BVB – corecții pe lichiditate în scădere. Investitori se gândesc deja la letargia de vară

Pe contrasens față de restul pieței, într-o zi favorabilă pentru acțiunile SIF, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,40%, până la nivelul de 48.978,06 puncte. Celălalt indice sectorial de la cota BVB, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmental energie și utilități, a suferit un declin de 0,54% într-o ședință în care și cel mai important titlui din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), a avut o corecție de 0,24%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,61 milioane lei.

FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere CITEȘTE ȘI FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere

La același capitol, 3 emitenți au mai depășit reperul unui rulaj de 1 milion de lei și toate aceste simboluri au consemnat un parcurs negativ: -0,48%, până la prețul de 12,34 lei/acțiune pentru titlurile Electrica (EL), -0,15%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și -2,05%, până la prețul de 28,70 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Pe volume echivalente cu 1,74 milioane lei, titlurile TeraPlast (TRP) au crescut cu 0,97%, până la prețul de 0,8370 lei/acțiune, iar titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la BVB, au înregistrat un recul de 2,56%, n acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe transferuri de 1,26 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
teraplast