Lira sterlină și acțiunile europene continuă să se deprecieze; analiștii avertizează asupra unei perioade extinse de incertitudine

Lira sterlină și acțiunile europene continuă să se deprecieze; analiștii avertizează asupra unei perioade extinse de incertitudine
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 iun 2016

Acțiunile europene au deschis în scădere luni, iar lira sterlină ar putea atinge un nou minim al ultimilor aproape 31 de ani în raport cu dolarul, în condițiile în care investitorii se pregătesc pentru o perioadă prelungită de incertitudine după decizia surprinzătoare a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Victoria taberei pro-Brexit la referendumul de joi a declanșat un val de vânzări de active în piețe vineri, când valoarea acțiunilor globale a scăzut cu peste 2.500 miliarde de dolari. Lira sterlină s-a depreciat cu pînă la 11% față de dolar, la cel mai redus nivel începând cu anul 1985, însă a reușit să mai recupereze din pierdere și a închis sesiunea de vineri cu un declin de 8,1%.

Ministrul britanic al Finanțelor, George Osborne, a încercat să liniștească piețele luni dimineață, dând asigurări că Marea Britanie este pregătită să contracareze efectele negative declanșate de rezultatul referendumului de joi. 

“Economia noastră este cât se poate de puternică și va face față confruntărilor“, a spus Osborne.

Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008” CITEȘTE ȘI Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008”

Lira s-a apreciat ușor în urma declarațiilor lui Osborne, însă doar pentru scurt timp.

În jurul orei 11:40, moneda britanică se tranzacționa la 1,3396 unități față de dolar, în scădere cu 2% față de închiderea de vineri și aproape de minimul atins în sesiunea precedentă, de 1,3230 unități, potrivit datelor MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 1,7%. Acțiunile londoneze se drepreciau cu 1,2%, bursa de la Frankfurt era în scădere cu 1%, piața de la Paris cu 0,9%, însă bursa de la Madrid era în creștere cu 0,1%, după ce anterior a urcat cu până la 1,2%.

Euro a scăzut cu 0,66%, până la 1,1043 unități față de dolar, după ce vineri s-a depreciat până la 1,0912 unități, minimul ultimelor trei luni în raport cu moneda americană, scrie Reuters.

"Lumina reflectoarelor este îndreptată acum spre Europa, unde Brexitul ar putea cauza un efect de domino în rândul statelor care vor să iasă din UE. Principala îngrijorare din perspectiva piețelor valutare este reprezentată de incertitudinea politică din Europa, incertitudine care ar putea duce la paralizia politicilor monetare și fiscale", spune Junichi Ishikawa, analist al IG Securities în Tokyo.

Băncile europene continuă să fie printre cele mai afectate active, după ce vineri au suferit deprecieri de peste 20%. Acțiunile Barclays înregistrau corecții de circa 10,2% în jurul orei 11:40, titlurile HSBC erau în scădere cu 1,5%, cele ale Deutsche Bank cu 6,6%, în timp ce Commerzbank se deprecia cu 4,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
lira sterlina
euro
evolutii