Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries

Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries
scris 3 oct 2019

Lorimer Ventures, societate înregistrată în Cipru de cei de la Horizon Capital, activi pe piața din Ucraina, și-a vândut printr-o ofertă publică accelerată de vânzare participația sa de aproape un sfert din acțiunile producătorului basarabean de vinuri Purcari.

Schimbare majoră în acționariatul companiei Purcari Wineries (WINE), ultimul nume important sosit la Bursa de Valori București în urma unei oferte de listare derulată la începutul anului trecut. Lorimer Ventures Limited, filială deținută în Cipru de fondul de investiții Emerging Europe Growth Fund II, LP, administrat de Horizon Capital, cunoscut pentru plasamentele sale din Ucraina, a înstrăinat printr-o ofertă de vânzare accelerată (ABB) pachetul său de 4,54 milioane acțiuni Purcari, reprezentând 22,69% din titlurile producătorului de vinuri din Basarabia.

Operațiunea de piață a fost intermediată de casa de brokeraj WOOD & Company Financial Services A.S. din Cehia, iar registrul de subscrieri a fost deținut și de Raiffeisen Bank împreună cu Raiffeisen Centrobank AG.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

Lorimer și-a exprimat intenția de a-și vinde participația la jumătatea lunii august, în condițiile în care deja primise o ofertă. Compania nu a furnizat date suplimentare cu privire la parametrii desfășurării ofertei, dar tendința prețului din piața secundară, unde ieri titlurile au scăzut cu 6,93%, sugerează o închidere a acesteia sub reperul de 23,10 lei/acțiune de la momentul anunțului operațiunii. Tranzacția este probabil că s-a încheiat la o valoare apropiată de 100 milioane lei.

Purcari Wineries și-a majorat veniturile în primul semestru cu 25,48%, la 87,79 milioane lei, de la 69,96 milioane lei, în perioada similară a anului trecut. Sunt încasări realizate de producătorul de vinuri din Basarabia în condițiile unor prezențe semnificative pe mai multe piețe: România 29,70 milioane lei), Republica Moldova (15,07 milioane lei), Polonia (7,05 milioane lei), Cehia și Slovacia (3,78 milioane lei), Asia (3,81 milioane lei), Belarus (2,28 milioane lei), Țările Baltice (2,37 milioane lei) și Ucraina (2,17 milioane lei).

Costurile cu vânzările s-au majorat cu 31,36%, la 44,57 milioane lei, de la 33,93 milioane lei. Profitul din exploatare a urcat cu 35,90%, la 25,25 milioane lei, de la 18,58 milioane lei. Creșterea de peste 10 ori a rezultatului negativ financiar, la 5,42 milioane lei, de la aproximativ 516.000 de lei a determinat însă o diamică mai atenuată la nivelul profitului net, care a crescut cu 7,20%, la 17,12 milioane lei, de la 15,97 milioane lei.

Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României

Activele totale ale Purcari erau, la data de 30 iunie, de 631,10 milioane lei, în creștere cu 103,30% față de cele de 310,43 milioane lei, de la sfârșitul anului trecut. Din acestea, numerarul și echivalentele în numerar se ridică la 50,77 milioane lei. La 28 februarie 2019, grupul a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8.000 tone de struguri (echivalentul a circa 5,0 milioane litri de vin sau 6,7 milioane sticle). Tranzacția a fost structurată ca și achiziție de active, cu plata în două tranșe, 0,76 milioane euro fiind plătite la încheierea tranzacției și 1,49 milioane euro urmând a fi platite până în martie 2020.

În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 18,60%, la 185,38 milioane lei, de la 156,31 milioane lei. În martie 2019, subsidiarele grupului au semnat contracte de credit noi în suma de 150 milioane lei moldovenești cu MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, pentru a-și finanța investițiile capitale și pentru a susține creșterea vânzărilor cu capitalul de lucru necesar.

Purcari s-a deschis către piață în luna februarie a anului trecut când în cadrul ofertei publice de listare în acționariatul companiei au intrat fonduri ale Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, cu o deținere de 5,20%, societatea Fiera Capital din Insulele Man, fosta Charlemagne Capital, cu o participație de 7,94% din titluri, dar și SEB Investment Management, vehicul al unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din Suedia, aparținând celebrei familii de bancheri Wallenberg, cu o deținere de 8,45% din titluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
lorimer
bvb
bursa
raiffeisen
wood & co.