META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, pregătește un nou plasament privat. Va fi ultimul înainte de listare

META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, pregătește un nou plasament privat. Va fi ultimul înainte de listare

Oriol Casellas Deig

scris 29 sep 2021

Fondul de investiții META Trust, format, cum a anunțat în premieră Profit.ro, din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, anunță aprobarea majorării capitalului social cu 35,9 milioane de lei. Suma va fi atrasă atât de la acționarii actuali, cât și de la investitori noi, printr-un plasament privat estimat a fi derulat în a doua jumătate a lunii noiembrie. Investitorii care vor participa la plasamentul privat vor beneficia de o alocare de 10% în acțiuni preferențiale purtătoare de dividend preferențial. 

"Într-un timp foarte scurt am reușit sa atragem în proiectul nostru peste 92 de investitori, oameni de afaceri cu mare experiență și antreprenori, iar Meta Estate Trust este deja un nume recunoscut pe piața imobiliară locală. Acționarii au aprobat în unanimitate majorarea de capital, iar prin noul plasament privat ne dorim să atragem și alți investitori care vor beneficia de acțiuni preferențiale. Ne dorim ca în luna aprilie a anului viitor să ne listăm printr-un IPO pe piața secundară la Bursa de Valori București, iar în următorii trei ani sperăm să continuăm să creștem accelerat valoarea companiei”, spune Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Plasamentul privat va fi ultimul înainte de listarea pe piața de capital, conform planului companiei care prevede atingerea unui capital social de 75 de milioane de lei. Obiectivul va fi astfel atins cu un an mai devreme decât a fost prognozat inițial.

“Rundele de finanțare de până acum ne-au permis să ne dezvoltăm peste așteptări. Cu noul capital pe care îl vom atrage vom continua achizițiile de apartamente în diverse faze de finalizare și vom încheia parteneriate cu tot mai mulți dezvoltatori imobiliari consacrați. În prezent avem investiții în 14 proiecte rezidențiale în valoare de peste 8 milioane de euro în mai multe orașe din țară. Pe piața imobiliară locală vedem în continuare o dinamica pozitivă a prețurilor în condițiile în care există o cerere susținută din partea cumpărătoriilor și un context inflaționist care va continua să pună presiune pe prețurile imobilelor," a declarat Oriol Casellas, CEO Meta Estate Trust.

Compania este implicată, în prezent, în proiecte rezidențiale din orașe precum București, Constanța, Sibiu, Iași, Brașov și în stațiunile de pe litoral.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

În 13 iulie, compania a anunțat că a închis plasamentul privat, atrăgând 21 de milioane de lei de la investitori.

Modelul de business Meta Estate Trust a fost conceput de Certinvest și adaptat la piața de real estate.

Parte din capitalul atras a fost utilizată deja în achiziționarea a aproximativ 40 de proprietăți, apartamente în București și Mamaia. Compania se pregătește în acest moment pentru o nouă rundă de finanțare.

Compania are o structură de tip holding și își propune să fructifice cele mai bune oportunități din sectorul local de real estat, cu accent pe segmentul rezidențial urban mare, reprezentat pentru început de București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Meta Estate Trust urmărește o structură investițională de tip REIT, prin oferirea de randamente operaționale, cât și din aprecierea valorii activelor deținute, capitalizate printr-o rată de distribuție a profiturilor de până la 100%, în acțiuni ordinare. 

Obiectivul managementului Meta Estate Trust este atingerea unei ținte de randament proiectată ca medie anuală în primii zece ani de peste 15%.

Modelul investițional Meta Estate Trust se bazează pe mai mulți piloni de investiții în proiecte imobiliare, cum ar fi: Early-Stage, Turn-Around și Rental. Astfel, se acoperă cele mai importante segmente ale pieței imobiliare rezidențiale: investiții în proiecte aflate în stadiu incipient de dezvoltare, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari consacrați și cu exit înainte de finalizarea acestora, achiziționarea de apartamente la prețuri negociate cu discount și aprecierea lor accelerată prin finisaje de înaltă calitate, în vederea vânzării acestora la prețul pieței și, nu în ultimul rând, închirierea pe termen scurt și mediu a unor apartamente achiziționate inițial pentru Early-Stage sau Turn-Around.

