La BVB, o zi a tranzacțiilor mamut

La BVB, o zi a tranzacțiilor mamut
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2019

Într-o zi în care indicele BET a ajuns pe un maxim post-criză, transferuri majore au fost realizate cu acțiuni OMV Petrom și Carbochim.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În ziua desfășurării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor în care a fost votată conducerea administrativă a societății pentru următorii 4 ani și un nou președinte în persoana lui Radu Hanga din partea Grupului Banca Transilvania, în ringul bursier a fost o zi agitată. Închiderile au fost divergente, însă sesiunea s-a distins printr-o activitate de tranzacționare excepțională. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 142,43 milioane lei (29,81 milioane euro), concentrate însă tranzacții-gigant pentru piața românească.

În jurul orei 13.00, pe titlurile OMV Petrom (SNP) s-a realizat un transfer în piața reglementată cu un pachet de 145,8 milioane acțiuni. Efectuat la prețul de 0,4350 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 63,4 milioane lei. Până la finalul ședinței, volumele pe acest emitent s-au situat la 74,18 milioane lei, cotația de închidere fiind la 0,4360 lei/acțiune, cu 0,81% peste referință. Acestora se adaugă o tranzacție specială pe piața deal cu 3 milioane de acțiuni, în valoare de 1,30 milioane lei.

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Pe același segment de piață a fost efectuat un transfer de tip deal cu 2,04 milioane acțiuni Carbochim Cluj-Napoca (CBC), reprezentând 41,51% din titlurile producătorului de materiale abrazive. Efectuat la prețul de 15,10 lei/acțiune, cu 11,03% peste precedentul nivel de închidere, schimbul s-a ridicat la 30,90 milioane lei, iar capitalizarea de piață este de 74,44 milioane lei (15,58 milioane euro).

Dincolo de aceste transferuri majore, interes a existat și pentru piața reglementată și acțiunile-fanion ale bursei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,81%, până la prețul de 2,4550 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,53 milioane lei. Pe contrasens, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,27%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,85 milioane lei în piața reglementată, acestora adăugându-li-se cel mai mare transfer deal al zilei, de 3,62 milioane lei.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

Dinamica de 0,27% a fost identică și pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 9.732,22 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești se află pe un trend ascendent coerent, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow și cu media mobilă exponențial de 21 de zile (EMA21) funcționând ca suport dinamic pentru toate corecțiile, încă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

La BVB, o zi a tranzacțiilor mamut

Pe piețele financiare internaționale, ziua a fost de corecții puternice pe activele de risc, iar în Europa tabloul bursier a fost, de asemenea, de culoare „roșie”: -0,34% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,84% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,48% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,28%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, pe transferuri de 4,82 milioane lei. La același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au câștigat 0,85%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei în piața reglementată pe un impuls de creștere imprimat de votul din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de luni în favoarea unui program de răscumpărări pentru un număr de pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social. Sunt mișcări care au influențat aprecierea cu 1,29% a indicelui BET-FI, până la nivelul de 44.590,15 de puncte, record pentru acest an. Celălalt indice sectorial, cel al BET-NG, a avut un avans de 0,26%, în linie cu media pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
carbochim
sif oltenia