Profit.ro a anunțat anterior că Fondul de investiții Meta Estate Trust, lansat de fondatorul Certinvest Eugen Voicu,  a atras nume grele în acționariat, pregătind listarea pe piața secundară a Bursei de Valori București (BVB) după ce va avansa o ofertă publică inițială cu ținta de a aduna 10 milioane de euro. Investitorii au deja circa 30 de apartamente în portofoliu, dar vizează extinderea pe clase de active precum spațiile industriale și de birouri.

Meta Estate Trust a trecut, recent, printr-o majorare de capital în urma căreia a ajuns la o valoare de 7,1 milioane de lei, fiind atrase 11 nume noi în acționariat.

Astfel, alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.

VIDEO INTERVIU Emanuel Poștoacă, fondator Nordis: Lucrările la ansamblul rezidențial și hotelier din Mamaia, cel mai luxos de pe litoral, avansează rapid. Nordis City va fi ca un oraș. Simultan, lucrări avansate la mai multe proiecte CITEȘTE ȘI VIDEO INTERVIU Emanuel Poștoacă, fondator Nordis: Lucrările la ansamblul rezidențial și hotelier din Mamaia, cel mai luxos de pe litoral, avansează rapid. Nordis City va fi ca un oraș. Simultan, lucrări avansate la mai multe proiecte

„Vrem să mai atragem circa 15 milioane de lei în plus față de cât avem acum printr-un plasament privat, care va fi urmat de lansarea unei oferte pubțice inițiale (IPO) a cărei valoare, după ținta de astăzi, va fi de 10 milioane de euro. Lansarea IPO-ului depinde de contextul pieței. Vrem să ajungem în câțiva ani la o capitalizare de 50 de milioane de euro prin listarea pe piața principală a BVB.

Contează că acționarii sunt antreprenori, oameni de afaceri locali cu experiență mare și asta ne dorim, mai ales la început. Avem nevoie de oameni cu expertiză de business, nu neapărat specializați pe imobiliare“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Eugen Voicu.

Printr-un plasament privat, Meta Estate Trust se va adresa unui număr de până la 150 de investitori pentru a atrage capital, cu perspectiva listării ulterioare, în timp de IPO-ul se va adresa unui număr nelimitat de investitori. Listarea va fi la câteva zile după lansarea ofertei.

Familia Buzoianu pregătește o nouă investiție imobiliară în Cluj: La începutul pandemiei, am petrecut nenumărate zile în conversații cu experți la nivel mondial pentru a încerca să înțeleg unde se va reașeza piața de birouri post pandemie CITEȘTE ȘI Familia Buzoianu pregătește o nouă investiție imobiliară în Cluj: La începutul pandemiei, am petrecut nenumărate zile în conversații cu experți la nivel mondial pentru a încerca să înțeleg unde se va reașeza piața de birouri post pandemie

Meta Estate Trust are un consiliu de administrație format din 4 persoane, printre care Andreea Păun, Ilinca Păun și Ilinca Von Derenthall.

De asemenea, Marian Dinu, șeful casei de avocatură DLA Piper, va intra în acționariat la următoarea majorare de capital, spun aceleași surse.

„Abordarea va fi una de tip oportunist. Partea de rezidențial credem că ni se potrivește mai bine la început, dar nu rămânem cantonați în această zonă. Ne interesează randamentele pe care le țintim și o rotație rapidă a capitalului. Nu vrem să fim captivi în proiecte mai mult de 18 luni. Astăzi ar fi o mare excepție dacă am face o tranzacție pe birouri, dar depinde de oportunitate și dimensiune. De exemplu, putem cumpăra un teren sau să ne asociem pentru achiziție cu un partener, să îl parcelăm, să tragem utilități și să îl vindem ulterior. Avem deja o parte din investiții făcute în apartamente în București și Constanța. Ionuț Nicolescu este expertul pe această parte“, a detaliat Eugen Voicu.

Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.

Sursele Profit.ro spun că portofoliul actual al Meta Estate Trust este de circa 30 de apartamente, însă fondul este într-un stadiu incipient.

După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.

Prin listarea Meta Estate Trust la bursă se întețește concurența pe piața de capital a companiilor cu profil imobiliar. Practic, investitorii vor putea face plasamente cu expunere pe piața rezidențială în companiile Meta Estate Trust, Impact Developer & Contractor, Star Residence Invest și urmează listarea One United Properties.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
meta estate trust
eugen voicu
certinvest
bursa